Vandra El Camino: Råd till dig som vill finna dig själv på leden

El Camino är ett nätverk av antika pilgrimsleder över hela Europa. Alla strålar samman i katedralen Santiago de Compostela i Spanien. I norra Portugal slingrar sig två lugna pärlor via Atlantkustens mäktiga sanddynor och även genom den charmiga landsbygden. Näras reporter Ehva delar här med sig av sina bästa vandringstips – och hon vet att mirakel kan ske!

Text: Ehva Löpp
Foto: TT/Shutterstock, Ehva Löpp & The Green Walk

Vinodlingar, doftande eukalyptusträd och en fantastisk blomsterprakt. Naturen är fascinerande vacker i Portugal. Många som vandrar längs Camino de Santiago går den franska leden som sträcker sig från Saint-Jean-Pied-de-Port till Santiago de Compostela. Men de lugnaste etapperna finns i norra Portugal, från UNESCO-listade staden Porto, med den unika upplevelsen att vandra längs de brusande vågorna. Att gå på promenaddäcken gör det möjligt att vandra nära havet, trots den otillgängliga kusten.

När du kommer fram till små fiskebyar med varma sandstränder är det bara att kasta sig i havet. Du kan följa Atlantkusten hela vägen till Spanien på Camino Portugués da Costa. Eller bara gå där ett par dagar för att sedan växla in vid Vila do Conde till den centrala leden inåt landet, Camino Portugués Central. Den leden slingrar sig genom landsbygd, vingårdar, kyrkor, broar, berg och dalar.

LÄS ÄVEN: Ylva lärde sig att lita på Universum – fick uppleva mirakel: ”Energi flödade i regnbågens alla färger”

Vissa delar av Camino Portugues går på trafikerade vägar till små, pittoreska byar med färgstarka hus och bedårande torg på kullerstenar från romartiden.

Det är lätt att hitta de gula pilarna som vägleder dig. De kan finnas på murar, husväggar, stenar, stolpar, trottoarkanter. Eller på själva vägen. Även pilgrimsmusslan, som är Sankt Jakobs symbol, markerar leden.

Du kan starta pilgrimsvandringen redan från Porto, eller ta den gula spårvagnen längs guldfloden Douro och gå av vid fyren där den vänder. Det går också bra att ta en taxi till Villar do Pinheiro och börja vandringen där.

El-Camino-Porto.jpgDet finns flera sträckor med promenaddäck som gör det möjligt att vandra nära havet och höra vågornas brus.

Att vandra Camino de Santiago

Många delar upp vandringen på två tillfällen och går bara den portugisiska sträckan, vilket är perfekt om du längtar efter lugnet. Du kan gå Porto – Valença/Tui under förslagsvis sex vandringsdagar, vilket är cirka 111 km, för att sedan fortsätta över gränsen till Spanien och ta Tui – Santiago de Compostela vid ett annat tillfälle.

LÄS ÄVEN: Tanja Dyredand om trädens helande krafter: ”Strömmar genom hela mig”

I Tui ökar antalet pilgrimer avsevärt, eftersom det räcker att vandra från Tui och de sista tio milen till Santiago för att få ett Compostela-diplom. Hela vandringen mellan Porto - Santiago de Compostela tar cirka 13 vandringsdagar och är runt 270 km lång. Man vandrar i snitt 20 km om dagen.

El-Camino-vid-havet.jpgDet är lätt att hitta de gula pilarna som vägleder dig längs leden.

Miraklet Sankt Jakob

Leden står för Sankt Jakobs liv och död. Jakob var en av Jesus lärjungar, och den första som led martyrdöden. Enligt legenden ska hans lärjungar ha fört hans kropp upp längs med den iberiska halvön till Galicien och begravt honom i en krypta i Padrón. Drygt 800 år senare hittades kroppen som då fördes till Santiago de Compostela.

LÄS ÄVEN: Så blir du mer jordad – 4 enkla steg för att bli ett med naturen

Nyheten om den heliga graven spred sig som en löpeld och det kom pilgrimsvandrare från hela Europa för att se miraklet. Sankt Jakob är numera begravd i en silverkista i katedralen i Santiago. Att se kistan och krama hans staty hör till pilgrimernas ritual vid målet. Sankt Jakob är Spaniens och pilgrimernas skyddshelgon och firas 25 juli.

Santiago-de-Compostela.jpgI katedralen Santiago de Compostela i Spanien ligger Sankt Jakob begravd i en silverkista.

Pilgrimsvandring för att lära känna sig själv

Att gå vandringen handlar om att komma i kontakt med sig själv, att hitta vad som är gömt längst in i själen. Att lämna vissa saker bakom sig, och ta med nya insikter.

Vandringen sätter igång kroppens endorfiner och fysiska välbefinnande. Skriv gärna ner dina tankar varje kväll så får du se hur de ändras under tiden. Många går ner i botten de första dagarna med tankar och oro i bagaget, för att sedan slå ut som en blomma när lugnet lagt sig.

LÄS ÄVEN: Samiska shamanen Astrid: ”Naturen är till för oss alla”

Alla gör sin egen ”camino” även om man går samma väg. Det handlar om att lära känna sig själv, sin längtan och sina drömmar. Allt kommer upp till ytan. Mötena med andra pilgrimer är många och fina, och att tända ljus i kyrkorna blir som en helande läkning

Pilgrimsmusslan.jpgPilgrimsmusslan, Sankt Jakobs symbol, hänger på varje pilgrims ryggsäck och finns att köpa längs leden.

Så funkar pilgrimspasset

Pilgrimspasset och snäckan kostar 2 euro styck i Portos katedral eller i den mosaiksmyckade kyrkan Santo Ildefonso. Det bjuds även på en historisk konstskatt i kyrkans museum. Passet finns också att köpa på turistinformationen och går att förbeställa på hemsidan.

Det ska sedan fyllas med vackra stämplar på de platser du besöker längs leden, stämplar finns både på härbergen, museér, kafeér, restauranger, katedraler och i kyrkor.

LÄS ÄVEN: Jordens element balanserar och grundar: Gör en helande ritual

Passet räcker livet ut, du kan vandra så långt eller kort du vill, det ger även rabatt på vissa museer och katedraler. När du har vandrat minst 100 km, eller cyklat den dubbla sträckan, blir du belönad med pilgrimsdiplomet i Santiago de Compastela.

Pilgrimspasset.jpgPilgrimspasset fylls på med stämplar längs leden. Det finns stämplar att få på många ställen, men främst i kyrkor och katedraler.

Mat längs El Camino

Många restauranger och kaféer erbjuder pilgrimsmenyer för 10-13 euro. De består av en trerättersmeny med soppa och antingen en karaff vin eller vatten. Portugiserna har som tradition att äta enkla kål- och potatissoppor till alla sina måltider, men i ärlighetens namn smakar de inte mycket. Ett tips är att packa med lite kryddor i bakfickan! Men vinet håller hög kvalitet. Från det norra distriktet Vinho verde som är känt för sina vita viner och Douro-dalens magiska portvin.

Missa inte Pastel de Nata, små härliga bakverk med frasig smördeg och äggkräm. Eller nationalrätten Bacalhau, som otippat nog är saltad och torkad norsk torsk. Fisken tillagas på en mängd olika sätt och äts överallt och när som helst, även på julafton. Det kan vara bra att känna till att vattenledningsvattnet är klorerat, men ofarligt för oss svenskar att dricka.

LÄS ÄVEN: Shamanen Ania: ”Jag vill lyfta fram den unika visdomen inom varje kvinna”

Portugal har inte siesta, men vissa restauranger har stängt mellan 15 och 19.30. Det kan ibland vara långt mellan matställen längs pilgrimsleden, så det är perfekt att besöka härliga marknader och köpa med sig goda ostar, korvar, oliver, bröd och frukt till matsäck.

Vissa hotell och boenden serverar ingen middag, och restauranger kan vara stängda. Det kan kännas tufft att gå tillbaka fyra - fem kilometer längs El Camino för att få mat efter en lång dag, därför är en matsäck extra viktig på den här leden.

Apula-mat.jpgI fiskebyn Apula serverar restaurang Sisu en himmelskt god ost med fikon och nötter.

Boende på pilgrimsleden

Det finns tre kategorier av härbergen – kommunala, kyrkliga och privata.

Kommunala härbergen kostar runt 6 euro per natt, här gäller det att vara först till kvarn för det går inte att boka innan. Dörrarna öppnar mellan kl 13 och kl 16 beroende på vilket ställe du väljer. Ljuset släcks 22 på kvällen och du ska vara ute ur härberget kl 8 på morgonen.

Sovsalarna kan variera mellan 4 och 60 bäddar, men det finns alltid dusch och tvättmöjligheter och ibland kök. Ett pilgrimspass är kravet för övernattning. Samma sak gäller för kyrkliga härbergen, förutom att här donerar du en skälig summa för en övernattning.

LÄS ÄVEN: Lillemor är domaren som blev shaman – resan till Nepal förändrade hennes liv för alltid

Kom ihåg att det sällan serveras frukost på härbergen och närmsta kafé kan vara fullt.

Privata härbergen är flexiblare med öppettider och kan förbokas, här kostar det runt 10-15 euro att bo. Härbergena är trånga och välfyllda, men energin är vänlig, mjuk och omhändertagande.

Många väljer att boka in bekväma rum, privata härbergen, lägenheter eller hotell längs vägen via Booking.com, då kostar det mer och lite olika beroende på vad du är ute efter. Vill du lyxa till det ordentligt en natt är det möjligt att bo på Paco de Vitorino i Ponte de Lima med en slottsliknande interiör som har anor från 1500-talet. Här kan du njuta som en kunglighet i prinsessrummet.

Du kan också övernatta på charmiga Quinta de San Miguel i Arcos. Eller Casa do Rio i Cossourado som är i en klass för sig med himmelssängar och en drömträdgård. Appen Camino Ninja ger bra information om avstånd till olika boenden och faciliteter.

Harbarge-El-Camino.jpgDet är rent och fräscht på härbergena. Pilgrim Albergue i Ponte de Lima har högt till tak.

Bästa tiden att vandra El Camino

Det går att vandra som en pilgrim året runt, men den bästa tiden är mellan april-oktober. Undvik varma juli och augusti, då är det runt 35 grader varmt. Dessutom har då invånarna i både Portugal och Spanien själva semester och fyller lederna och de vackra stränderna med färgglada parasoller.

Även under påskhelgen samt 24 – 25 juli och 12 – 13 oktober dubbleras antalet pilgrimer eftersom man då i Portugal firar sina helgon.

Elcykel-El-Camino.jpgElcykel går att hyra i de flesta städer efter vägen.

Du kan hyra elcyklar i de flesta städer om du vill vila fötterna en dag och utforska olika sevärdheter.

Väljer du att göra en arrangerad resa med till exempel The Green Walk.com eller Vandra.se så bokar de boende och mat till dig och din grupp. Det kan kännas skönt att få hjälp med allt praktiskt som hämtning och lämning och framför allt att få bagaget transporterat till olika övernattningsställen. De hjälper också till med uthyrning av elcykel hela sträckan.

Karta-El-Camino.jpgDe olika lederna strålar samman i Santiago de Compostela.

Sevärdheter längs vägen

När du kommer fram till Valença går det lätt att ta sig tillbaka till Porto med buss eller tåg. Men här är det extra mysigt att flanera i det gamla fortet som rymmer charmiga torg, kyrkor och butiker.

Det finns mycket att upptäcka längs lederna. I fiskebyn Apula går det att ta en buss och hiss för att komma upp till Portugals svar på Sacre Coeur. Här tronar kyrkan Santa Luzia som en vit smaragd på toppen av berget. I samma by serverar restaurang Sisu en himmelskt god ost med fikon och nötter.

LÄS ÄVEN: Näras reporter delar sitt mirakel: ”Fantastiskt att bidra till en vackrare värld”

Vila Nova de Cerveira är känt för sitt slott mitt inne i staden. Staden Barcelos är framför allt känd för legenden med den färgglada tuppen, men här hålls också en härlig marknad varje torsdag. Missa inte den rara mannen i Ponte de Lima! Efter att du vandrat genom den storslagna allén och gått över bron, väntar han runt hörnet. Han prickar av varje pilgrim som passerar och ringer i klockan.

Livraria-Lello-i-Porto.jpgDet sägs att författaren J.K. Rowling hämtade inspiration till böckerna om Harry Potter i bokaffären Livraria Lello i Porto.

Om du tillbringar en dag i staden Porto innan ryggsäcken åker på, är den magiska bokaffären Livraria Lello värd ett besök. Här sägs det att författaren J.K. Rowling hämtade inspiration till att skriva böckerna om Harry Potter, då hon bodde i staden under sju år. Men boka e-biljett i tid, för kön ringlar lång.

Ett stenkast från bokhandeln ligger den omtalade fontänen som sägs finnas med i hennes böcker. Även tågstationen med sina vackra handmålade kakelplattor är värd ett besök. Det är som att gå in i ett museum.

LÄS ÄVEN: Rena ditt hem: 5 sätt att bjuda in positiva energier

Att åka båt längs Douro-floden på en sexbroars-kryssning ger dig möjlighet att beskåda den vackra färgstarka staden på kullen från vattnet. Njut också av fado, den bitterljuva portugisiska folkmusikstilen, som berör hjärtat. Sångerskor uppträder i små restauranger.

Santa-Luzia-Apula.jpgI Apula lyser kyrkan Santa Luzia upp sig som en vit smaragd på toppen av berget, en kopia av Sacre Coeur i Paris.

Packa rätt för en längre vandring

Packa max 8 kg eller 10 procent av din vikt, är Ehvas råd:

  • Ryggsäck som rymmer ca 35 liter och sitter skönt, gärna med många fack så det blir enkelt att sortera
  • Lätt sovsäck efter årstid.
  • Solhatt.
  • Tre T-shirts.
  • Fyra-fem par ull- eller syntetstrumpor, undvik bomull som absorberar fukt och torkar långsamt
  • Zip-off-byxor som kan bli både shorts och långa byxor. Undvik tunga jeans.
  • Ingångna sköna vandringskängor som är en storlek större än du brukar ha, eftersom fötterna sväller.
  • Flip-flop.
  • Regnponcho.
  • Tvättmedel, tvättvål och schampo. Tvätta kläder på kvällen, häng på tork under natten och med säkerhetsnålar på ryggsäcken när du ger dig av. Det finns även tvättinrättningar längs vägen.
  • Solsskyddskräm.
  • Säkerhetssnålar.
  • Plåster mot skavsår.
  • Vätskeersättning.
  • Vattenflaska.
  • Öronproppar om du störs av snarkningar.
  • Örngott om du bor på härbergen
  • Kontanter, många ställen tar inte betalkort.
  • Försäkringskassans blå EU-kort som gäller vid sjukdom.
  • Liten tygpåse för värdehandlingar.
  • Tips på en guidebok: Pilgrimsvandra Camino Portugués av Ulf Luthman

Läs mer om leden:

www.santiagodecompastela.me
www.caminhoportuguesdacosta.com
www.vandra.se
www.portugalgreenwalks.com
www.livrarialello.pt

Insikt av pilgrimsvandringen

Näras reporter Ehva Löpp var med om en spännande händelse under resans första dag. Här berättar hon:
”Mitt flygplan till Porto ska gå från Arlanda 05:50. Jag lägger mig tidigt, tar en insomningstablett och somnar djupt. Klockan 02:15 vaknar jag plötsligt och sätter mig hastigt upp. Jag får liksom en kallsup och drar in luften som om jag inte kan få nog. Jag tittar på klockan och ser att jag har råkat ställa väckningen på 05:45, fem minuter innan planets avgång! I stället för 02:45, som jag tänkt. Jag får en chock. Jag har aldrig någonsin missat ett flyg, eller kommit för sent. Vem väckte mig?

Samma dag får jag en uppenbarelse i Portos katedral. Solen lyser in genom en glasmålning och bildar en pil, som en regnbåge, rakt mot helgonet Saint Antonius som är känd för att utföra mirakel. Det känns om han tittar på mig och jag tackar honom för att han väckt mig precis i tid för att inte missa flyget till min heliga vandring. Det blir min insikt av pilgrimsvandringen – att mirakel kan ske.”

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.