Nära testar yoniyoga: ”Fritt, nära och välgörande”

I yoniyogan kombineras yogarörelser, bäckenbottenövningar och andning. Ett mjukt och kraftfullt inkännande av det sensuella väcker de feminina energierna. Näras reporter Beatrice testar ett pass hos Cinna Brahme.

Text: Beatrice Graalheim
Foto: Beatrice Graalheim

Efter två förlossningar och en tredje gradens bristning är jag medveten om att det finns en del att jobba på i den regionen. Som för många andra är de trista knipövningarna en lågprioriterad uppgift och jag ser fram emot att gå på Cinnas yoniklass för att ge kroppen välförtjänt omvårdnad. Det känns däremot lite konstigt att fokusera på ett område som man sällan ens pratar om.

Pass i yoniyoga

Med stillsam musik i bakgrunden välkomnar Cinna mig att ta plats på yogamattan. Det doftar behagligt av mild rökelse och Cinna själv har en värmande aura som omfamnar mig.

LÄS ÄVEN: Yoniyoga: Väck urkraften till liv och öka din njutning

Hon inleder med en andningsövning och därefter följer övningar som jag ibland känner igen från vanliga yogaklasser. Mest fokus är på området kring yoni (underlivet) som höfter, mage och svanskota. Hon beskriver först rörelsen, sedan lägger vi till andning och sist knip och avslappning. Det är mjukt, pedagogiskt och enkelt att hänga med även för mig som har svårt med koordination.

Beatrice-Graalheim.jpg

Fritt, nära och välgörande

Cinnas röst är innerlig och innehåller så mycket kärlek att det smittar av sig. Det märks att hon älskar det hon gör och att förmedla det till sin omgivning. Hon lyckas med konststycket att prata om yoni som det mest naturliga i hela världen, utan att det känns fånigt och överdrivet överhuvudtaget. Övningarna vägleds med förslag som att sakta ner rörelserna och jag uppmanas att använda den takt som känns rätt. Det är fritt, nära och framför allt; otroligt välgörande för både det fysiska och det psykiska.

LÄS ÄVEN: Lyssna till din feminina kraft – det kan förändra hela ditt liv

När Cinna ber mig lyssna hur min yoni mår får jag en tydlig bild av en grå gumma. Gumman är nöjd över vad hon uträttat i livet men är ganska bortglömd, utan att för den skull hysa den minsta bitterhet. Jag fylls av välvilja till den lilla gumman och när Cinna ber mig skicka tacksamhet till min yoni är det lätt att adressera henne.

Uppskatta din yoni

Passet flyger iväg och när det är över infinner sig ett lugn i hela mig. Jag känner mig oerhört balanserad och lycklig. När jag möter Cinnas blick kan jag inte låta bli att le.

Jag är härmed övertygad om att alla kvinnor skulle må bra av att rikta mer fokus och uppskattning till den här delen av oss själva. Det gör mig glad och hoppfull att det finns människor som Cinna, som lyfter yoni, femininitet och kopplingen däremellan på ett sätt som känns fullkomligt naturligt.

LÄS ÄVEN: Häxprocesserna i Stockholm: Läkekunniga kvinnor brändes på bål

På vägen hem lovar jag den gamla gumman att se henne bättre. Kanske kan hon med tiden föryngras?

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.