Var stolt över dina misstag!

Många anser att misslyckanden är det värsta man kan råka ut för. Få vågar erkänna när något gått fel, och nästan ingen pratar om sina misstag. Men det finns ett gäng på åtta högskolestudenter som har startat Project Fail, en projektgrupp som håller i evenemang där misslyckanden lyfts fram. Vi på Nära har pratat med Hans-Peter Öhman, en av Project Fails grundare.

Text: Sabina Wärngård
Foto: Shutterstock, Sabina Wärngård

Hej Hans-Peter! Berätta om Project Fail!
– Hej! Jo, Project Fail är ett initiativ som vill lyfta på tabut om misslyckanden. Många är oerhört rädda för att misslyckas, och när man väl gör det vågar man inte prata om saken. 
– Jag tror att vi kan utvecklas och lära oss av våra egna, och andras, misstag!

Hur kom ni på idén?
– Jag började studera projektledning i höstas. Då fick vi i uppgift att komma på en fråga att arbeta kring. I samma veva höll jag på att misslyckas med min examenstentamen i medie- och kommunikationsvetenskap, något jag tyckte var riktigt jobbigt att prata om. 

– Jag började fundera kring misslyckanden och varför vi sällan berättar för varandra om det som går fel. När jag till slut vågade berätta för människor i min närhet om misslyckandet, insåg jag hur många som satt i samma sits, och att det inte fanns någonting att skämmas över.

Och denna insikt blev alltså grunden till Project Fail?
– Ja, jag berättade om mina tankar för några på min projektledarkurs och de tyckte att det lät som en bra idé, att uppmärksamma misstag. 

Ni håller i event som uppmärksammar misslyckanden, berätta om ert första event!
– Vi höll till i en lokal som heter MINC, i Malmö. Dit kom cirka 60 personer för att mingla och lyssna på våra föreläsare.

– Vi hade fyra talare som pratade i ungefär tjugo minuter var, tanken med deras framföranden var att de skulle lyfta ett eget misslyckande. En person berättade om hur hans första affärsidé gick åt skogen, en annan om hur han förlorade ett miljonkontrakt.

Vad är ert budskap?
– Det budskap vi skyltar med lyder: Vi älskar misstag!

Varför älskar ni misstag så mycket?
– För att det är genom dem man lär sig nya saker! Vi vill att fler ska vara stolta över sina misslyckanden, och våga stå för dem. Vi tror att öppet prat om misstag kan leda till ett mer öppet samhälle.

– När man vågar stå för sina misslyckanden vågar man också gräva ner sig i dem och analysera dem. Det är på så vis man finner lärdom!

Varför tror du att folk är rädda för att misslyckas?
– Jag vet inte riktigt, kanske har det med jantelagen att göra? Man vill inte belasta människor, och man vill inte visa sig svag.
– Man ser det ju tydligt på sättet de allra flesta svarar när någon frågar hur man mår. Nästan alla säger att de mår bra, även om så kanske inte är fallet.

Ni riktar er främst till studenter, hur kommer det sig?
– Givetvis kan alla komma på våra event och ta del av föreläsarnas misslyckanden! Dock är det så att var fjärde student mår dåligt under skoltiden. 
– Som student är man ofta rädd för att misslyckas med inlämningar och tentor, samtidigt som man oroar sig över ifall man har valt rätt utbildning eller inte. 

Hur ser era framtidsvisioner ut?
– Faktum är att vi har fått väldigt mycket positiv feedback sedan vårt första event! Det gör givetvis att vi verkligen vill fortsätta hålla eventen framöver, och eventuellt utveckla Project Fail. 

– Kanske vill vi starta en podcast i framtiden! Det enda vi vet säkert är att vi vill hålla på så länge folk tycker att det är roligt och intressant. 

Det här är Hans-Peter:

Ålder: 25 år.
Bor: I Malmö.
Gör: Studerar projektledning.
Kontakt: hans-peter.ohman@projectfail.se

 

Om Project Fail 

Grundare: Hans-Peter Öhman, Gry Backman, Petra Danielsson, Marie Norén, Andrea Holmlind, Joakim Löfgren, My Nilsson och Alexander Zwolski.
Hemsida: projectfail.se
Kontakt: crew@projectfail.se eller event@projectfail.se 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.