Det är en ljummen sommardag när jag möter två varma personer som jag haft äran att jobba tillsammans med under många år, Näras grundare och före detta chefredaktör Madeleine Walles och ett av Sveriges mest kända medium Benny Rosenqvist.
När jag som ung och oerfaren reporter klev in på Näras redaktion för tolv år sedan stod de där med öppna armar och välkomnade mig med kärlek.
Nuvarande chefredaktör Paulina Holkenberg intervjuar Madeleine och Benny om hur Nära startades. Foto: Gugge Zelander
Kärlek har varit ledordet under alla år på Näras tidningsredaktion. Alla som jobbat med Nära, på ett eller annat sätt, har varit kärleksfulla personer. För att inte tala om läsarna. Näras läsare har visat sin kärlek till tidningen på de mest fantasifulla sätt. Från små söta pysslade änglavykort, till att bli stammisresenärer på våra resor. I arbetet med Nära har det alltid funnits en ambition att skapa en tidning med tro, hopp och kärlek!
Läs även: Magiska upplevelser i Marocko: Benny Rosenqvist berättar om drömresan
Så här såg första numret av Nära ut! Foto: Faksimil, Nära
Så startade Tidningen Nära
Jag har fått höra berättelsen om hur Nära startades många gånger och nu vill jag delge er historien. För det är fascinerande att lyssna till den från början smått skeptiska Madeleine Walles som jobbade med att utveckla nya produkter på tidningsförlaget och som såg en lucka i tidningshyllan. Hon som vågade satsa på att skapa en tidning om andlighet. En idé som nästan ingen trodde på. Det krävs styrka, mod och tillit att våga göra det. Hon gjorde det och skapade en framgångssaga.
Allt började med att Benny berättade om Madeleines liv under reportagefotograferingen för 17 år sedan. Foto: Gugge Zelander
Men låt oss backa tillbaka till hösten 2007. Madeleine berättar:
– Jag jobbade då som reporter på veckotidningen Hemmets Journal och blev inbjuden till Bennys boksläpp för hans första bok Överlevaren. I samband med eventet hade han en storseans och jag var där och lyssnade. Jag var skeptisk till det som förmedlades, men samtidigt såg jag vilket lugn och vilken trygghet Bennys ord gav besökarna. Det väckte en nyfikenhet hos mig.
Reportaget som publicerades i Hemmets Journal 2007 väckte enorma reaktioner. Människor från hela landet ville komma i kontakt med mediet Benny Rosenqvist. Foto: Faksimil, Hemmets Journal
Träffade Benny Rosenqvist
Kort därefter gjorde Madeleine en intervju med Benny i hans hem. Med sig hade hon en fotograf och för att få till en bra bild fick Madeleine låtsas vara klient åt Benny. Han la upp sina spelkort som för en sittning och fotografen kunde få till en snygg bild över axeln på Madeleine.
– Jag minns att jag var jättenervös inför mötet med Benny och tänkte väl som alla andra som för första gången ska möta ett medium – kan han ”se igenom mig”? Kan han läsa mina tankar? Ändå var jag inte alls beredd på det som sedan hände ...
Benny och Madeleine har gjort många artiklar tillsammans under alla år med tidningen Nära. Foto: Gugge Zelander
Benny ler och minns när han spontant, under fotograferingen, började berätta om Madeleines liv, om hennes dotter och saker som hon aldrig berättat för någon. Där och då blev hon övertygad om att det finns något mer.
– Jag blev också väldigt tagen av Bennys historia, att han som haft en så förskräcklig barndom kunde vända allt han varit med om och välja kärlekens väg.
Madeleine och Benny på en av många resor till Bali. Foto: Privat
Tusentals brev till Benny
Artikeln som publicerades i Hemmets Journal fick ett otroligt gensvar. Redaktionen var överrumplade av brev och mejl som kom. Människor från hela landet ville få kontakt med Benny.
– Så vi provade att göra en spalt i Hemmets Journal där Benny svarade på frågor om relationer och andlighet. Det kom det över 1 000 brev första månaden, säger Madeleine.
– Sen gjorde vi en chatt så att ännu fler skulle kunna få svar, fyller Benny i. Visst var det över 2 500 frågor på en timme första gången?
Läs även: Så vet du om du träffar andar i dina drömmar – Benny Rosenqvist förklarar
– Ja, det var helt otroligt, säger Madeleine. Så då tänkte jag att det måste gå att göra en tidning om andlighet. Över en fika i Västra Hamnen i Malmö frågade jag Benny om han ville hjälpa mig att göra ett nummer av en andlig tidning. Jag kunde ingenting om ämnet så jag behövde hans expertis!
Benny ler vid minnet.
– Jag minns att jag hade blivit spådd av en medial kollega att jag skulle bli erbjuden att jobba med en tidning tillsammans med en kvinna som gick i röda högklackade pumps, säger Benny. Madeleine bekräftar. Hon minns fortfarande de röda skorna!
Näras researrangör Lena Pålsson tillsammans med Benny och Madeleine på en läsarresa i Peru. Foto: Privat
Första numret av Nära
Men alla i tidningshuset var inte lika övertygade om att det skulle gå att sälja en tidning om andlighet. Vem skulle köpa den? Så någon budget var det inte tal om.
– Jag fick göra andliga reportage samtidigt som jag gjorde mina vanliga intervjuer för Hemmets Journal, säger Madeleine. Jag följde med Benny till Järvsö där han skulle hålla storseans och då passade vi på att intervjua Malin Berghagen om yoga för Nära, samtidigt som jag gjorde ett midsommareportage till Hemmets Journal hemma hos Lill-Babs. Det var en lösning som cheferna var nöjda med!
Tillsammans med Erika Andersson, som då arbetade som webbredaktör på Hemmets Journal och som lustigt nog också var medium, skapade Madeleine och Benny första numret av Nära.
– Vi listade andliga ämnen vi ville ta upp i tidningen. Och vi fick fantastisk hjälp av gänget på Andra sidan, säger Madeleine.
– Ja, vi brukar skoja om att vi har världens största redaktion, säger Benny. Medarbetarna i andevärlden syns inte alltid, men de hjälper oss mycket! Det är vi väldigt tacksamma för.
Våra profiler på Näras 10-årsjubileum. Foto: Privat
Tidningen sålde slut i butik
14 september 2009 kom Näras premiärnummer – ett ”oneshot” för att testa marknaden – ut i butik. Tidningen hade endast marknadsförts med en helsida i Hemmets Journal, ändå sålde den helt slut i butik! Då togs det mycket ovanliga beslutet att trycka om ett redan utgivet nummet.
– Det var helt fantastiskt. Det startades andra tidningar samtidigt med Nära, tidningar som fick betydligt bättre förutsättningar ekonomiskt, men de överlevde inte mer än ett par år, säger Madeleine. Nära har nu funnits i 15 år, vilket visar att det är en viktig tidning.
– Och trots mina många år i tidningsbranschen kan jag säga att det aldrig varit lika enkelt att göra tidning! Människorna som ställer upp för intervjuer i Nära är helt fantastiska. De bjuder verkligen på sig själva och sina livsberättelser. Och många gånger leder ett reportage till tre-fyra nya möten, eftersom det alltid dyker upp fler spännande personer i samtalen.
Läs även: Så lång tid kan det ta för en spådom att slå in
– Ja, i Nära låter vi både helt ”vanliga” människor och kända personligheter komma till tals. Alla som har varit med om något spännande är intressanta för Nära, oavsett vem de är, säger Benny.
Ett av flera förlagspris som Näras redaktion kammade hem. Foto: Privat
Nära var banbrytande
Nära kom i exakt rätt tid, och med tanke på vilken hjälp redaktionen har från andevärlden är det inte konstigt att allt blev så rätt. Att Benny och Madeleine möttes, att tidningen nådde fram till sin målgrupp och att tv-programmen om andliga ämnen just då fick ett rejält uppsving.
– Vi hade inte kunnat komma ut ett år tidigare, säger Madeleine och tittar på Benny. Det var precis rätt tajming. Det såg vi också på de event vi anordnade. Vi fyllde Rival i Stockholm, Konserthuset i Göteborg och hotell Hilton i Malmö med våra storseanser, berättar Madeleine.
– Ja, folk satt till och med i korridoren, minns Benny. Nära var banbrytande. Den möjliggjorde att människor kunde växa i sin andlighet och i sin tro. Tidningen har en bredd, med alla olika typer av profiler, som gör att var och en kan hitta sin ingång till andlighet.
Näras läsare på resa i Peru. Foto: Privat
Världens bästa läsare
Förutom tidnings försäljningssuccé och fullbokade event som resulterade i att Nära vann interna priser, var Nära också först på förlaget med att nå ut på sociala medier. På Näras Facebook-sida lades det ut tänkvärda citat, kloka ord och länkar till spännande andliga artiklar. Det gav mängder av kommentarer och gillamarkeringar! Näras läsare har alltid varit väldigt engagerade, med en otroligt varm ton.
– De är helt fantastiska och har alltid varit enormt lojala, säger Benny med varm blick. Det är sällan vi på redaktionen har behövt gå in och försvara ilskna inlägg eller påhopp från dem som inte delar vår tro på andlighet. Då är våra läsare snabba att svara och hjälpa till! Det blir alltid en fantastisk gemenskap, oavsett om våra läsare möts på nätet, våra event eller på Näras resor!
Näras andliga kryssning är ett återkommande och uppskattat Nära-event. Foto: Sofia Lewerin
Synen på andlighet
Men vad har egentligen hänt under de här femton åren, har synen på andlighet förändrats?
– Andlighet har alltid varit en vattendelare, säger Benny. Men människor idag är mindre skeptiska mot oss och mot ämnet. Jag tror att det öppnas betydligt fler dörrar idag. Även de som är tveksamma gläntar lite på dörren, av nyfikenhet.
– Idag åker företagsledare på yogaretreats och män, byggnadsarbetare exempelvis, är intresserade av att lära sig mer om andevärlden, säger Benny. Oavsett social status, om du bor på Östermalm eller Söder, så finns det ett intresse! Och det är ju det som är så fint, att det inte handlar om vem du är. Andlighet finns till för alla! Andlighet förenar människor!
Läs även: 5 sätt att lugna ditt sinne när livet blir för mycket
– Det är en fin resa att blicka tillbaka på, fortsätter Benny. Det har alltid varit väldigt mycket kärlek kring Nära och jag tror det är hemligheten, för detta känner läsarna. Vi har alla en egen trosuppfattning, men ändå en samhörighet med tidningen. Andlighet är ingen religion som skapar krig. Andlighet är något större, något som förenar. Och det behöver vi i världen nu. Min religion är kärlek.
Ett av många event på Filmhuset i Stockholm. Foto: Paulina Holkenberg
Tidningen står för kärlek och gemenskap
Hur har Nära påverkat er som personer?
– Nära har betytt mycket för mig som människa, säger Madeleine. Tidningen har lärt mig att vara tacksam varje dag och att försöka vända saker till något positivt. Där har Benny också varit viktigt och lärt mig vara förlåtande, att se ljust på saker och ting.
– Jag har lärt mig mycket om journalistik, om ordets betydelse och om människor, säger Benny. Jag har inte alltid varit så bra på att ta emot, men med så kärleksfulla läsare och med den fantastiska redaktionen har jag fått lära mig att ta emot kärlek. Det har fått mig att växa.
Vilket är ert starkaste minne från Nära-tiden?
– Det måste vara den första kryssningen vi gjorde 2013, säger Madeleine. Jag var helt slut efteråt, huvudet var tungt och trött, men när jag klev av båten fick jag faktiskt nypa mig i armen när jag insåg att vi fyllt det elva våningar höga fartyget med Näras läsare och profiler, säger Madeleine.
– Jag måste nog säga vårt tioårsjubileum i Stockholm, för det var inte självklart att vi skulle få finnas i tio år, säger Benny. Men vi gjorde det!
– Sen har alla resor gett oss fantastiska minnen, fortsätter Benny. Där skapas vänskapsband för livet. Läsarna åker ofta ensamma men kommer hem med en stor Nära-familj. Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, man eller kvinna. Människor möts i kärlek, på djupet. Det är precis det Nära står för.
Läs även: Deepak Chopra: ”Du har förmågan att heala dig själv”
Det här är Nära
Ålder: 15 år. Första numret kom ut 14 september 2009.
Produceras: På tidningsförlaget Story House Egmont i Malmö.
Tryck: Walstead, Krakow, Polen
Nära, mer än en tidning: Tidningen Nära är en del av den ledande
nordiska mediekoncernen Egmont. Egmont är en affärsdrivande stiftelse med ett dubbelt syft; att väcka berättelser till liv genom media som tidningar, tv, filmer, böcker och spel, samt att hjälpa utsatta barn och unga att klara skolan och skapa ett bra liv. I Sverige sker detta stöd via organisationer som BRIS, Sveriges Stadsmissioner, Berättarministeriet, My Dream Now, Rädda Barnen och BLING.
Benny Rosenqvist
Ålder: 62 år.
Bor: I Limhamn i Malmö.
Familj: Chihuahuan Molly och Golden retrievern Guido.
Intressen: Andlighet, antikviteter, musik.
Bästa andliga boktips: ” Samtal med Gud ; en ovanlig dialog” av Neale Donald Walsch.
Andlighet för mig: Är att förenkla livet. Det är ett sätt att ge och få kärlek.
Madeleine Walles
Ålder: 65 år.
Bor: I Skillinge på Österlen.
Familj: Man, en dotter, barnbarn.
Intressen: Att dela min tid med vänner och familj, njuta av naturen, en god bok och goda middagar.
Bästa andliga tips: Att skriva tacksamhetsbok varje dag. Det hjälper dig att se ljusare på tillvaron.
Andlighet för mig: Kärlek – att vara snäll mot sig själv och andra. Att vilja gott och visa det!