Här lever man längst – och lyckligast!

Vad har Nicoyahalvön i Costa Rica, östra Sardinien i Italien, Ikaria i Grekland och Okinawa i Japan gemensamt med Vittsjö i Skåne? Jo, de utgör tillsammans världens fem blåa zoner.

Text: Tidningen Nära
Foto: Shutterstock

En blå zon innebär att platsens invånare ofta får väldigt långa, lyckliga och hälsosamma liv. I zonerna lider få människor av diabetes och demens, och många blir över hundra år gamla. 

Forskare spekulerar i skrivande stund om vad anledningarna till detta kan vara. En gemensam faktor som möjligen är bidragande till folkets välmående, är att alla platser ligger nära vatten, vilket ger frisk luft och ofta leder till att invånarna äter medelhavsinspirerad mat som skaldjur, fisk och grönsaker. 

En annan gemensam nämnare är att de blå zonerna ofta är mycket små samhällen där man lever tätt tillsammans och tar hand om varandra, vilket påverkar hälsan positivt.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.