Utanför Studio Acusticum i Piteå i Norrbotten är det dagsljus fast att klockan har slagit midnatt. I stora konsertsalen däremot rådet ett mysigt mörker med effektfull, röd scenbelysning. Förutom yogainstruktören Marielle Marklunds lugna röst hörs stillsam musik från den stora orgeln som är placerad ovanför scengolvet.
– Ta ett djupt andetag, och med utandningen släpper du taget om allt som har hänt tidigare under dagen och låter kroppen slappna av, säger Marielle.
– Släpp också taget om prestation och krav och påminn dig om att du aldrig behöver jämföra dig med någon annan när du praktiserar yoga. Du utgår bara från dig själv …”
De 15 deltagarna som ligger på sina yogamattor under orgeln är fokuserade på det som komma skall – en timmes Iyengaryoga till ackompanjemang av just Sveriges största konserthusorgel som med sina 9 000 pipor invigdes 2012 och premiärspelades av bland andra Benny Andersson.
En timmes Iyengaryoga till ackompanjemang av Sveriges största konserthusorgel.
Iyengar yoga – Meditation in action
- Det är BKS (Bellur Krishnamachar Sundararaja) Iyengar, en indisk yogaikon och ansedd som en av världens främsta inom yoga, som fått namnge den här yogaformen som utövas av miljontals människor världen över. Här är fokus på att ”stilla kroppen” och utföra yogaställningarna ”på ett anatomiskt och fysiologiskt hälsosamt sätt”.
- BKS Iyengar sägs har varit först med att använda hjälpmedel som klossar, rep, bälten och stolar för att även personer med fysiska begränsningar skulle kunna ha möjlighet att utföra yogan. De olika hjälpmedlen bidrar även till att du kan vara i positionerna lite längre vilket sägs öka uthålligheten och även koncentrationsförmågan. Som BKS Iyengar uttryckte det: ”Det är när man koncentrerar sig i övningen som känslan av meditation infinner sig. Meditation in action.”
- Läs mer: http://www.iyfse.se
- Lästips: I boken Light on Yoga skriven av BKS Iyengar kan du lära dig mer om Iyengaryoga.
Orgelyogan är en del av Festspelen i Piteå, en musikfestival med konserter i olika genrer av kända artister och musiker och happenings. Den har blivit en tradition efter en idé av festivalgeneralen och konserthuschefen Roger Norén. Erfarna instruktören Marielle Marklund lotsar deltagarna genom den en timme långa upplevelsen.
– Många av mina yogaelever brukar säga att yoga är skönt, men efter att ha testat orgelyoga har de använt uttrycket att ”det är mäktigt”, säger Marielle. Jag tror att det framför allt har med orgeln att göra.
Marielle har yogat sedan hon var 16 år och hon provade yoga för första gången.
Unik yogahändelse
De som har sökt sig hit i natt är övervägande kvinnor i blandade åldrar, men även en man finns i sällskapet.
– Förra året var vi ett 30-tal. Den här gången är vi bara hälften så många, men det är ju trots allt natt mot tisdag, säger Marielle.
– Jag skulle säga att de som kommer på orgelyogan är människor som är nyfikna på att prova nya saker. En del är elever från mina Iyengaryoga-klasser, men ikväll är de flesta helt okända ansikten. Och det här passet funkar lika bra för nybörjare som för de erfarna.
LÄS ÄVEN: Nära testar yoniyoga: ”Fritt, nära och välgörande”
Evenemanget kräver så klart en organist som hjälper till att skapa en unik yogahändelse.
– Iyengaryoga utförs inte med musik i vanliga fall, den praktiserar man i ett tyst rum, förklarar Marielle. Men här samarbetar jag och musikern och vi planerar programmet tillsammans.
– Vi gör en gemensam dynamik vilket innebär att när yogapositionerna är kraftfulla, spelar organisten kraftfullt på orgeln. Och när positionerna är vilsamma är musiken mer lågmäld. Jag ger instruktioner under tiden och musiken hörs under hela passet.
Vibrationerna från orgel Acusticum känns i golvet där deltagarna gör övningarna på sina yogamattor, och deltagarna har sagt att just vibrationerna och kraften från orgeln känns väldigt speciellt. Att orgeln blir en fysisk upplevelse.
Under hela passet ger ljussättningen i röda, blåa, lila och gröna nyanser en effektfull inramning till musik och rörelser.
Vibrationerna från orgel Acusticum känns i golvet där deltagarna gör övningarna på sina yogamattor.
Djupt in i kroppen
I Iyengaryoga använder man sig av olika hjälpmedel för att alla ska kunna göra övningarna på bästa sätt – efter egen förmåga. Yoga har varit en stor del av Marielles liv under många år nu.
– Jag började med yoga när jag var 16 år. Jag hade slutat med all annan idrott och höll på med musik, men började få ont i ryggen och dålig hållning. Yoga kändes då som en passande, lite mer spirituell träningsform.
– Det var mamma som tog med mig på en Iyengaryoga-klass i Piteå och jag tyckte det var superhärligt, det kändes skönt i kroppen.
Idag är mamman Marielles elev.
– Den här formen av yoga kommer från hathayoga – de har ett gemensamt ursprung och det som är specifikt är fokus på detaljer och linjering i positionerna, berättar Marielle vidare.
LÄS ÄVEN: Sju helande yogapositioner – välgörande för kropp och själ
– Man går väldigt djupt in i kroppen och ju längre du har utövat yoga, desto mer detaljerade blir positionerna. Linjeringen medför att du utför positionerna på ett hälsosamt sätt och energi kan då flöda genom kroppen. Du är närvarande i nuet när du utför positionerna, och det brukar kallas meditation in action.
Yogans effekter på kroppen
- Yoga är för alla åldrar.
- Enligt forskning som gjorts om yogans hälsofrämjande effekter, kan man se att stressen minskar, matsmältning och sömn förbättras. Och att man stärker både det fysiska och mentala välbefinnandet.
- Bättre balans och smärthantering brukar också nämnas som positiva faktorer. Man kan säga att med yoga får man fysisk träning och återhämtning samtidigt.
Människor börjar gråta
En viktig poäng med Iyengaryogan är att man utgår från sig själv. Även den som har smärtproblematik eller skador ska kunna utföra positionerna.
– Här tar vi olika redskap till hjälp. Vi har till exempel klossar, bälten och stolar för den som behöver, för att få till en bra position som passar just dig, säger Marielle.
Men yoga kan också beröra på djupet.
– Jag har själv använt yoga i stresshantering, och även väldigt mycket i prestationssituationer har det hjälpt mig att koppla bort egot och försöka göra saker utifrån lust och kreativitet.
– För mig personligen har det ofta hänt i musikaliska sammanhang, där mina prestationskrav varit höga. Men i sådana situationer handlar yogan om att jag ska försöka ha inställningen att bjuda på något, eller förmedla en känsla, och inte att någon ska tycka något om mig. Så att jag har tillit till mitt inre på något vis.
LÄS ÄVEN: Yoga som läker och stärker: 8 övningar att göra i din egen takt
Det har hänt att människor börjat gråta på klasser, berättar Marielle. Det går inte att förklara varför, men känslorna och kroppen sitter ihop.
– Genom yogan kommer man ofta åt ett ställe inom sig själv som man inte gör annars, säger hon.
Nu börjar musiken tona ut, yogapasset ska avslutas och Marielle tar oss tillbaka till verkligheten.
– Börja ta lite djupare andetag, rör lite på fingrar och tår. Lägg händerna på magen eller bröstkorgen, böj ett ben i taget och kom upp i sittande position.
När orgelyogapasset är slut är klockan runt ett på natten. Vi som medverkat önskar varandra både god natt och god morgon och går sedan mot parkeringen i midnattssolens sken.
Att det snart är dags att gå till jobbet känns plötsligt som en bonus!
Det här är Marielle
Ålder: 38 år.
Bor: I Piteå.
Gör: Musiklärare, musiker och yogainstruktör på Yogaskolan som hon driver med Ylva Nyberg.
Yoga: Undervisar yoga för både företag och privatpersoner, i åldersspannet 7-80 år. Är certifierad iyengaryoga-lärare sedan 2014 och idag Intermediate Junior 1 lärare.
Vision: Skapa andrum från stress och krav samt ge verktyg till att må bättre
på djupet, både mentalt och fysiskt.
Hemsida: www.iyengaryogaskolan.se
Marielles yogatips
- Iyengaryoga är en träningsform som man kan utföra som äldre eftersom den är anpassad till individen. Många upplever att deras krämpor blir bättre. Yoga ger ju ökad rörlighet och styrka.
- Barn som håller på med annan idrott och eller barn som är totalt ointresserade av fysisk rörelse kan få ut något bra genom att träna just yoga. Här finns inga tävlingsmoment vilket kan vara skönt att slippa.
- Läs mer om forskning om yogans hälsoeffekter: www.yogainstitutet.nu eller www.idrottsforskning.se