Sommarens örter som te och smoothie

Örter är världens äldsta läkemedel. Redan för 2 000 år sedan namngav läkekonstens fader, Hippokrates, mer än två tusen helbrägdagörande örter i sina böcker.

Text: Eliq Maranik
Foto: Eliq Maranik, Stefan Lindström

Örtte är te bryggt på en eller flera sorters torkade örter (blad, blommor, kvistar, frön och/eller rötter), kryddor, bär och/eller frukter. Örtte innehåller mycket sällan koffein.  

Teerna kan smaksättas med exempelvis citrusfruktskal, bär, fruktbitar, kryddor eller andra naturliga aromer. I örtte får det finnas en liten del ”vanliga” teblad, men för att kategoriseras som örtte ska majoriteten av ingredienserna, precis som namnet antyder, vara örter. 

Läs alltid på förpackningen om du vill vara säker på att du får ett ”rent” örtte. Välj alltid ekologiskt odlat. Det finns många färdiga blandsorter att välja på, jag gillar att variera och testar allt jag hittar. Ayurvediska blandtesorter är jättegoda och gör gott!

En bra smoothie-bas

Ett örtte, varmt eller kallt, är faktiskt jättebra som smoothie-bas. Några av mina favoriter är kamomill, maskros, brännässla och nypon. Ibland använder jag även vanligt vitt eller grönt te eller jasminte. Föredrar du klassiskt svart te, går även det utmärkt – men ett sådant te innehåller tein, som är uppiggande och jämförbart med koffein.

Tillagning

Använd 1-2 tsk torkade örter (eller dubbel mängd färska) till en kopp kokande vatten. Låt dra under lock 5-10 minuter, beroende på bladens grovhet. 

Mango, apelsin & ananas med maskroste

Maskros är naturligt detoxerande och har sedan länge ansetts bra för mycket, bland annat renar den blodet och hjälper mot diabetes, gikt, åderförkalkning och förstoppning. Den är även snäll mot inälvor, njurar, bukspottkörtel och lever. Maskros är naturligt rik på C-vitamin, B-vitamin, järn och alkaliska ämnen, som kalk och magnesium. Den har vätskedrivande effekt och är bra för njurar och lever. Maskroste eller maskrosbladte finns att köpa i hälsokostbutiker och är inte dyrt. Välj helst ekologiskt.

Två glas
3,5 dl maskroste
1 isbit
1 citron
1 apelsin
100 g mango, färsk eller tinad
100 g ananas, färsk eller tinad

1. Brygg teet enligt anvisning på paketet. 1 dl av det heta teet hälls i en mugg och kyls med en isbit till cirka 50 grader. 
2. Pressa citronen och apelsinen.
3. Skala och skär färsk mango i bitar.
4. Skala färsk ananas, skär bort den hårda mittdelen och dela i mindre bitar.
5. Mixa isbitsteet och alla ingredienser till en slät smoothie.
6. Häll upp i värmetåligt glas och blanda i resten av det heta maskrosteet.

Receptet går bra att servera kall! Mixa bara allt med kallt te istället för att hälla i varmt te.

Följ Eliq på:
Facebook
Instagram
Twitter 

Läs även: Enkelt att grodda hemma

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.