Gör det bästa av din dag - 4 tips för ditt välmående

Alla går vi igenom perioder i livet då det känns extra tufft. Men det finns små saker du kan göra för dig själv som kanske kommer göra att du mår lite bättre. Skapa en andlig oas omkring dig och lägg märke till de små glädjeämnena i din vardag!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Shutterstock

Skapa en andlig ritual

Många använder mat eller godsaker för att tillgodose belöningssystemet, men du kan göra andra, mer hälsosamma, saker för dig själv som får dig att må bra. Skapa en andlig ritual, innan du går och lägger dig eller när du går upp på morgonen, det kommer öka ditt välmående. Här får du några tips:

 • Ta ett långt bad med välgörande oljor.
 • Börja morgonen i din favoritfåtölj och njut av att du har en hel dag framför dig. Se hur solstrålarna sprider sig i rummet.
 • Smörj in din kropp med en god lotion. Tillåt dig själv att vara närvarande när du smörjer in dig och tänk bara goda tankar om din kropp.
 • Tänd rökelser eller ett ljus och meditera varje morgon eller kväll.
 • Börja dagen med att titta dig själv i spegeln och le. Även om du inte känner dig glad så le tre gånger mot dig själv. Le med ansiktet och försök le inom dig också, det kommer göra dig på bättre humör.
 • Avsluta dagen med att skriva några rader i en tacksamhetsbok medan du dricker ditt favorit-te.

Pyssla

Att aktivera den kreativa hjärnhalvan och använda händerna till att skapa är vårdande för din själ och ditt välmående. Det finns flera bra sätt att skingra tankarna från stress och oro. Här kommer några pysseltips!

 • Bygg pärlplattor. Gjorde du pärlplattor som barn? De man fyllde med pärlor och som man sedan använde ett strykjärn för att smälta samman? Använd kreativiteten till att skapa något som är ”du”.
 • Virka något vackert.
 • Samla fina stenar på stranden eller i skogen och låt kreativiteten flöda. Skapa ett ljusfat eller dekorera blomkrukorna kanske?
 • Måla om! Har du en bricka som behöver en uppfräschning eller en ram som du tröttnat på. Med en glad färg får dina saker nytt liv!
 • Gör dekorativa ljuslyktor av syltburkar.

Njut i ditt hemma-spa

Du behöver inte lägga pengar på dyra spa-hotell. Du kan faktiskt skapa spakänsla hemma.

Avsätt två timmar som bara är din tid. Sätt på lugn meditationsmusik, tänd levande ljus i badrummet och bestäm dig för vilka behandlingar du ska ge dig själv. Kanske vill du börja med ett varmt, välgörande bad. Och fortsätta med att skrubba kroppen mjuk från döda hudceller.

vsluta med en mjukgörande olja eller lotion och ge dig själv en pedikyr eller manikyr. Svep en nytvättad morgonrock om din kropp och servera dig själv lite citronvatten. Kryp upp i soffan med en tidning eller bara blunda till den lugna musiken. Svårare än så är det inte att ge sig själv en fantastisk spa-upplevelse!

Massage som tröst

Massage och beröring är otroligt viktigt för vårt välbefinnande! Forskning vid Karolinska institutet visade att 25 minuters hand- eller fotmassage i veckan efter en närståendes bortgång hjälpte anhöriga i sorgeprocessen. Under åtta veckor erbjöds fot- och/ eller hand-massage till 18 personer som nyss förlorat en anhörig i cancer.

Vid en mjuk men bestämd massage frigörs hormonet oxytocin som bidrar till avslappning och inre välbefinnande. Både före och efter studien intervjuades deltagarna som tyckte att massagen hjälpt dem hantera ensamheten men också att balansera sorgen och acceptansen att livet måste fortsätta. Efter 6-8 månader gjordes en uppföljning som visade att 17 av 18 av de anhöriga klarade av att gå vidare med sina liv.

Fler artiklar

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.