Mediet Elinor Hedlund: Pappa försökte varna mig från andra sidan

Möt kvinnan som upplevt en kollegas andliga bedrägeri och därför framhåller vikten av andlig etik och moral. Idag ger hon kurser i själscoaching för den som jobbar med privatsittningar.

Text: Martina Bergsten
Foto: Martina Bergsten, Yohanna Idha

Av någon anledning får hennes väsen mig att tänka på en fjällbjörk. Lågväxt och seg med stadiga rötter nerkörda i myllan, och med ett grenverk som står pall även när det blåser hårda vindar längs fjällsidorna.

Nästintill väsensskild från de mer pompösa släktingarna i städerna, växer den lilla fjällbjörken strax söder om fjälltoppen utan något särskilt behov av uppmärksamhet. Men ändå med vida världen för sina fötter.

Liknelsen kanske kan tyckas märklig, men det är lite så livet sett ut för Elinor Hedlund som trots sina dryga trettio år i den mediala och andliga världen fortfarande är något av en doldis. Det senaste decenniet har dessutom, till viss del, utspelat sig i spiritualismens högborg, Arthur Findlay Collage (AFC) norr om London.

– På något sätt har det blivit en del av min utvecklingsväg att arrangera kurser åt andra och tolka, vilket jag gjort i många år. Både åt min älskade vän Iris Hall när hon var verksam i Sverige, och på AFC. Men det betyder naturligtvis inte att jag inte jobbat med egna saker parallellt, förklarar Elinor och ler.

– Och tänk vad mycket jag har lärt mig på vägen!

Kamp mot daglig smärta

Elinor fann sin andliga väg relativt sent i livet. Hon hade hunnit bli trettio, var gift och mor till två barn. Hon levde, enligt egen utsago, ”ett extremt vanligt liv”.

I yrkeslivet hade hon under många år arbetat som läkarsekreterare men bytte bana och arbetade sedan med det hon brann för, rörelse och träning inom Friskis & Svettis. Dels körde hon pass som instruktör, men hon jobbade också på kansliet.

En plötslig whiplashskada, som uppstod utan naturlig förklaring, ledde till att Försäkringskassan ville sjukpensionera Elinor. Men hon vägrade. I stället hittade hon ett jobb som säljare för ett hudvårdsföretag. De dagliga smärtorna var dock svåra och hennes kropp var i stort sett slut. Samtidigt diagnostiserades hon med struma och ordinerades hjärtmedicin.

Grät i ett halvår

Elinor, som alltid hållit högt tempo, fortsatte i samma gamla hjulspår tills hon på företagets julfest mötte en kvinna som under en demonstration på scenen läste av hennes aura. Det dröjde inte lång stund innan Elinor storgrät. ”Lilla vän gråt du, det behöver du”, sa kvinnan. ”Fortsätter du på samma sätt som nu, är du slut inom ett år. Nu är det order från högsta ort, imorgon är det du som sjukskriver dig!”

Elinors ego protesterade högljutt, hon såg bara förpliktelser och räkningar som skulle betalas medan hennes själ insåg vidden av kvinnans ord. Men dagen efter drog Elinor i handbromsen och sjukskrev sig från såväl jobb som allt vad sociala kontakter hette.

– I ett halvår bara grät och sov jag, orkade inget annat!

Inte färdig med livet

Så småningom började Elinor få andliga upplevelser som hon varken kunde bortförklara eller springa ifrån. Hon fick förståelse för att det i de kroppsliga smärtorna fanns gamla sår och upplevelser som behövde helas, och i meditationer fick hon visioner av en smärtfri och frisk kropp.

Ett par år tidigare hade Elinor provat på en Body Harmony-behandling och fått uppleva några timmar utan smärta. Hon insåg att detta var något hon behövde titta närmre på och anmälde sig till en endagskurs i behandlingsformen. I samma veva fick hon veta att grundaren, Don McFarland, med team skulle komma till Sverige och hålla en tvåveckors utbildning på Gotland.

– Det här bara måste jag vara med på, tänkte jag direkt, men jag var ju sjukskriven och hade usel ekonomi. Så hur det skulle gå till hade jag ingen aning om.

Tackar Iris Hall

Men det gick! Veckorna på Gotland blev en vändning i Elinors liv. Hon fick hjälp med sin whiplashskada och fick återuppleva tidigare liv, vilket löste upp många av de smärtor som suttit fast i kroppen.

Väl tillbaka på fastlandet gick Elinor med i en parapsykologisk grupp som anordnade olika kurser och föreläsningar. Bland annat bjöd man in ett engelskt medium, Iris Hall.

– Det var kärlek vid första ögonkastet! Vi fann varandra direkt och under Iris handledning hade jag plötsligt förmedlat min första andekontakt. Själv förstod jag inte hur det gått till men Iris sa: ”Du är en naturbegåvning, detta måste du utveckla”.

Ett samarbete inleddes mellan kvinnorna där Elinor assisterade och tolkade från engelska till svenska samt arrangerade kurser och seanser under Iris vistelser i Sverige.

– Jag har Iris att tacka för så mycket. Utan henne och hennes hjälp hade jag aldrig kunnat delta i alla kurser jag har gått. Och det skulle inte förvåna mig om det är hon som sett till att jag kunnat fortsätta utvecklas och växa i min yrkesroll genom tolkjobbet på AFC, som ju var hennes gamla arbetsplats!

Elinor-Hedlund-kort.jpgElinor har i många år arrangera kurser och tolkat åt olika medier, vilket lärt henne massor och gett henne stor medial kunskap när hon själv jobbar som medium.

Håller kurser för medium

Idag bor och verkar Elinor på gården Stora Smedby i Tumbo, utanför Eskilstuna. Omgiven av åkrar och ängar, och med dottern Yohannas familj som närmsta granne, tar hon emot klienter för privatsittningar samt arrangerar mediala dags- och helgkurser för nybörjare såväl som avancerade grupper.

Det senaste verktyget i hennes mediala verktygslåda är kurser i själscoaching för dem som jobbar med privatsittningar i någon form.

– Det är så viktigt hur vi uttrycker oss i samtal med våra klienter och jag är övertygad om att man, för att bli en bra andlig rådgivare, måste ha gjort jobbet med sig själv. Jag hör då och då människor som säger att de vill bli medium för att det verkar ”coolt” och att jobba med sig själv är inte intressant.

– Det är tyvärr inte bra för vår bransch. Som medium är man ett filter som tolkar och förmedlar budskapen som kommer från Andra sidan, då gäller det att kunna skilja på egna känslor och det som kommer från andevärlden.

Kollega var bedragare

Att etik och moral upprätthålls i branschen är kanske extra viktigt för Elinor som under en period drev kursgård tillsammans med en andlig profil som tragiskt nog visade sig vara en bedragare.

– Det var väldigt synd, säger Elinor. Vi jobbar ju redan i en bransch som inte går att bevisa, även om vi jobbar med bevisföring vid till exempel seanser. Att då utnyttja människors tro och längtan efter andevärlden är otroligt samvetslöst och förstör för oss andra.

– Det handlade så klart om egot, att göra sig känd genom att utnyttja andligheten och människors förtroende och många gånger sorg och saknad. Min kollega blev något av affischnamnet, vilket var helt okej för mig. Vi hade samarbetat tidigare, kände varandra, så jag var trygg. Eller, det var i alla fall vad jag trodde.

Pappan försökte skicka tecken

När bedrägeriet uppenbarades skildes inte bara deras vägar åt, Elinor landade mycket hårt efter skandalen. Hon ifrågasatte sig själv och ställde sig gång på gång frågan hur hon kunnat missa detta. Hur skulle hon nu kunna kalla sig medium, hon som inte förstått hur saker manipulerats under kollegans demonstrationer?

– Jag lagade mycket mat och bakade under tiden på gården. Gång på gång åkte stora grytor i golvet och slevar for hit och dit. Jag kände att det var min pappa som ställde till det, men jag fattade inte varför.

– Sen, när allt uppdagades, insåg jag vad han försökt berätta för mig. Han var polis och hederligheten själv när han levde, klart att han var skitförbannad.

Innan den bedragande kompanjonen och Elinor splittrades, fick hon honom att offentligt rentvå hennes namn. Det är hon ytterst tacksam för idag, att hon stod på sig och att han faktiskt tog sitt ansvar.

Nytt, fint erbjudande

En tuff tid följde men snart öppnades en ny dörr för Elinor. Hon fick frågan om hon ville följa med och tolka på AFC. Mia Ottosson, välkänt spiritualistiskt medium som själv varit i en nära relation med en andlig bedragare och därefter skrivit boken Sexhealern – lögner, svek och brott i andlighetens namn om sina egna och i viss mån andras upplevelser, hade blivit ansvarig för den så kallade svenskveckan på AFC. Dessutom kände hon till Elinors mångåriga tolkande för Iris Hall.

– Mia var ett enormt stöd för mig under den här svåra tiden och självklart tackade jag ja till erbjudandet. Hon gav mig en fantastisk möjlighet till nystart!

Elinor lyser upp vid minnet.

Resorna till England har hunnit bli många under de tolv år som passerat sedan hon första gången besökte AFC.

– Svenskveckorna ligger alltid på våren och det är så otroligt vackert i trädgården med blommande magnolior runt den vackra byggnaden från 1871. Bara det gör det hela till en fantastisk upplevelse varje år.

Medverkar under svenskveckorna på AFC

Under veckan i England håller Mia Ottosson samt tre engelsktalande medier i de olika klasserna. Till de senare kopplas var sin tolk, vars uppgift främst är att översätta men också att hantera diverse bokningar för veckan. Elinor står alltså ständigt med på scenen och runt det medium hon parats ihop med under veckan.

För många av besökarna blir Elinor ett välkänt ansikte, men färre vet vem hon egentligen är.

– Det händer såklart att någon blir nyfiken och tar kontakt, men annars är det medierna som är det stora fixstjärnorna som ”stjäl showen”, precis som de ska. Och de medier som får förtroendet att hålla i utbildningar på AFC är grundligt utbildade och hårt drillade.

Välutbildad idag

Vid det här laget har hon hunnit samarbeta med många av AFC:s medier och har lärt sig mycket av deras syn på, och förhållningssätt till, andevärlden. Samt hur de håller sina klasser.

– Det är väldigt intressant och många gånger mycket imponerande att se dem i arbete. Men självklart kan jag inte svälja allt med hull och hår, jag har ju mina egna upplevelser och kunskaper att förhålla mig till.

– Men med tanke på hur många klasser jag deltagit i, både under åren med Iris och sen i England, vågar jag nog påstå att jag är tämligen välutbildad idag, konstaterar Elinor nöjt men helt utan högfärd.

Kanske är liknelsen i början av artikeln lättare att förstå när du tänker dig bilden av henne uppe på balustraden, men liksom fjällbjörken en bit från toppen där någon annan sätter toppflaggan i backen.

I en dimension så nära, men ändå så långt ifrån de högresta trädsläktingar som pockar på uppmärksamhet i en pompös allé, en park eller skog. För att inte tala om magnoliorna i England.

Men att jämföra vore ju bara dumt. Ett träd är ett träd, oavsett var fröet slagit sin rot eller hur förförisk blommornas attraktionskraft än är.

Body Harmony

  • Body Harmony är en holistisk kroppsbehandling som lämpar sig mycket bra för klienter som är extremt smärtkänsliga.
  • Behandlingsformen som är mycket mjuk och djupavslappnande når såväl de fysiska som psykiska och emotionella aspekterna hos klienten.
  • ”Klientens kropp håller alla svar inom sig. Det är vår uppgift att skapa den fysiska trygghet som gör att kroppen vågar dela med sig av sina hemligheter. (Fritt översatt citat från Don McFarland, kiropraktiker och grundare av Body Harmony)

Det här är Elinor Hedlund

Ålder: Mogen, 60+.
Bor: På gården Stora Smedby i Tumbo utanför Eskilstuna.
Familj: Dotter med familj som också bor på gården.
Gör: Anordnar kurser på alla nivåer, arrangerar andliga resor, själscoaching, mediala konsultationer samt tolkar på Arthur Findlay College.
Motto: ”Att skapa magi i livet vad jag än gör!” (Magi i livet är också namnet på Elinors företag).
Hemsida: www.magiilivet.dinstudio.se
Facebook: Elinor Hedlund
Instagram: elinorhedlundsmagiliv
Kontakt: elinor.hedlund@gmail.com eller sms till 0733 – 718 650.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.