Världens mest hemsökta kyrkogårdar – 9 platser där andarna härjar

Då våra städer förtätas används ofta kyrkogårdar som ett andningshål från det stressiga stadslivet. Hit kommer människor för att ta det lugnt, promenera och meditera över livet. Och besöka anhöriga, såklart. Nattetid är det dock folktomt. Då kommer andarna, energierna och själarna fram. Världen över sker det oförklarliga saker på kyrkogårdar, en del platser är mer hemsökta en andra…

Text: Sandra Nelhans
Foto: Sandra Nelhans, Shutterstock

9 hemsökta kyrkogårdar runtom i världen

1. Mariebergs kyrkogård, Göteborg, Sverige

20221021-Mariebergs-kyrkogard.jpgPå muren till Mariebergs kyrkogård sågs en man i 1700-tals kläder sitta. Plötsligt försvann han rätt igenom muren!

I pittoreska Majorna i Göteborg ligger Mariebergs kyrkogård, som invigdes 1787. Vid utgrävningar på kyrkogården har det hittats rester av en gammal husgrund som vissa forskare tror kommer från ett förkristet tempel. Då var det vanligt att ett djuroffer lades ned tillsammans med kyrkans grundsten. Djuret blev då en av kyrkogårdens osynliga väktare, en så kallad kyrkogrim. Det berättas om en kvinna som i början av 1800-talet hade sett en stor fågelgestalt med en näbb av eld, sitta i ett träd på kyrkogården. Kvinnan trodde att det var djävulen själv. Vissa trodde att det var kyrkogrimmen, andra trodde att det var en människosjäl som inte fått ro. Det sades att osaliga själar kunde ta sig upp ur sina gravar och visa sig som fåglar. Dessa gav ofta ifrån sig hemska skrik, stön och suckar.

En lokal tradition säger att om någon vill se de mörka krafterna som bebor kyrkogården så kan man gå tolv varv runt kapellet vid midnatt och sedan titta in genom nyckelhålet. Historien förtäljer inte om någon har vågat göra det. Dock har det talats en del om Oskar Nilsson som på 1920-talet såg en man sitta på kyrkmuren och räkna pengar som han hade i en gammal pengapung i skinn. Mannen hade på sig en rock med blanka mässingsknappar och en toppmössa. Kläderna verkade höra hemma på 1700-talet. Oskar blev nyfiken och ville gå fram till mannen, men plötsligt åkte mannen rakt ner igenom muren och försvann! Personer har även sett kroppar utan huvuden vistas på kyrkogården, och en familj som bodde bredvid kyrkogården såg en man som de kände, titta in genom deras fönster. Mannen var dock avliden…


2. St Louis Cemetery No 1, New Orleans, Louisiana, USA

20221021-St-Louis.jpgGravar på St Louis Cemetery.

Voodoo-drottningen Marie Laveau, vilar på denna kyrkogård från 1789. Många har skymtat hennes färgglada kläder och rödvita turban. En del besökare har sett gengångare från soldater i inbördeskriget och människor som dött i gula febern, som är begravda här. Bland annat sägs spöket av en man vandra runt på kyrkogården. Ingen vet om han var ett offer för gula febern eller kriget, men han brukar ta tag i besökares händer, le brett och be dem ta med honom hem.

LÄS ÄVEN: 8 spökhotell i Sverige - Där andarna aldrig checkar ut

3. Old Burying Point, Gamla begravningsplatsen, Salem, Massachusetts, USA

20221021-Old-burying-point.jpgGravar på Old Burying Point.

Old Burying Point i Massachusetts invigdes 1637 och är en av USAs äldsta kyrkogårdar. Mellan åren 1692 och 1693 utbröt en masshysteri av anklagelser mot olika kvinnor för att vara häxor. Det började med att en irländsk tvätterska vid namn Ann Glover blev anklagad för häxeri, då barnen som hon passade plötsligt betedde sig ”konstigt”. Ganska snart började andra barn att bete sig ”konstigt” och en läkare påstod att det säkert var häxkonster som var i görningen. Detta ledde till massanklagelser mot cirka 200 kvinnor. Av dessa blev 19 hängda och ligger här på kyrkogården.

Besökare på kyrkogården vittnar om viskningar och oförklarliga röster som hörs. Flera har sett orber sväva och det sker plötsliga temperaturfall på flera ställen. Många tror att det är själarna av dessa oskyldigt dömda och avrättade kvinnor, som skapar dessa fenomen. Några påstår sig även ha sett domaren John Hathorne spöka på kyrkogården, i närheten av sin grav. Det var han som lät avrätta kvinnorna.


4. Soi Sai Yoods busskyrkogård, Bangkok, Thailand

20221021-Soi-Sai-Yoods.jpgLiftare sägs stå utmed vägen till busskyrko-
gården. De kan plötsligt lösas upp i tomma intet!

Här finns ett flertal fordon som har varit med om trafikolyckor. Personer som kör förbi skrotupplaget vittnar om att lampor tänds på de gamla bussarna och liftare står utmed vägen vid kyrkogården, för att sedan löses upp i tomma intet. Det sägs även att taxichaufförer har plockat upp passagerare vid buss­kyrkogården. De har satt sig i taxin, men en stund senare är passagerarsätet tomt!


LÄS ÄVEN: Det spökar på hotell Kramer: Döda ägarinnan guidar vår vandring


5. Père-Lachaise, Paris, Frankrike

20221021-Victor-Noir.jpgStatyn som täcker Victor Noirs grav är välbesökt
av kvinnor som kämpar med ofrivillig barnlöshet...

Här vilar 30 000 personer och det går inte längre att begrava fler, förutom de som har en familjegrav. Här vilar många kända personer som till exempel Oscar Wilde, Frédéric Chopin och Édith Piaf. Dessutom vimlar det av spöken och magi här! Vissa påstår sig ha sett självaste Jim Morrison gå omkring vid sin grav och det sägs att den franske premiärministern Adolphe Thiers som var premiärminister under 1830- och 1840-talet, brukar dra i folks kläder när de står vid hans grav.

Författaren Marcel Proust vilar här sedan 1922 då han 51 år gammal dog i lunginflammation. Han var homosexuell och ville bli begravd bredvid sin älskare, men det var inte möjligt på den tiden. Det sägs att han varje natt reser sig ur sin grav för att leta efter sin partner. Folk som besöker Marcels grav brukar dekorera den med kastanjer som läggs i form av ett hjärta.

Den mest omskrivna graven på kyrkogården borde dock vara journalisten Victor Noirs grav. Victor blev utmanad i en duell och dog av fem skott. En konstnär gjorde en bronsstaty som är avbildad i samma position som Victor låg i, då han dog. Denna staty täcker hans gravplats. Det lite märkliga är att konstnären lät avbilda Victors privata kroppsdel i en något upprest position. Victor var känd för att vara en kvinnokarl och antagligen ville konstnären spegla detta i sitt konstverk av Victor.

Som om inte det var märkligt nog: Kvinnor vallfärdar till Victors grav i tron att hans staty ska hjälpa dem att bli mer fertila! Det sägs att kvinnor ska pussa honom på munnen samt gnida sig mot den uppresta delen, och detta ska hjälpa mot ofrivillig barnlöshet! Det sägs att om kvinnorna klappar hans högra fot blir de gravida med ett barn, eller om de klappar den vänstra så får de tvillingar. 2004 satte kyrkogården upp ett staket runt statyn och ett anslag om att inte förstöra den. Dock blev det ramaskri bland upprörda kvinnor över detta förbud, så staketet togs bort. Numera lägger folk även tackkort och foton på sina barn, vid statyn för att visa sin uppskattning över att de har blivit gravida.


6. Gråbrödernas kyrkogård, Greyfriars Kirkyard, Edinburgh, Skottland

20221021-Greyfriars.jpgGreyfriars Kirkyard i Skottland.

Här figurerar bland annat anden av George Mackenzie. Han sägs ha släppts lös ur sitt mausoleum 1999, när en hemlös man öppnade upp det för att söka skydd över natten. Flera vittnen sägs ha sett honom spöka på kyrkogården. Dessutom ligger The Covenanters’ Prison i anslutning till kyrkogården. Där tillbringade 1 200 personer ett fängelsestraff efter en revolution mot myndigheterna 1679. Förhållandena sägs ha varit så svåra att endast 257 personer överlevde fängelseperioden på fyra månader och kunde komma ut. 2006 skrev tidningen The Scotsman att det fanns 450 dokumenterade vittnesuppgifter från personer som sett gengångare på platsen. Kyrkogården är även känd för historien om terriern Bobby, som besökte sin husses grav under 14 år, fram till sin egen dödsdag.

J. K. Rowling spenderade mycket tid på kaféet Elephant House Café bredvid kyrkogården, när hon skrev böckerna om Harry Potter. En del tror att hon fick idén till Harrys nemesis, genom graven där en Thomas Riddle är begravd. Riddle är eleven i Harry Potter som sedan blir den ondskefulle Voldemort.


7. Bonaventure begravningsplats, Savannah, Georgia, USA

20221021-Bonaventure.jpgStatyn av en flicka som sägs gråta tårar av blod.

Den här begravningsplatsen blev berömd efter medverkan i filmen Midnatt i ondskans och godhetens trädgård som Clint Eastwood regisserade och där Kevin Spacey och John Cusack hade de bärande rollerna. Det har inträffat oförklarliga saker på kyrkogården genom åren men den mest omtalade historien är den om lilla Gracie Watson som sägs leva vidare i sin naturtrogna staty. Hon dog som sexåring i lunginflammation och hennes pappa lät tillverka en naturtrogen staty av henne. Många lämnar gåvor på hennes grav och enligt legenden gråter hennes staty tårar av blod om någon tar bort gåvorna. Gracie ses även spöka vid Johnson square. Där låg hotellet som familjen drev då Gracie gick bort.


LÄS ÄVEN: Spökar det? Här är 7 vanliga tecken på att du har andligt besök


8. Aoyoma Cemetery, Tokyo, Japan

20221021-Aoyoma-CemeterY.jpgHär åker bussar förbi tomma, men någon trycker på stoppknappen...

Aoyoma kyrkogård ligger i södra Tokyo. På våren kommer många hit för att fotografera vackra körsbärsträd som blommar, men då mörkret infaller vågar sig inte många hit. Här vilar kända samurajer, kabuki-skådespelare, och här vilar även den kända hunden Hachiko som det har gjorts filmer om. Han väntade troget vid sin husses grav som finns här på kyrkogården. Andra vittnar om två skuggor, en mor och ett barn. De dyker upp i och utanför kyrkogården. En del bussar åker förbi tomma, men busschaufförerna säger att någon trycker på stoppknappen inne i bussen när de passerar kyrkogården.


9. Recoleta Cemetery, Buenos Aires, Argentina

20221021-Rufina-Cambaceres.jpgHär vilar Rufina Cambacérès, flickan som ”dog” två gånger.

Här vilar ett flertal kända personer, bland annat Evita Perón. Men något som det fortfarande talas om är hur en kvinna vid namn Rufina Cambacérès hittades livlös av sin familj på sin 19-årsdag, 1902. Hon begravdes på Recoleta, men vaknade upp ur sin medvetslöshet och försökte ta sig ut ur kistan! Personal på kyrkogården upptäckte några dagar senare att kistan hade flyttat på sig och öppnade då upp den och såg att Rufina hade försökt ta sig ut! Det upptäcktes senare att Rufina hade dött av en hjärtattack på grund av syrebrist. En del tror att hon går igen på kyrkogården.

En annan historia är den om David Alleno som arbetade på kyrkogården, men efter 30 år tog sitt liv. Folk hör honom gå och skramla med sina nycklar då han även efter döden går och sköter om kyrkogårdens gravar.

Lär dig mer om andar och hemsökta platser i Pierre Hesselbrandts webbkurs Hemsökta hus

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.