Lee Seger lär dig Cirkeln – del 3: Att läka det som är trasigt

I den tredje och sista delen av Lee Segers serie i andlig utveckling och hennes metod CIRKELN får du veta hur du gör för att hela det som känns svårt och tungt. Hur vi i cirkeln skapar möjlighet för att stillhet och frid ska kunna genomsyra våra liv, oavsett vad vi tidigare har varit med om.

Text: Lee Seger
Foto: Getty Images

Att förstå vinsterna med att välja att lämna det som finns utanför cirkeln, är inte svåra att se. Vem vill inte må bra? Men saken är ju den, att hade det varit enkelt hade vi gjort det för länge sedan. Det är svårt att lämna de skydd som vi tror är livsviktiga. Det är skrämmande att förändras så pass att de historier vi berättat om oss själva inte längre stämmer. Vilka blir vi då? Det är utmanande att öppna upp för de sår som vi genom livet försökt plåstra om. Men det går, och vi kan!

LÄS ÄVEN: Lee Seger lär dig Cirkeln: Första hjälpen vid andlig utveckling

Ett första steg mot att helas, och tillåta sig att förändras, är att inse att detta är något alla gör. Våra sår ser visserligen olika ut, men på en eller annan nivå har vi har dem alla. Att förstå detta ger en liten lättnad, tycker du inte? På något vis blir våra problem då lite mindre personliga, eftersom det är något vi alla går igenom. Lägg där till att ditt uppdrag här på jorden är att reda ut hur den gamla världen påverkar dig, för att fritt kunna stärka den nya.

LÄS ÄVEN: Lee Seger lär dig Cirkeln – del 2: Så skiftar du din energi

Huvudkaraktärerna

Berättelserna som lever utanför cirkeln har några olika huvudkaraktärer. De är våra inre barn, egot, nervsystemet, övertygelser, oförlösta känslor samt de trauman som vi eventuellt upplevt. Berättelserna i sig är vad vi kallar vårt drama. Allt detta är mycket starka krafter varav hälften finns för att försöka skydda oss, och hälften är sådant vi inte vill känna eller uppleva.

Huvudkaraktärerna:

  • Inre barnet
  • Egot
  • Nervsystemet
  • Övertygelser
  • Oförlösta känslor
  • Trauman

Det inre barnet

Inre barn är ett begrepp som syftar på känslor som vi upplevde som barn, som aldrig blev helade. Det kan vara rädsla, sorg, ilska, förtvivlan, skuld, skam och känslan av övergivenhet. Så länge vi har inre barn som behöver helas, kommer de att ropa på oss. Därför är det så oerhört viktigt att kärleksfullt och med mycket omsorg möta dem och de uttryck de har i vårt vuxna liv. Fanns det ingen vuxen som kunde hela dem då, behöver du vara den vuxna nu. Något som går alldeles utmärkt.

Egot

Egot är ursprungligen starkt förknippat med de inre barnen, eftersom egots första uppdrag är att skydda barnet från att något likande aldrig mer behöver upplevas. Med tiden utvecklades denna behjärtansvärda intention till rena försvarsmekanismer. Det är egot som skriker nej, när du vill göra något nytt. För säkerhetsskull bör allt vara som det är, även om det inte är så bra … Rent fysiskt föredrar hjärnan att spara energi. När vi provar något nytt går det åt mer energi, då säger hjärnan stopp och vi känner motstånd.

LÄS ÄVEN: Sluta älta: Så släpper du taget om dina negativa tankar

Nervsystemet

Nervsystemet står i sin tur i direkt kontakt med egot, och kan ha kvar sina reaktionsmönster långt efter du har fått en insikt och försökt gå vidare. Kroppen är långsammare än själen, och det tar tid att få med de fysiska och väldigt instinktiva reaktionerna in i cirkeln. När egot skickar en signal om att en förändring är på gång, oavsett hur positiv den kan tänkas vara, kan nervsystemet reagera med samma intensitet som om det verkligen vore det värsta ett inre barn skulle kunna tänkas uppleva.

Så fort du förstår det, kan du hålla på ditt hjärta eller klappa dina armar och lugnande säga, att allt är okej. Att du vet vad du gör och att du är trygg. Sakta men säkert lär sig nervsystem vem den nu för tiden ska lyssna på. Kroppsbehandlingar som syftar till att lugna systemet och stärka det naturliga flödet är ovärderliga hjälpare för att få ett uppdaterat nervsystem.

LÄS ÄVEN: Förlåt andra för din egen skull: Här är verktygen du behöver

Oförlösta känslor

Oförlösta känslor är de tillfällen i livet, som barn eller vuxen, då du inte känt att det varit tryggt att ge uttryck för vad du egentligen känt. Kanske har du inte ens vetat om att du var arg, utan trott att du var ledsen. Eller tvärtom. Kanske har du blivit tystad, av din egen rädsla eller av någon annan. Dessa känslor behöver få lov att kännas, och du behöver bli trygg med att tala din sanning.

Trauman

Trauman som du eventuellt har upplevt, som barn eller vuxen, behöver alltid helas. En definition av trauma är ett skeende som ter sig fullständigt obegripligt. En händelse som är så förfärlig och kopplad till så väldigt många olika känslor, att det inte går att integrera den med resten av livet.

Antingen stoppar man undan upplevelsen, djupt in i minnesbanken, eller så tar den över en stor del av livet. Alla trauman går dock att hela.

Övertygelser

Övertygelser i sin tur är de idéer som livet format inom oss. Påståenden om vad som är möjligt, eller inte möjligt. Som du förstår är det av största vikt att identifiera vad vi egentligen påstår om oss själva och om livet.

LÄS ÄVEN: Hjärtats energier påverkar dig: Lär dig odla mer kärlek

Då kan helandet starta

Dessa huvudkaraktärer är alltså vad som gör det så svårt att utvecklas, att må bra, att skapa den verklighet vi vill ha. De är vad som håller oss utanför cirkeln. Så fort vi inser att vi behöver separera oss från den verklighet som huvudkaraktärerna målar upp som den enda möjliga – då har helandet satt i gång.

Allt som behöver helas tar vi med oss in i cirkeln, det är bara huvudkaraktärernas motstånd till förändring eller oförmåga till att se situationen ur andra perspektiv som vi lämnar utanför. Allt du känner är perfekt, och du är exakt så som du ska vara just nu. Allt är okej! Med den insikten är det lättare att möta kroppens reaktioner med omsorg och välvilja, för att sakta låta dem släppa taget om oss. Helandet vill ske.

Steget in i cirkeln är alltså inte bara det första vi gör, utan också det viktigaste. För att ta det steget behövs lite nyfikenhet. En undran om det går att uppleva situationen annorlunda. Sen behöver vi också ett visst mått av mod. Det är många gånger så otroligt mycket lättare att stanna kvar i de gamla resonemangen, återuppleva samma drama som så många gånger förut – än att prova om det faktiskt går att förändras.

Ta makten över din verklighet

Det som händer när du väljer att prova något nytt, att ta dig in i cirkeln, är att du hämtar hem makten. Du äger plötsligt din egen verklighet. Oavsett hur den känns, så har du kommit närmare din medfödda förmåga att förändra och skapa. Det är stort!

Inne i cirkeln tar du reda på vad dina känslor egentligen handlar om. Just nu. Beroende på hur du mår behöver du kanske först få ur dig allt som är uppe på ytan. Prata då rakt ut i luften. Skrik, gråt, beklaga dig – men sluta så fort du känner att energin skiftar inom dig.

Som jag skrev i förra artikeln, tänk dig att du står uppe på muren till cirkeln och skriker, när du känner skiftet ske inom dig hoppar du ner. Det innebär att du då lämnar de gamla resonemangen bakom dig och i stället är beredd på att lyssna, på att gå djupare. Du kan lita på att du är vägledd. Att få ur sig det som behövs tar max tio minuter. Dina guider lyssnar tålmodigt och kärleksfullt.

Med hjälp av att dra kort, meditera eller att samtala med en klok vän kan du därefter undersöka vad som just nu pågår. Troligtvis är det inte vad du tror att det handlar om, så var öppen för nya perspektiv och synsätt. När du kommer åt vad som verkligen är redo att helas just nu, går helandet väldigt snabbt.

LÄS ÄVEN: Bli ditt bästa jag i 6 steg – Lee Seger guidar dig

Gör helandet till en del av vardagen

Allt helande sker i omgångar, och känslor ligger i lager. Om du tycker att det är en problematik som du arbetat mycket med, kom då ihåg att du nu inte längre är samma person, och att du idag har förmågan att förstå komplexiteten av känslan/traumat på en ny nivå. Det som en gång har helats, är helat. Det du upplever idag är ett nytt djup, ett nytt perspektiv på det som en gång hänt.

Något som lätt förvirrar är att kroppen ofta har samma fysiska uttryck som för det vi redan har helat, och det kan få oss att tro att ingenting har hänt. Det stämmer alltså inte.

Det är bara reaktionen som är likadan. Den insikten gör oss mindre självkritiska, eller hur?

Sakta men säkert drar vi alla i de trådar som håller oss fast i det gamla. Varje gång du går in i cirkeln och möter dig själv nystar du upp ditt inre, och gör det lättare för dig att drömma stort om den värld du vill leva i. En härlig verklighet som du är så oerhört väl värd.

Att inkludera cirkeln som metod i ditt liv gör att helandet blir en naturlig del av din vardag. Du blir både friare och starkare, och framför allt kommer du att få lättare att se glädjen och det vackra i livet. Samtidigt som du helas. För helas, det gör vi alla!

LÄS ÄVEN: Medial övning: Få kontakt med din andliga guide

7 steg till helande

1. Acceptera att du mår som du mår. Det ger dig en möjlighet att helas.
2. Var modig och välj att lämna de tankar du just nu tänker.
3. Väck din nyfikenhet och ställ dig frågan vad som egentligen pågår. Just nu.
4. Ta emot hjälp och vägledning. Var öppen för nya perspektiv.
5. Hjälp kroppen med andning, rörelser och näring.
6. Var observant på när ett energiskifte sker inom dig, res dig då och gör något som gör dig glad.
7. Ha tillit till processen.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.