Uttryck dina känslor med sång och dans!

Sabina Söder har dansat och sjungit i hela sitt liv, men det är inte förrän nu på senare år som hon har förstått vilken hjälp det har varit i hennes personliga utveckling. Nu vägleder hon andra att hitta sig själva genom kurser och terapeutiska samtal. Och behövs det, ja, då ställer hon och klienten sig upp och dansar av sig känslorna som sitter i kroppen!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Annika A:son Ax

Hon är artist, skådespelerska, koreograf, samtalsterapeut och danslärare på estetprogrammet på Nicolaiskolan i Helsingborg. Dessutom mamma till en 9-årig son. Hur hinner hon med allt? 

– Jo, skrattar Sabina, det funkar men jag känner att det är någon sak för mycket. Så just nu håller jag på att känna av vilken del jag behöver dra ner på och var jag vill lägga krutet. 

I 20 år har Sabina jobbat som lärare på olika skolor i södra Sverige. Ett tag hade hon en egen dansskola. Mellan lektionerna uppträder hon i olika dansshower, på teatrar, med sångframträdanden och dinnershows. Ja, hennes CV är långt!

– Det är fantastiskt att få jobba i sin egen livsstil. Det är så kul att få vara i kreativiteten och skapa föreställningar. 

Det bubblar i Sabina när hon pratar om artisteriet, man märker att det ligger henne varmt om hjärtat. Men lika betydelsefullt verkar arbetet med ungdomarna på skolan vara.

– Det är så viktigt med psykisk hälsa. Meditation finns ju normalt inte på skolschemat men det lägger jag in då och då när det behövs. Jag är tacksam över att jag kan känna mig fri i hur jag jobbar på lektionerna. Det finns en god tillit mellan mig och min chef. Visst, jag är där som danslärare men deras personliga utveckling är minst lika viktig. 

När Sabina känner att det finns ett behov låter hon eleverna prata om självkänsla och reflektera kring livet. Hon pratar om energier och varför vi människor triggas av olika personligheter.

– Skolan är ganska svår. Eleverna ska lyckas, men vad är egentligen att lyckas? För en elev kanske det är att bara ta sig till skolan. Det skapas så mycket press kring ungdomar idag. Eleverna uppskattar Sabinas samtal och de märker själva att deras studieresultat förbättras när sinnesro får ta plats i klassrummet. 

– Att meditera behöver inte vara så stort och svårt. Ta fem minuter på bussen och bara stäng av och var i dig själv, brukar jag säga till eleverna.   

Sabina påpekar hur viktigt det är, oavsett om man är lärare, chef, eller något annat, att försöka hjälpa människor att hitta sig själva. 
– Det finns en liten klick som har börjat vakna och det är skönt att se att den blir större och större.

Bearbetade minnen

Sabinas eget sökande började i samband med att hennes älskade mormor gick bort, 2008. En natt det året vaknade Sabina och kände en stark längtan att utvecklas. Hon utbildades på SER-akademin i Helsingborg och plöjde bok efter bok om personlig utveckling.

 – Jag har inte varit så intresserad av det mediala, utan mer av vem är jag? Vad är mitt livs syfte? Och hur gör jag för att söka inåt?  

För att kunna möta människor gick Sabina själv i terapi och lärde sig bli vän med sig själv. Hon lät jobbiga minnen som förträngts sakta få bubbla upp till ytan.

– Jag har alltid haft en stark intuition men inte sett mig som medial, för mig är det så naturligt. Andlighet är ju att ha en kanal uppåt, men samtidigt att kunna vara här och nu. Jag tror många skulle behöva grunda sig mer, så att det blir en helhet. Det är häftigt att sväva iväg och utveckla sin medialitet, men om vi inte är tillräckligt grundade tappar vi det lätt och går ifrån vårt personliga ansvar. 

Det har varit en fördel att ha sång och dans naturligt i Sabinas liv när hon gått igenom sin personliga utveckling. Oavsett om hon varit glad eller arg har hon fått utlopp för sina känslor genom att aktivt sjunga eller dansa.

– Alla känslor som fastnat i kroppen har jag fysiskt kunna uttrycka genom dans eller sång. Det konstnärliga och kreativa har ju funnits där gratis i min helhetsprocess, och det har jag inte riktigt insett eller uppskattat på samma sätt tidigare. 

Sann mot sig själv

Ett ord som Sabina ofta kommer tillbaka till i vårt samtal är helhet. För henne är helhet andlighet och det är så hon strävar efter att leva. Ordet har följt henne genom livet sedan unga år. 

– När jag var tonåring kunde jag känna ”panikkänslor” när jag mötte människor som inte var sanna mot sig själva. Det måste finnas en substans mellan känsla och ord, annars skär det i kroppen på mig, säger Sabina.

Med hjärtat som utgångspunkt i alla sina livsval har Sabina gått på en del smällar, men hon har aldrig ångrat något. Nu kan hon förstå att hon behövde det i sin utveckling.
– Att leva som man lär är inte alltid det lättaste, men så länge jag är nyfiken på mig själv och pratar utifrån mitt hjärta, så går allt per automatik. Då blir jag sann mot andra. Jag vill vårda mig själv så som jag vårdar andra.  

Som utbildad SER-terapeut är Sabina samtalsterapeut, regressionsterapeut och utbildad inom Energy flow breathing (andningsterapi).

– Liksom i alla utbildningar så hittar ju alla sin väg, det sätt att jobba som är bäst för dem. Regressionen har hjälpt mig mycket. Det blir fantastiska resultat när klienten för första gången lyssnar på sig själv och vågar genomleva sina känslor. Det finns så mycket att tillgå, som att titta på klientens drömmar, den inre symbolvärlden, vad klienten målar, vad det är för låttexter som tilltalar och så vidare.  

Återigen kommer vi tillbaka till helheten i vårt samtal. Hur viktigt det är att ha med koppen i sin personliga utveckling. 
– Samtal bygger ihop men läker inte på djupet om insikten inte har landat i kroppen. Det blir en helt annan förståelse när kroppen är med, säger Sabina. Jag tror att vi många gånger sitter fast i ett tankemönster och det kan göra att vi blir sjuka.

– Känner jag att det behövs kan jag be klienten ställa sig upp och så dansar vi av oss alla känslor som fått ta plats i kroppen. Jag använder alla sätt för att klienterna ska lära känna sig själva. 

Sabina menar att vi behöver uttrycka våra känslor, få det ur oss, frigöra vår kropp!
– Tänk bara vilken effekt det ger när du hör dig själv högt jämfört med när du hör din röst inom dig.  

I Sabinas värld finns det inget som heter: ”Jag kan inte” inom dans och musik. Alla kan sjunga och alla kan röra sig. 

– Det är bättre att använda ordet ”rörelse” istället för ”dans”. Det ligger så mycket prestation i det ordet. Folk blir livrädda och säger: ”Nej, jag kan inte dansa!”. Men det stämmer inte, alla kan sjunga och dansa, men det är klart att ska man dansa och sjunga som yrke är det en annan grej, då får man lära sig hur man ska utvecklas tekniskt.

Du är en av profilerna som ska framträda på Näras Hjärtedag den 14 februari. Vad kommer du bjuda på då?
– Små insikter. Jag kommer kombinera sång och dans med talet. Jag tycker det är otroligt häftigt att jag med min kropp kan förmedla en känsla utan att jag pratar om den. Och alla som lyssnar kommer att tolka det på olika sätt, utifrån var de befinner sig just då.

14 februari är en dag fylld av kärlek, hur gör du för att ge kärlek till dig själv?
– Jag har inte alltid varit så bra på det. Men nu är jag inte längre rädd för mina känslor. Jag älskar mig själv mer och mer för att jag tar mig själv och mina känslor på allvar. När du möter dina känslor kommer du förstå hur värdefull du är!

Allt är toner och frekvenser i ljus eller mörker, menar Sabina Söder. Foto: Annika A:son Ax 

Det här är Sabina:

Ålder: 39 år.
Familj: Min son, 9 år. 
BorI Helsingborg.
YrkeDanslärare, SER-terapeut, konstnärlig ledare och artist.
IntresseMänniskor, kreativitet, dans och sång. 
Favoritlåt just nuOj, vad svårt. Jag kan inte välja, jag är lika mycket en tjej som lyssnar på rock som en som lyssnar på superlugn meditativ musik.
Mina förebilder: Min son, Moder Teresa och Astrid Lindgren.
Andlighet för migHelhet och kärlek. Att ord och handling stämmer överens. 
Kontaktinfo@livingsoulterapi.se eller 0707-83 28 64.
Hemsidalivingsoulterapi.se 

"Egentligen är allt musik, elelr vi kan säga ljud! Att knäppa med fingrarna, riva ett papper, vinden som viner eller havets vågor". Foto: Annika A:son Ax

Sabinas tips för att locka fram ditt inre barn!

Sätt på en glad låt och ställ dig framför spegeln och dansa loss! Det är healing det också! Låt ditt inre barn vara med, det ger så mycket livsglädje. Ett barn består av känslor och en vuxen av tankar. Jobbar vi inte tillsammans med vårt inre barn så blir inte besluten så bra. Barn är rena och sanna, de dansar, hoppar och studsar! Det ligger så naturligt hos dem. Sång och dans har funnits i människans natur så länge, tänk bara på indianerna. Vi behöver det i våra liv!

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.