Skydda ditt energifält!

Känner du dig överkörd av andra? Drabbas du ofta av energitjuvar som lämnar dig som ett tomt skal? Bara lugn – lösningen finns inom dig själv, även om du kan behöva lite hjälp. Gör checklistan här nedanför och se om det är dina egna gränser som kanske behöver stärkas!

Text: Katinka Wallner
Foto: Shutterstock

Hur har du det med dina gränser? Är de sunda, tydliga och står du stark i din integritet?


Eller händer det ofta att människor går över dina gränser? Du blir kanske arg över alla övertramp, upplever dig mindre värd eller kanske till och med känner dig kränkt?


Många, många av mina klienter som kommit genom åren har upplevt detta. Och innan jag själv läkte på djupet hade jag samma problem. Människor kom och bokstavligt talat sög energi ur mig, gjorde mig tom och nedstämd medan de själva seglade iväg på nya äventyr, glada över sin nya påfyllnad av energi. Och så blev min energi deras energi.


Det har blivit populärt att tala om energitjuvar. Dessa vedervärdiga vampyrer som äter av vår livsenergi. Men handen på hjärtat; hur skulle det ens vara möjligt för någon att ta av vår energi om vi höll våra gränser intakta?


Att hålla sunda gränser kring sin egen person är att likna vid ett hus. Inte låter du dörren stå öppen in till ditt hem så att vem som helst kan kliva över din tröskel? Sätta sig i ditt vardagsrum, mysa i din favoritfåtölj, dricka kaffe och spilla på din vackra matta? Aldrig skulle du väl låta det ske? Ändå är det just vad vi gör väldigt ofta, och en del människor dagligen.  Du utstrålar bokstavligt talat: ”Här är jag – inga gränser – det är bara att kliva på!” 

Vi blir ledsna, nedstämda, får ångest och kanske till och med svår depression av vår oförmåga att sätta sunda gränser kring oss själva. Varför?

Svaret ligger som alltid i barndomen. Det handlar inte om att skuldbelägga våra föräldrar, som oftast gjorde så gott de kunde. Det handlar endast om att vi människor har en tendens att lära ut både det som är bra och det som är mindre bra till våra barn. Vi lär oss som barn hur de vuxna omkring oss själva gör, inte nödvändigtvis av vad de säger.


Om vuxna auktoriteter – detta innefattar föräldrar, syskon, släktingar, grannar, lärare, – lärt dig att dina gränser inte behöver respekteras, då tar du med dig detta mönster omedvetet upp i vuxenlivet. Du utstrålar bokstavligt talat: ”Här är jag – inga gränser – det är bara att kliva på!”


Trots att du mår dåligt varje gång det sker är det något du känner igen, och den som kliver på är oftast fullständigt omedveten om vad den personen gör. Varför? Jo, för att ni befinner er på samma vibrationsnivå, i samma fält av igenkänning kring vad ni en gång lärt er, bara i varsin ände av samma tråd. En kliver över gränser – och den andra låter det ske. Likt en ojämn dans fortsätter detta, ofta livet ut utan att vi är medvetna om det.


Kanske har vi blivit lärda att det är fel att säga nej, att man alltid måste vara snäll och ”ställa upp”, att det är fel att tänka på sig själv. Eller, i de grövsta fallen, att du blivit lärd att du inte har rätt till din egen kropp. Det sistnämnda har du blivit lärd om vuxna omkring dig tagit på din kropp mot din vilja, eller på ett sätt som kränkt dig, sexuellt eller med våld.

Du har då ett inre oläkt sår inom dig. Detta sår gör att du tyvärr med lätthet, och smärtsamt nog, ofta fortsätter att dra till dig människor som behandlar dig på liknande sätt i ditt vuxna liv. Det är nämligen något du energimässigt känner igen.

Vad har detta med gränser och energitjuvar att göra?


Jo, om du tillåter dig själv att läka dina inre barndomssår, lär du dig också var du börjar och var du slutar. Du lär dig helt enkelt stå upp för dig själv och för rätten att skydda ditt eget energifält.


Inga människor dras till dig som går över dina gränser när du en gång läkt dem och därmed stärkt dem. Du utstrålar på milslångt håll en styrka som gör att de väljer en annan väg. Oftast får de inte ens syn på dig, på ett energiplan alltså, för du befinner dig på ett högre energiplan.

Ska vi då sluta lyssna och vägra vara empatiska? 

Absolut inte! Vi kan alltid göra valet att kärleksfullt lyssna till våra vänner, hjälpa en främling i en akut situation eller ge medmänsklighet till behövande. Men att ta steget därifrån till att lägga sig platt som en dörrmatta åt andra att torka sina smutsiga skor på, är ett mycket destruktivt val.


Kom ihåg att du är din egen skapande varelse och alltid har möjlighet att välja om
i livet. Du kan börja med att välja Dig.

 

Här är checklistan!

  • De vänner du har i ditt liv lyssnar lika mycket till vad du har att säga som du till dem.
  • När du umgås med dina vänner känner du dig glad och energipåfylld efteråt, inte tom och tappad på energi.
  • Du har alltid lätt för att säga nej om du känner att du inte vill eller orkar det du blir tillfrågad om.
  • Du trivs i ditt eget sällskap.
  •  Du mediterar och sitter i stillhet ofta och hämtar kraft och energi på så vis.

Om svaret är nej kanske du är i behov av att läka dina inre gränser på djupet. Minns att du lär människor hur de ska behandla dig. Sök professionell hjälp om du behöver. Det är din födslorätt att må bra!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.