Det spökar på hotell Kramer: Döda ägarinnan guidar vår vandring

Drömmer du om en spöknatt så är Scandic Kramer i Malmö ett hett tips. Men välj rätt rum! De lättskrämda kan välja tornrummet där andarna har fest och sprider glädje. Vill du däremot känna nackhåren resa sig eller få sällskap av en ande på sängkanten, boka då rum 307 eller 404!

Text: Madeleine Walles
Foto: Lars Jansson, Kramers privata bilder

Hotell Scandic Kramer badar i solljus. Som ett vitt slott tornar det upp sig vid Stortorget i Malmö, med närhet till Lilla Torgs krogliv, gågatan och nyutslagna parker. Vackert och inbjudande. Men skenet kan bedra. För även om många gäster beskriver hotellet som en plats för lugn och ro, rör sig andar från olika tidsåldrar bakom fasaden från 1875 och oförklarliga saker sker. Vattenglas trillar ner och går i kras, om du inte spolar eller tvättar händerna vid toalettbesöket, kan en toarulle slå dig i ansiktet … Och ring inte till receptionen och klaga på att du blir störd av att det spelas och dansas på våning fem. Det bor ingen där!

Att det spökar på Scandic Kramer vet personalen, de vet också i vilka rum det är mest aktivitet så tillsammans gör vi en spökvandring med mediet Benny Rosenqvist.

– Spökerierna är välbekanta, säger hotelldirektör Henrik Ohlsson. Vissa kallar det spöken, andra säger energier. Vi som arbetar här läser på om hotellets historia för att försöka förstå vad som händer. Visst är det spännande, även om vi i första hand vill driva ett hotell.

20210518-Hotell-Kramer-2-2000.jpgBenny Rosenqvist utanför hotell Kramer i Malmö.

Kvinna med stor sorg

Benny tar hissen upp till fjärde våningen i sällskap med Henrik, hotellchef Tina Kaic och receptionisten Ulrica Gylling som har bra koll på hotellets historia. Nu ska de ta reda på vem det är som stör nattsömnen för hotellgästerna. Hotellkorridoren är tom, men Benny uppfattar att de inte är ensamma ...

– Jag känner av en kvinna med högburet huvud. Hon är elegant och som ung liknar hon en filmstjärna. En kvinna med ett stort hjärta, men ingen person jag vill bli ovän med!

Vem hon är tvekar inte Ulrica Gylling om. Det är Anna Kramer, den första hotellägarinnan. Hon och maken Fritz invandrade från Danmark 1868 och lät uppföra hotellet, som Anna sedan styrde på egen hand i 28 år efter Fritz bortgång 1893. Det är nu många år sedan Anna själv dog, men den forna affärskvinnan är i högsta grad närvarande än idag ...

När Tina låser upp dörren till en av de stora sviterna, blir Annas närvaro ännu tydligare.

– Det måste ha varit något större här, säger Benny. Har det varit en privatbostad? Det känns som ett hem för jag kan se ett kök och det har varit flera rum, det var ingen vägg här innan, säger han och pekar.

– Anna är här och ser till så att hotellet behåller sin kvalitet. Hon håller folk i örat, är barsk och kunnig. Men snäll, så länge gästerna inte stör och personalen sköter sig. Annars kan de nog få känna av henne!

Ulrica bekräftar att detta var Anna Kramers privata bostad, Benny har rätt i att den byggts om till det som idag är största sviten.

– Hon har en stor sorg i hjärtat, säger Benny. Det skulle inte förvåna mig om hon mist ett barn, för detta är en sorg som känns större än när maken dog. Hon hade flera barn, känner jag. Det är någon som inte mår bra psykiskt, som har det jobbigt med huvudet.

Vi får bekräftat att Anna förlorade en liten dotter som dog i scharlakansfeber. Hon hade även en äldre dotter som fick psykiska problem efter en hjärtesorg och även hon dog ung.

– Det är detta jag känner, säger Benny. Jag får in ett litet barn som springer och leker, hon är högst sju år. Sedan får jag in en annan energi, som en neuropsykologisk sjukdom.

Här blir du väckt!

Benny nickar, han är färdig här och redo för rum 404. Reaktionen där kommer direkt.

– Oj, här är jobbiga energier. Här blir man som gäst störd och väckt av andar. Det är ett rum med mycket aktivitet så de som tycker om spöken ska be att få sova här, för här får man vara med om saker!

– Jag känner en utlevande, intensiv energi, jag ser en kvinna och en man. Mannen har en speciell roll på hotellet, som spindeln i nätet. Det är en ambitiös, kvick människa, smärt och stilig. Han känns 1920-tal eller 30-tal, lite engelsk dandy-stil, med kostym, manschettknappar och vit skjorta. Vem är han?

Tina förklarar att äldste sonen Herman tog över efter Anna, men tidsmässigt stämmer det bättre med barnbarnet Gösta som också var hotelldirektör.

– Det är inte konstigt om det är Gösta, inflikar Ulrica. Han är mer eller mindre uppvuxen här.

– Energin är kärleksfull, säger Benny. Men du kommer att bli väckt här. Någon tittar på dig och undrar: ”Varför ligger du i min säng?” Du kommer inte att vara ensam!

Benny får ännu en känsla av närvaro.

– Någon har lämnat jordelivet här, säger han. Jag känner en försynt och fin ung kvinna som dött i sängen, somnat in lugnt.

– Det kan var Annas dotter Emmy, hon som hade psykiska problem. Hon dog av hjärtesorg när hon var 28 år efter att hon blivit lämnad, förklarar Ulrica.

– Hon hade det tungt med mamman, inflikar Benny. Blev inte förstådd.

– Det kan stämma, familjen stöttade henne inte när den man hon tänkt gifta sig med lämnade henne, säger Ulrica. Det var inte ”fint” att bli lämnad på den tiden. Emmy blev djupt deprimerad.

– Ja, jag känner mig helt kraftlös, yr och trött, säger Benny. Den här flickan tar inte sitt liv. Hon sörjer ihjäl sig.

20210518-Hotell-Kramer-1-2000.jpgI den vackra glasmålningen syns Anna Kramer, målad som Moder Svea, säger Benny. Det är så jag sett henne. Likt en adelsdam med olika symboler kring sig, som änglarna som visar barnen hon mist.

Party på vinden

Vi lämnar rum 404 och går till ett vackert, grönmålat tornrum som gör Benny på gott humör.

– Här mår jag bra, skrattar han. Vilken glädje! Du kan nog få störd nattsömn som gäst, för här har andarna party. Men jag vill upp en våning till. Vad finns ovanpå? Det känns som att det är där själva partyrummet är.

Hotelldirektör Henrik Ohlsson skrattar.

– Det finns inget där! Bara den tomma vinden. Men exakt detta har hänt våra gäster, de ringer till receptionen och vill att de i våningen ovanför ska skruva ner musiken och sluta dansa eftersom det dunsar i taket.

– Personalen har haft firmafest där en gång i tiden, säger Benny. Här blir jag lycklig, så i det här rummet ska ni placera gäster som är lite ledsna!

Ulrica kan berätta att det fanns en trappa som gick upp till vinden, innan hotellet renoverades. Och att det är personalen som haft fest kan stämma, de hade sina rum här.

Vi går ner en våning och in i rum 323 som Benny får till sig varit kontor av något slag. Han ser två kvinnor, en sitter med ryggen mot honom men han ser hennes fingrar som räknar på en maskin och håller ordning på finanserna. Hon har prydliga pappershögar omkring sig, är elegant klädd i en långärmad klänning som är veckad i midjan och vid ärmarna. Den andra kvinnan är stramare. Benny konstaterar att han tycker bäst om kvinnan med finanserna.

– Det är troligtvis Anna, säger Ulrica. För här hade hon sitt kontor. Den andra kvinnan kan vara svärdottern Olga, Annas medhjälpare efter att maken dött. Hon var lite barskare i sorten. Här upplever gäster att det spökar. De uppfattar en ande som går ut genom badrumsdörren. Exakt där den sitter idag, fanns Annas kontorsdörr!

– Gäster hör också röster här, som att några samtalar med varandra. En man vaknade av att han hörde någon slå på en räknemaskin, han spelade till och med in ljudet!

Dessutom försvinner saker. Det har hänt att den som lagt sina nycklar på skrivbordet, nästa morgon finner dem i papperskorgen …

Och en ande fastnade på bild utanför rum 323!

– Jag hade en visning här för Malmö Stad, berättar Ulrica. Två tjejer ville att jag skulle fotografera dem. På förs- ta bilden är det bara de två, på den andra bilden ser du tydligt konturen av en tredje person som går förbi, medan på tredje bilden är allt som vanligt igen …

Ande på sängkanten

Vi kommer nu till rum 307. Här vill Benny inte sova, förklarar han. Han vill helst inte vara här alls. Det kan personalen förstå.

– När housekeeping kommer hit lyser och blinkar lampor, trots att kortet inte sitter i nyckelhållaren, säger Ulrica. Förklara det! Två av varandra oberoende gäster har berättat att de sett en ande i slokhatt och flera gäster har upplevt att någon sitter på sängkanten. Man känner sig iakttagen här, många ber om att få byta rum!

Benny får in att det är en gäst som ofta bodde här på 70-talet, som idag är här och stör som ande, att det sitter ångest i väggarna.

Vi går nerför den breda trappan och Benny får en bra känsla när han kliver in i rum 210.

– Jag ser en ung kvinna med röd-blont uppsatt hår, klädd i vit klänning. Hon dansar runt och jag känner eufori och förälskelse. Nog kan andar hålla dig vaken här, men jag känner bara kärlek.

Ulrica kan berätta att rummen 210 och 211 tidigare hängt ihop och här bodde Anna Kramers son Herman med frun Olga och deras lille son, som dog fyra år gammal.

– Vi hade en gäst som vaknade av att ett barn la sin hand på hans axel vid åttatiden på morgonen och sedan hängde med gästen när denne rörde sig i rummet. Det kan ha varit den lille pojken som var här.

Även på hotellchefen Tinas kontor händer konstiga saker. Här får Benny kontakt med en kraftfull man med grått hår, blå ögon och välvårdad kostym, en tidigare chef som ser till så att allt sköts som det ska.

– Han vill ha bort ett skrivbord, säger Benny bestämt. Det är för trångt här.

Tina skrattar.

– Han har rätt, så såg det ut tidigare! Jag blir inte förvånad att det finns en ande här för ofta känns det som att jag sitter på någon. Och ibland trillar min mobil, helt oförklarligt, ner från skrivbordet. Han är nog sur för att jag har det stökigt.

Spöke i källaren

Vi avrundar nere i källaren, Benny berättar nöjt att Anna Kramer varit hans guide under hela vandringen.

– Vi jobbar bra ihop för hon är tydlig. Det känns som att vi har blivit kompisar nu!

Även andra har upplevt att Anna behövde lite tid på sig att acceptera människor.

– En tidigare vaktmästare mötte Anna, som ande, tre gånger, säger Ulrica. Första gången gick hon rakt igenom honom, andra gången tittade hon knappt på honom. Men tredje gången nickade hon igenkännande!

I källarens förråd känner Benny en ångestfylld energi. Han får in 30-talet och en man som sover här i hemlighet, kanske någon som familjen velat skydda. Denna ande är i psykisk obalans och avskyr när han hör skrik.

Tina och Ulrica tittar på varandra och berättar att en av restaurangens kockar vid ett tillfälle satte två praktikanter på en uppgift i källaren, eftersom de inte trodde på hotellets spökhistorier. Väl där nere skrek de av spänning och förtjusning för att framkalla en reaktion. Då trillade glas ner från hyllorna och ungdomarna kom rusande upp i köket, vita i ansiktet.

– Kocken brukar säga åt dem att de inte behöver tro på det övernaturliga, men de ska respektera det, förklarar Ulrica.

I trappan ovanför receptionen hänger Anna Kramers porträtt, och de intensiva ögonen följer dig vart du går. Även om det spökar här, så är det ett hus med mycket kärlek, säger Benny. Och Anna är mån om både personal och gäster.

– Glöm inte att hälsa vänligt på henne när du passerar porträttet, säger Benny. Då blir ni vänner. Hon har ett gott hjärta!

– Om jag byggt en fantastisk fastighet som denna, skulle jag också se till så att den sköttes, avrundar Ulrica.

– En kväll mellan jul och nyår, då hotellet var stängt, kom en vaktmästare hit för att kolla att allt var okej. Han var helt ensam i byggnaden, men när han var på väg in
i sviten på fjärde våningen hörde han hissen åka upp. Då skyndade han sig ut från hotellet!

Ulrica släktforskar om familjen Kramer

I snart fem år har receptionisten Ulrica Gylling arbetat på Kramer och hon brinner för fastigheten och allt som händer här. Hon har haft besök av flera medier som känt in energierna, men ingen som gått in på personerna så som Benny har gjort.

– Jag önskar att väggarna kunde tala till mig, säger Ulrica. Men jag har gjort en hel del släktforskning om släkten Kramer för jag ville veta mer hur den familj fungerade som byggt denna fantastiska byggnad.

– Jag har lyckats få kontakt med Annas barnbarnsbarnbarn och barnbarnsbarnbarnbarn som kan bekräfta saker om familjen och även fått fram fotografier av Kramer-familjen som stärker det Benny berättar om klädsel och frisyrer.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.