Mätt och sund med smoothie bowls

Vem kan motstå en skål som är fylld av nyttiga godsaker och dessutom garnerad med frestande topping? Jag älskar vanliga smoothies, men på sistone har jag även blivit smoothie bowls-fantast. Testa du med!

Text: Eliq Maranik
Foto: Eliq Maranik

Smoothie bowl är en läcker, mättande och näringsrik twist på klassisk gröt, men med annat innehåll och ännu mer smak. En smoothie bowl passar utmärkt som frukost, mellanmål, snabblunch och till och med som dessert – beroende på vilka ingredienser som ingår.  

Den är tjockare till konsistensen än en vanlig smoothie och innehåller mer energi, eftersom den är fullproppad med fibrer, vitaminer, mineraler, antioxidanter och nyttiga fetter. 

Ingredienser att ha hemma

Blanda energirika bär, frukter och grönsaker med fibrer, oljor, nötter, frön, alger, superbär-pulver och mycket annat gott och nyttigt. En rejäl energikick är den perfekta starten på en hälsosam livsstil!

Tänk gärna på att handla ekologiskt och raw så långt det är möjligt.

Vanilla Nordic Berry Bowl

Recepten kommer från boken ”Smoothie Bowls” där samtliga recept är raw, sojafria och veganska. 

Blåbär, vinbär, lingon, havtorn, krusbär, hallon, smultron, björnbär och hjortron är klassiska nordiska bär som växer vilt eller odlas. Vilda bär innehåller betydligt mer vitaminer, mineraler och antioxidanter, smakar mycket mer och ger mycket mer färg. 

En portion
1,5 dl vaniljsojayoghurt eller vaniljyoghurt
50 g blåbär, frysta 
50 g hallon, frysta
50 g lingon, frysta 
50 g svarta vinbär, frysta
50 g havtorn, frysta
3 dadlar, urkärnade
Is

Topping:
Blandade bär
Myntablad

1. Häll ingredienserna i mixern, i samma ordning som i ingredienslistan, mixa till en tjock, frostig smoothie bowl. Tillsätt mer is om du vill ha den frostigare.
2. Slå upp i skål och toppa med blandade bär och myntablad.
3. Servera omedelbart och ät med sked.


Följ Eliq på:
Facebook
Instagram
Twitter 

Läs även: Sommarens örter som te och smoothie

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.