Nina tar över Vendela Cederholms mediumskola: ”Vill inspirera fler ljusarbetare”

Mediet Nina Marianne kallar sig hybridmedium eftersom hon samtidigt är yrkesverksam som advokat Nina Barzey. Länge var hon rädd för att bli offentlig med sin mediala sida, men när hon väl bestämt sig gick det fort. Hösten 2023 fick Nina ta över den svenska mediumskolan ”Academy for inner potential”, grundad av främst Vendela Cederholm, och nu riktigt sjuder det av framtidsplaner!

Text: Helena Berggren
Foto: Helena Berggren

Vi träffas i den mysiga kurslokal i centrala Stockholm där Akademin kommer att drivas vidare. På väggarna hänger handmålade mandala i neonfärger och guld, orientaliska mattor täcker golvet och ljusstakar, Buddha-statyer och kristaller är smakfullt utplacerade lite överallt. Vendela är på ingång, men först får vi tid att prata om Ninas magiska kursvecka ”Spirit of summer” på Arthur Findlay College sommaren 2023. Ögonen riktigt strålar när hon berättar, samtidigt som hon klappar om sin ögonsten, spanieln Lewis, som fått följa med.

LÄS ÄVEN: Mediet Elinor Hedlund: Pappa försökte varna mig från andra sidan

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse! Det är världens främsta mediumskola och byggnaden liknar internatskolan Hogwarts i Harry Potter med tinnar och torn och rödbruna tegelväggar. Och så fort du som medial kliver in över tröskel drar energierna dig dit i byggnaden där du behöver vara. Så om du åker dit, då ska du låta andevärlden vara dina lärare, det är mitt tips!

Stark koppling till andevärlden

Ninas röst är sjungande glad när hon talar tydligt gävlemål, men nämner även engelska ord med elegant uttal som för tankarna till någon trivsam engelsk TV-serie. England är nämligen något av hennes andra hemland. Redan som trettonåring ville hon bli advokat, och 22 år gammal påbörjade hon sin advokatutbildning på det anrika ”University of Westminster” i London. Efter examen fick hon jobb på en av de största firmorna och stannade tolv år i England där hon också mötte kärleken, engelsmannen Adrian. Och så tog hon kvällskurser på ”Psychic college of studies”, en mediumskola.

– Det var ju också mitt kall. Jag hade redan som liten flicka en stark koppling till andevärlden, kände närvaron av guider och hade många utom-kroppen-upplevelser. Så det här var något jag behövde göra, inte bara för att lära mig mer, utan också för att få påfyllning och healing.

LÄS ÄVEN: Fyra olika medier spådde mig – här är mina reflektioner ett år senare

Och sommaren 2023 var det alltså återigen dags att ta del av den engelska spiritualistiska traditionen. Och nog fick Nina Marianne uppleva magi så det räckte och blev över under denna omvälvande vecka!

Vendela-Cederholm-Nina-Marianne.jpgParallelt med yrket som advokat ska Nina Marianne driva Vendelas mediumskola vidare.

Stark dragning till spirituella föremål

På skolans övervåning låg ett litet museum öppet endast en timme per vecka, och Nina kände sig redan från början märkligt dragen dit.

– Varje dag var det som om någon drog mig i kläderna och så befann jag mig igen utanför dörrens glasruta, stirrande in och undrande vad jag skulle göra där!

När Nina slutligen blev insläppt var det som om hon sögs bort till en hylla och hon blev nästan lite illamående av den starka energin. På hyllan låg en hörseltrumpet, en sådan man i äldre tider satte till örat för att höra bättre. Nina förstod inte alls vad det var för något.

LÄS ÄVEN: Sanna är ett flumfritt medium: ”Uppmanar mina klienter att vara källkritiska”

– Men på en skylt läste jag att det var en trumpet man använt i mediala cirklar för länge sen. Det hade tydligen tillhört ett superkänt transmedium, Estelle Roberts, som efter att ha försatt sig i trans fick andevärlden att tala med fysisk röst genom trumpeten! Jag fick också tillåtelse att hålla i en jättestor gul-orange kristall som Estelle Roberts alltid hade när hon gick in i trans.

Upplevelsen var så stark och energifylld att väl uppe på rummet igen blev Nina tvungen att lägga sig på sängen.

– Och det var då jag insåg att nu ska vi göra transmediumskap stort i Sverige igen! Jag kände att det behöver göras på ett modernt sätt och att det behöver komma tillbaka.

Drogs iväg av starka energier

Dagen efter fick Nina ytterligare ett budskap då hon återigen drogs iväg av starka energier. Plötsligt befann hon sig i skolans bibliotek där hon fick syn på en bok skriven av det legendariska mediet Maurice Barbanel. Vad boken hette? Nina skakar på huvudet.

– Det var för märkligt! Boken visade sig handla om Estelle Roberts och om hur andevärlden talade genom en trumpet – ett så kallat direkt-röst-mediumskap. Och boken hette The trumpet shall sound!

LÄS ÄVEN: Vad är ett mediums uppgift, egentligen? 5 andliga profiler svarar

Att andevärlden skulle kunna tala med fysisk röst genom en trumpet, det tror man nog inte på förrän man träffar någon som varit med om detta, säger Nina, som bara några dagar efteråt hade turen att stöta på en gammal man som hade varit med i en sådan medial cirkel!

– Och han kommer att ge en föreläsning på Akademin, det har han lovat! Men online, han är alldeles för gammal för att resa numera.

Hjälp från Andra sidan

Länge var Nina rädd för att kliva fram och bli offentlig med sitt mediumskap, orolig för hur advokatvärlden skulle reagera. Skulle hon verkligen bli ett professionellt medium och hur skulle det gå att förena med advokatyrket? Vad skulle alla säga? Men det största hindret var nog att hon inte trodde på sig själv, trots att hon utbildat sig ända sedan tjugoårsåldern, haft klienter och skrev en uppskattad andlig blogg. Under vistelsen på Arthur Findlay gjorde Nina upp med sina självtvivel.

– Det var som om jag klivit över en tröskel utan återvändo, som om andevärlden knackade på och ville att mitt mediumskap skulle utvecklas till något större än jag från början kanske hade tänkt. Och en dag när jag satt i ”The Sanctuary”, skolans lilla kapell, hörde jag en inre röst som sade: ”Du är bara en tanke från att få det du vill ha, det är bara en tanke bort.”

LÄS ÄVEN: 8 andliga ledare – låt dig inspireras av deras visdom

Väl åter i Stockholm kände sig Nina nästan som en kapplöpningshäst, ivrig att få komma i väg och redo för stora förändringar. Hon skrattar åt sig själv.

– Otålig som jag är sa jag till andevärlden ”nu får ni skynda på och se till att jag kan sätta igång!” Och då började det hända saker. Jag fick hjälp snabbare än jag trott vara möjligt, och vilken hjälp sen!

Nina-och-Vendela.jpgNina tar över all administration och driver skolan framåt samtidigt som Vendela fortsätter hålla utbildningar.

Tar över Vendela Cederholms mediumskola

Redan två veckor senare levererade universum, passande nog under Änglamässan i Södertälje. Nina hade i sista minuten blivit ombedd att stå i montern för Mediumförbundet där hon nyligen blivit styrelsemedlem. Och på mässan befann sig även Vendela som skulle hålla storseans. Nina gick dit, fick faktiskt ett fint budskap från en släkting på Andra sidan, men kände att där var något mer. Så efteråt gick hon fram till Vendela, till sin egen stora förvåning.

– Jo, jag är ganska blyg av mig – det kanske man inte kan tro – men jag är inte den typen som går fram till en kändis eller, som i detta fall, ett populärt medium som alla rycker i. Jag vill inte ta upp deras tid. Men nu bad jag henne komma bort till Mediumförbundets monter senare, och det gjorde hon!

LÄS ÄVEN: Pierre Hesselbrandt om mediala barn: Alltför många föräldrar har viftat bort det här

Lägligt nog ringer det nu plötsligt på dörren och det är förstås Vendela! Hon kommer direkt från Vaxholm där hon hållit en storseans kvällen innan. Efter att ha hängt av sig och gjort sig bekväm i den mjuka soffan berättar hon om detta första möte:

– Vi pratade på en bra stund och efteråt ringde jag till min kollega Lottie och berättade att jag hade träffat en jättetrevlig tjej som kanske ville ta över. Jag antar att vi fick hjälp från Andra sidan.

– Nina skulle ju egentligen inte varit på mässan alls den helgen och det man tror är en slump är sällan en slump. Men det kändes bra och rätt. Jag hade länge känt att det här med att driva en skola, det mäktade jag inte riktigt med längre. Så detta blir perfekt, Nina tar över stafettpinnen, och vi fortsätter hålla våra utbildningar som vanligt men slipper administrationen.

Duktiga medier i Sverige

Efteråt har Nina många gånger fått nypa sig i armen. Det är för magiskt, nu har hon ju fått den plattform hon annonserat ut om i andevärlden!

– Och jag har en massa nya idéer! Jag vill lyfta andra medier och inspirera fler ljusarbetare att kliva fram. Ibland kan jag uppleva att mediumvärlden består av många små ensamma öar, så jag vill utveckla konceptet ”vi är ett” och bygga broar mellan olika mediumskolor, liksom ”knyta ihop säcken” och skapa ett riktigt medium-mecka i Sverige.

Nina hejdar sig, pausar, och tillägger med hennes typiska anspråkslöshet:

– Ja, det finns ju kanske redan såklart, men jag vill göra ännu mer, jag vill hjälpa till! Vi har så oerhört många duktiga medier i Sverige! Och även internationella.

Kontakt med andevärlden är inte farligt

Den engelska mediumskolan är en stor inspirationskälla för Nina.

– Det jag vill ta med mig från Arthur Findlay är den fantastiska gemenskapen och den andliga närvaron. Och även hur man där lyfter fram medier med alla slags inriktningar, både när det gäller filosofi och arbetssätt men också hur man ser på andevärlden och andra dimensioner, bland annat guider.

LÄS ÄVEN: Bankmannen Fredrik fick ett andligt uppvaknande: Jag har varit rädd för att berätta min historia

– Arbetet med guider är väldigt viktigt för mig. För den andliga utvecklingen är minst lika viktig som den mediala. Om inte mer! På våra kurser ligger mycket fokus på att själv få utveckla sig andligt. På sitt sätt. Ingen har rätt och ingen har fel. Jag tror att det viktigaste att lära ut är att vi har alla svar själva. Min passion är att stötta andra i att följa sitt kall och inte någon annans, att följa sin sanning och stråla i den.

– Och folk behöver få veta att kontakt med andevärlden inte är något farligt! Det är bara kärlek, så tycker jag i alla fall. Det finns så mycket rädsla i vår värld, och har varit så under lång tid, och detta har sänkt frekvensnivån. Vi behöver få hjälp med att inte oroa oss för mycket. Och lika gärna ta hjälp av ett medium som en psykolog.

Positiva reaktioner på mediumskapet

Nina berättar att när hon väl bestämde sig för att gå ut med sitt mediumskap kom advokatvärldens reaktion som en stor överraskning.

– Jag hade ju varit rädd så länge för att komma ut med den jag är: att jag är andlig, att jag är ett medium. Jag var livrädd för att bli stenad, ungefär! Nina skrattar.

– Och det var ju helt onödigt, för sedan jag började blogga som Nina Marianne har jag blivit mött av så mycket kärlek av andra jurister och advokater. Om jag hade vetat detta hade jag blivit offentlig mycket tidigare!

LÄS ÄVEN: Mediala vägledaren Avril: Andevärldens uppgift har räddat mitt liv

Idag är en av Ninas hjärtefrågor att bidra till att skingra rädslan.

– Jag vill att alla ska veta att det finns ingenting att vara rädd för! Jag har längtat efter den här tiden sedan nittiotalet! Det är en sorg för mig, att jag har levt med halva mig så länge, faktiskt i fyrtionio år för att vara exakt. Herregud, jag bearbetar det fortfarande och vill inte att någon annan ska behöva känna så.

Iris Hall tittar in

Nina vill inspirera andra till att våga ha en fot i varje värld. Att man kan behålla sitt mer traditionella jobb och samtidigt arbeta som medium. Hon kallar det för att vara hybridmedium.

– Dessvärre ger många upp det akademiska yrket av rädsla för att bli hånade. Det blir för jobbigt att behöva försvara sig och liksom hålla sig under radarn. Man kan också känna det som besvärligt att pendla mellan olika energier. Men tvärtom är det en fördel att jobba i två världar och står man stark i bägge öppnas möjligheten att bemöta nyfikna frågor. Dessutom hjälper man till att bana väg för en värld där ingen ska behöva bli diskriminerad för sin trosuppfattning.

LÄS ÄVEN: Möten med andevärlden – Näras läsare berättar om oförklarliga händelser

– I den oroliga tid vi befinner oss i är det viktigt att fler ska kunna jobba med sitt andliga utövande, och för detta behövs en inkomst. Det är en högst praktisk sak, hur många har råd att släppa sitt vanliga arbete? Vi kan inte sitta och gömma oss i ett kloster idag, vi behövs ute i samhället!

Vendela nickar och håller med. Det är förståeligt att hon och Nina fann varandra där på Änglamässan förra hösten. De känns som systrar, stämningen är så hjärtlig och varm och trots de ibland allvarsamma ämnena skojas och skrattas det oupphörligen. Plötsligt hejdar sig Nina, tittar upp i taket och säger att hon känner av en dam. Vendela vet strax precis vem det är och ser glad ut.

– Det är ju det legendariska mediet Iris Hall som kommit på besök! Hon var en skojfrisk dam, så det är inte konstigt att hon kommer in när vi håller på att skratta så här. Så roligt att få ”träffa” henne igen!

Vendela Cederholm

Bor: I Sörmland, utanför Malmköping.
Gör: Medium.
Familj: Man, barn och barnbarn.
Intressen: Squaredans, barnbarnen.
Motto: Kärleken segrar.
Aktuell: Seanser runt om i landet, utbildningar på ”Academy for inner potential”.
Kontakt: kontakt@vendelacederholm.se

Nina Marianne

Bor: I Tyresö.
Gör: Medium och advokat.
Familj: Adrian, två barn Angelina 22, Lucas 19.
Intressen: Familj, andlighet, hälsa, husdjuren hunden Lewis och två katter.
Vision: Knyta ihop det andliga Sverige, och även internationellt.
Motto: Att lära mig genom möten med medmänniskor.
Aktuell: Har tagit över ”Academy for Inner Potential” från Vendela Cederholm och Lottie.
Kontakt: info@akademin.net

Arthur Findlay College

Arthur-Findlay-College.jpg

Den pampiga herrgården Stansted Hall byggdes 1871 och köptes 1923 av Arthur Findlay, en skotte som redan i tonåren började intressera sig för spiritism.

Han testamenterade byggnaden till ”Spiritualist National Union” (SNU) och idag är den världens främsta högskola inom spiritualism under namnet ”Arthur Findlay College of Psychic Science”. Hit kommer andligt intresserade från hela världen för att studera mediumskap, healing, meditation, andlig utveckling, ljus och färg, filosofi, andlig konst samt transmediumskap. Skolan erbjuder uppåt åttio kurser om året, både online och på plats, från nybörjare till avancerad nivå.

Läs mer på: www.arthurfindlaycollege.org

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.