Agneta Troilius Rubin kommer med smittande glad energi. Hon är klädd i orange – för att hon behöver den varma färgen, förklarar hon leende. Hon har känt Benny Rosenqvist sedan slutet på 80-talet och nu har han bjudit hem henne för att prata om hennes läkarroll, i kombination med andlighet.
Benny beskriver Agneta som en jordängel som engagerar sig på ett sätt som alla människor borde göra. Hon ser sina medmänniskor, både privat och i sin roll som läkare.
– När människor öppnar sig för mig är det en gåva att få ta mig an deras problem, säger Agneta. Det är otroligt stimulerande i min läkarroll.
LÄS ÄVEN: Så känner du igen en jordängel
Agneta är hudläkaren och docenten som genom åren gett mängder av människor nytt liv tack vare sitt medicinska arbete och forskande, inte minst inom laserkirurgi. Hon har opererat svåra missbildningar, bland annat hos barn.
Hon är också något så ovanligt som en läkare som vågar stå upp för sin tro på andevärlden.
– Andlighet är det bästa som finns, säger hon med innerlighet. Det är kärlek rakt in i kroppen, själen och i alla cellerna. Om vi lyssnar in, får vi hjälp. Sen är det upp till var och en att agera efter det, eller inte.
Benny ler mot henne:
– Du är en gammal själ, Agneta. En människa med stor erfarenhet som lärt sig lyssna på sin intuition och sin magkänsla.
Många läkare vill inte prata om andlighet
Idag vill han prata om Agnetas närhet till den osynliga världen, som det ofta inte talas om i den läkarvetenskapliga vardagen.
– Jag vet många läkare som tror, men de vill oftast inte prata öppet om det eftersom vi jobbar i en evidensbaserad värld där man vill ha bevis, säger Agneta. Själv kan jag dock prata öppet om min andlighet numera.
Agneta är övertygad om att kropp och själ hör ihop och har erfarenhet av att sjukdomar ofta uppstår av stress.
LÄS ÄVEN: Bankmannen Fredrik fick ett andligt uppvaknande: "Jag har varit rädd"
– När patienter kommer till mig med autoimmuna sjukdomar, då antikroppar angriper kroppens egen vävnad och skapar en inflammation, frågar jag alltid vad som hänt i personens liv vid tiden då sjukdomen startade. Oftast är det ett trauma, ett dödsfall i familjen, raserad ekonomi, en tuff period på jobbet …
– Det är viktigt att lyssna in sin kropp. Om du hamnar i stress, ta då ett steg tillbaka. För kroppen säger ifrån. Och det gör den långt innan vi blir sjuka!
Sedan Agneta var liten har hon vetat att någon kraft leder henne rätt.
Viktigt att hålla hoppet uppe
Agneta vet vad det handlar om, inte bara som läkare. 2007 drabbades hennes familj av en katastrof som påverkade henne starkt och i förlängningen gjorde henne sjuk.
– Jag tänkte att nu kommer pappa-arvet, min livskris kommer att ge mig cancer precis som pappa fick. Och mycket riktigt. Jag drabbades av grovtarmscancer av tredje graden. Läkarna gav mig 20 procents chans att överleva i fem år.
LÄS ÄVEN: Attraktionslagen jobbar varje sekund – så använder du den
Det är många år sedan nu och Agneta är idag frisk, och väldigt tacksam för livet och allt det burit med sig de senaste åren. En ny kärlek, barnbarn och en nystartad privatklinik där hon tar emot patienter trots att hon passerat 70-årsstrecket.
– Utifrån egen erfarenhet vet jag vikten av att inte tappa hoppet när sjukdom drabbar oss. För så länge det finns liv finns det hopp.
Har en inre GPS
När hoppet försvinner är det lätt att ge upp, förklarar Agneta. Därför ska vi se livet som ”unfinished business” som har mer att ge.
– När vi har något viktigt att kämpa för, har vi större chans att överleva. Det jag sett av livet visar att vi faktiskt, i viss mån, kan påverka när vi ska dö.
Benny nickar:
– Det finns flera biljetter till Andra sidan, säger han leende. Och det är bra att missa ett par …
Hur har du som naturvetare samtidigt kunnat vara öppet andlig?
– Jag ser på mina patienter med kärlek, och då får jag information. Det är som att jag har en inre GPS. Det har jag haft sedan jag var liten, jag har alltid vetat att någon leder mig rätt.
– Mina kolleger menar att mina lyckade insatser beror på lång erfarenhet. Vilket också är korrekt, förstås. Men jag vet att det även finns andra krafter.
Själen är evig
Agneta berättar om när hon var ung hudläkare i Lund och hade två patienter i samma sal, med samma allvarliga hudåkomma, mycosis fungoides. Båda männen var i 65-årsåldern, hade samma diagnos och samma prognos.
– Den ene var konstnärlig och gick ut i Botaniska trädgården och målade. Den andre var bitter och arg för att hustrun hälsade på för sällan och barnen inte kom alls. Han var allmänt besviken på sitt liv. En av dem svarade inte på behandlingen. Gissa vem?
LÄS ÄVEN: Själ eller ande? Benny Rosenqvist förklarar skillnaden
– Det var så tydligt för mig att det är många faktorer som påverkar hur vi kan ta emot en behandling, hur vi klarar av den och biverkningarna. Förutom den medicinska behandlingen är inställningen och vad vi har att leva för viktig. Vi läkare skulle vara bättre på att ge även den typen av information till våra patienter.
Hur vill du beskriva själen?
– Som något stort och evigt. Själen har fått låna min kropp i det här livet. Själen pratar till mig och försöker vägleda mig och jag är öppen för att det blir bra. Livet har lärt mig att all smärta och alla prövningar vi går igenom, inte behöver bli så farliga om vi bara kan vara öppna och prata om dem.
Huden speglar vårt inre
Benny tar upp Agnetas specialitet, huden. Vårt största organ, men också en bild av vårt inre.
– Vi kan vara vackra av lycka, men vi kan också se gamla och olyckliga ut, säger Benny. Jag uppfattar huden som en spegel av vårt mående.
Agneta håller med, Bennys tanke är klok. Hon har lärt sig mycket om detta i sitt yrke. En svår sjukdom kan hon ibland ana sig till ett halvår innan diagnosen ställs, bara genom en hud som blivit glåmigare.
– Jag vet vad min egen svåra sjukdomsperiod lärde mig, säger Agneta. Ett viktigt råd till alla människor är att göra en koloskopi-hälsokontroll. Då skulle vi slippa mycket smärta och ta många patienter förbi ett rent helvete.
Agneta och Benny har känt varandra i många år. ”Jag minns de gånger du ringt mig, just när jag behövt det som mest,” säger Agneta. ”Det är jag väldigt tacksam för.”
Healing i vården
Men att få vården att erbjuda förebyggande vård är inte alltid lätt. Det vet hon. Läkaren Agneta är också öppet frågande till varför svensk sjukvård inte har healing som kompletterande vård. I England kan läkare skriva remiss för detta.
– Det finns kanske en rädsla för att patienten ska välja bort den vetenskapliga behandlingen som naturligtvis är den viktigaste. Men healing kan vara ett gott och lugnande komplement.
LÄS ÄVEN: Soraya Lavasani: Andligheten kom in i mitt liv när min mamma dog
– Jag har många kolleger, framför allt psykiatrer, som liksom jag tror att det finns andra energier och andra möjligheter att läka. Som healing. Vad är läkande? Det kan vara att titta ut på ett vackert hav, att promenera, att krama sin älskade trädstam, eller vad det nu är man mår bra av. Läkandet är att någon lyssnar, ser en, bekräftar en. Det är en stor läkekraft i det. Vi blev läkare för att vi ville hjälpa.
Agnetas innerlighet, ödmjukhet och kärlek till patienterna är också healing menar Benny och hon ler generat över hans beröm.
– Det händer att patienter skriver till mig och tackar för att det blev så bra. Det är lycka för mig.
Pionjär inom laserkirurgi
Kärlmissbildningar har varit Agnetas specialitet som hudläkare och hon blev uppmärksammad på 90-talet då hon tog sig an babyn Ira Shevshuck från Ukraina. Ira föddes med en kärltumör som täckte stora delar av ansiktet och skulle kväva henne om hon inte fick akut hjälp.
Några månader gammal kom lilla Ira till Sverige för att behandlas av Agneta, tack vare en pengainsamling via Skandinaviska Barnmissionen. Det blev en utmaning som Agneta och hennes engagerade team inte ställts inför tidigare, men där och då utvecklades nya metoder som Agneta har haft glädje av senare i livet. Inte minst som föreläsare på kongresser om kärlmissbildning runt om i världen.
Du har rest och arbetat mycket. Hur gick det att kombinera med mamma-rollen?
– Jag har alltid varit orolig för att jag inte gav mina barn tillräckligt med kärlek och tid. Jag sörjer det jag missat, exempelvis min dotters första skoldag och att inte vara hemma när barnen var sjuka. Jag betalade bland annat au pair och en pensionerad trädgårdsmästare för att få hjälp eftersom både jag och barnens pappa jobbade mycket.
Förutom att jag vara läkare på heltid, forskade hon till docent. Hon blev pionjär inom den viktiga laserkirurgin, som satt hennes namn på världskartan från slutet av 80-talet.
LÄS ÄVEN: Vad är ett mediums uppgift, egentligen? 5 andliga profiler svarar
– Jag läste en vetenskaplig artikel om laser 1987 och blev helt bergtagen av hur man kunde ta bort skadad vävnad med hjälp ljus. Varför hade vi inte lärt oss detta i Sverige?
– Det var mycket svårt att få forskningsledigt och forskningspengar eftersom det var en ny vetenskap, så jag kämpade på egen hand för det jag hade lärt mig och trodde starkt på. Laserkirurgi kunde användas även inom medicinska indikationer. Inte enbart i samband med kosmetiska behandlingar.
Blev stormförälskad
Idag driver Agneta en privat hudläkarklinik, Laser & Dermatology, i Malmö. Hon gläds åt att kunna erbjuda både medicinsk vård och ”underhållsbehandling” av huden, lite fixande av kroppen som hon menar inte är konstigare än att vi unnar oss att färga håret.
– Jag som hudläkare sköter det medicinska, som hudcancer, eldsmärken, akne, rocacea, eksem och kärlmissbildningar. Mina duktiga sjuksköterskor tar hand om det kosmetiska och behandlar förändringar i huden som bland annat uppstår när vi åldras.
– Laser tar bort pigment och skapar nytt kollagen, då får huden åter liv och lyster. Ärr kan också förbättras med hjälp av bland annat laser.
Agneta har jobbat inom sjukvården sedan hon var 16 år och har älskat i stort sett varje dag. Nu önskar hennes man Björn att hon är ledig lite mer så att de kan ta vara på sin tid tillsammans. Björn och Agneta lärde känna varandra redan i tonåren, då båda fick stipendium till USA.
LÄS ÄVEN: Vågar jag släppa in en ny kärlek i mitt liv?
– När hans hustru avled i cancer bjöd jag in honom till en grupp, ”Enastående”, där vi pratade om hur man överlever en separation. Då sa han helt oväntat: ”Jag har alltid älskat Agneta, hon är min Florence Nightingale”.
– Det kom lite oväntat! Jag kände att vi behövde ses ensamma så jag bjöd hem honom på middag och råkade nämna att jag hade en hemsk lukt från duschen. Direkt fixade han vattenlåset och jag tänkte ”åh, viken karl!”. Vi blev stormande förälskade. Vi hade ju ”historia” ihop, vilket troligen bidrog till tryggheten i kärleken.
Spådd att möta kärleken
Det är en gåva att de får leva med varandra, säger Agneta som redan 1997 fick en fingervisning om Björn.
– Jag var i Sydney på en världskongress och såg reklam om en person som spådde i händer. Det ville jag prova. Han berättade att en man, med Björns egenskaper, skulle komma in i mitt liv om 12 -14 år! Och Benny, du sa det också när vi möttes hemma hos en gemensam vän.
Idag känner sig Agneta och Björn enormt rika med sin stora familj, två barn vardera och totalt sex barnbarn.
– Jag är även tacksam för alla möjligheter jag fått i livet. Framför allt mina barn, mina nära vänner och mitt arbete har gjort att jag överlevt hemska katastrofer i livet.
– Att få lägga fokus på mina patienter och hjälpa andra när jag haft det tufft, har blivit min räddning.
Benny ger henne en kram.
– Jag beundrar dig. Du är en överlevare och en fantastisk förebild för många. En kvinna som står stark. Nu visar planeterna att vi går vi in i en ny tid. Den mjuka världens tid, kvinnans tid. Nu kommer kärleken. Och du Agneta, kommer att sprida det goda vidare till andra.
LÄS ÄVEN: Så lång tid kan det ta för en spådom att slå in: Benny Rosenqvist svarar
Agneta Troilius Rubin
Bor: I Malmö.
Ålder: 71 år.
Familj: Maken Björn, två egna barn, två bonusbarn och tillsammans sex barnbarn.
Gör: Hudläkare, docent.
Motto sedan tidig tonår: ”Något av doften stannar alltid kvar på handen som ger en blomma”.
Andlighet för mig: Något fantastiskt som gör livet lätt.