HSP? 9 tips för att behålla balansen som högkänslig

Författaren Maggan Hägglund är högkänslig. Idag har hon lärt sig att hantera känsligheten. Här är hennes bästa tips på hur du som är högkänslig behåller balansen och fyller på med energi så att du kan använda din fantastiska gåva på ett bra sätt!

Text: Tia Jumbe
Foto: Shutterstock

15–20 procent av befolkningen har personlighetsdraget att de är högkänsliga, jämnt fördelat mellan könen och över jordklotet. Högkänslighet innebär att nervsystemet är extra känsligt. Hos en högkänslig person tar de olika sinnena in betydligt mer information jämfört med andra människor.

Begreppet HSP, Highly Sensitive Person, myntades av den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine N Aron.

Läs mer om högkänslighet på föreningen för högkänsligas hemsida, www.hspforeningen.se

9 sätt att hantera din högkänslighet

1. Skydda dig

Föreställ dig att du har en Stålmannen-dräkt att ta på inför en situation där du kommer att känna dig utsatt. Se det som något som hjälper dig att skydda din sårbarhet. Använd dock inte dräkten så ofta att du håller människor på avstånd och blir ensam.

2. Hitta gluggar i vardagen

Du som har barn kanske inte behöver hämta och lämna på olika träningar varje dag. När du kommer hem efter jobb och förskola, se om det går att lägga in en lugn stund tillsammans med barnen. Eller alternera så att du och barnens andra förälder turas om att ta 15 minuter på soffan, meditera eller något liknande.

LÄS ÄVEN: Maggan Hägglund om att vara högkänslig: ”Ett fantastiskt personlighetsdrag”

3. Ta cykeln till jobbet

Du som pendlar till jobbet kan prova att cykla i stället för att åka med en proppfull buss eller tunnelbana.

4. Träna på känslovågen

I stället för att bli rädd när en känsla kommer, se om det är möjligt att tillåta och acceptera den i stället för att försöka stoppa den. När du tillåter känslan så ökar den i intensitet tills den når en topp. Forskarna säger att toppen varar 90 sekunder, sedan planar känslan ut och försvinner.

5. Vila sinnena på jobbet

Sitt med hörlurar i kontorslandskapet. Kanske kan du be att få sitta i ett mer skyddat hörn. Ta en ensam promenad i en park i närheten på lunchen.

LÄS ÄVEN: Högkänsliga Malin Olsson om stressen: Det hjälpte mig när jag mådde som sämst

6. Sno tid från tv och Instagram

Ha det tyst omkring dig på kvällen i stället för att kolla sociala medier och tv-serier.

7. Snika till dig små stunder av vila

Ta en lässtund eller bygg en koja med barnen, med filtar och lugnt mys. Eller ta ut barnen i naturen på helgen så att de kan springa runt och du kan få tanka lugn miljö.

8. Be om tid

Högkänsliga säger ofta ja för att vara snälla. Om det är svårt att säga nej på en gång till något du egentligen inte vill eller orkar, be att få återkomma. ”Kan jag få fundera på det till i morgon/ikväll/en timme?”

LÄS ÄVEN: Är du högkänslig? Så kan du skydda dig mot destruktiva relationer

9. Ge dig själv kreativ terapi

Det är bra för högkänsliga att kunna analysera sina känslor i efterhand. Ge dig själv terapitid genom att jobba med lera eller måleri, medan barnen ritar.

Är du högkänslig?

Det finns flera test på internet om högkänslighet. På HSP-föreningens hemsida hittar du detta test av psykoterapeuten och forskaren Elaine N Aron.

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.