7 tips för att bli mer självförtroende: Så får du tillbaka din styrka

Alla kan drabbas av dålig självkänsla och det är inte helt lätt att jobba upp sitt självförtoende igen om det har fått sig en törn. Här får du sju tips vi hoppas ska hjälpa dig att finna din inre styrka igen.

Text: Redaktionen
Foto: Shutterstock

7 steg till bättre självkänsla

1. Lura kroppen

Du är faktiskt ganska lättlurad. Du kanske inte känner dig stark, modig eller självsäker, men du kan få din omgivning och dig själv att tro det genom att sträcka på dig, skjuta fram bröstet och höja hakan. Tänk ”power”!

2. Lyssna inåt

Det är lätt att börja följa andras förväntningar och åsikter. Fråga dig själv vad som är sant för dig, det är det enda rätta.

3. Sätt upp mål

Vad är viktigt för dig? Vad vill du ha i ditt liv? Sätt upp mål och ambitioner som känns roliga att sträva mot.

4. Omge dig av positiva människor

Finns det någon i din närhet som motverkar dig, gör dig ledsen och illa till mods? Bryt kontakten om du kan, eller begränsa den så mycket det går.

5. Livet är till för att lära sig

Ingen är färdiglärd eller fullt utvecklad. Se inte dina ”misslyckanden” som något dåligt utan klappa dig själv på axeln och säg: ”Så bra, nu lärde jag mig det”.

6. Mer komplimanger

Ta emot och ge komplimanger – gärna till dig själv. Ingen ger komplimanger utan mena det så tro på att du är bra!

7. Skriv listor

Precis som med allt annat man vill bli bättre på så måste man öva. En bra övning är att skriva ner tre saker varje dag som du gjort bra. Det kan exempelvis vara: ”Jag höll upp dörren åt en kollega”, eller något annat som kanske inte känns så märkvärdigt. Du kommer snart märka hur mycket bra saker du gör varje dag. Du är ju fantastisk!

  

Fler artiklar

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.