En dag för nedkoppling

Den 12 maj, är det Nedkopplingens dag. En dag då du får tillfälle att reflektera över ditt användande av dator, surfplatta och mobil.

Text: Linda Nellfors
Foto: Shutterstock

Klockan 10.00 den 12 maj startar Nedkopplingens dag. En dag då vi uppmuntras att stänga av våra mobiltelefoner, surfplattor och datorer under ett dygn, eller så länge som vi klarar av det.

Du får en chans att reflektera över din medieanvändning. Hur vill du ha det? Finns det några förändringar du vill göra? Tänk efter hur länge du klarar dig utan uppkoppling och vad du kan göra istället.

Bakom initiativet står Anna Nygren som är livsstilspedagog och som tidigare jobbat som lärare. Hon har även utvecklat plattformen Ung Livsstil som vänder sig till barn, ungdomar och föräldrar som vill inspireras och få mer kunskap om hur de kan leva ett mer hållbart liv.

I en studie från 2015 av IIS står det att 93 procent av Sveriges befolkning har tillgång till internet och under en vecka spenderar svenskarna 21 timmar på internet. 77 procent har tillgång till en smart mobil och majoriteten har både dator, mobil och surfplatta.

Sverige är även ett av världens mest uppkopplade länder och i åldrarna mellan 16-24 år uppger 91 procent att de använder internet dagligen, enligt en undersökning av Sifo. Användandet kan störa sömn, matvanor och fysisk aktivitet, säger Anna Nygren.

Hos många är internet en viktig del i livet, både i privata sammanhang och i arbetet. Men för att kunna prestera och må bättre är det även bra att hålla en distans från internet då och då. Använd den här dagen till att stänga av din mobiltelefon, se dig omkring och njut av nuet. 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.