8 spökhotell i Sverige - Där andarna aldrig checkar ut

Klampande steg, gnisslande dörrar och mystiska skepnader - här är de svenska hotellen som aldrig står helt utan gäster.

Text: Viveka Lindgren
Foto: Shutterstock

8 hemsökta hotell i Sverige

Hotell Statt, Söderhamn
Här finns ett rum som är så hemsökt att städerskorna vägrar gå in där. Man tror att en tidigare köksmästare går igen sedan han av okänd anledning tog sitt liv. På väggen syns intorkat blod som runnit från taket.

Prästgården i Borgvattnet, Jämtland
Sveriges mest omskrivna spökhus sedan 1947, då komminister Erik Lindgren hörde klampande steg i farstun, dörrgnissel och konstiga knackningar. Hans gungstol började gunga så häftigt att han kastades i golvet. Numera har prästgården blivit hotell och turistattraktion, där man kan köpa spöksouvenirer och sitta i den berömda gungstolen.

Vadstena klosterhotell
Huset byggdes redan på 1200-talet av Birger jarl. Hundra år senare grundade heliga Birgitta sitt kloster här. Byggnaden har periodvis använts som mentalsjukhus och fängelse. Det ska finnas ett särskilt spökrum där föremål har setts flytta sig av egen kraft. De som städat på hotellet har hört sorl av röster i tomma rum och känt någon osynlig knacka dem på axeln.

Wärdshuset Skyrupsgården, Hässleholm
En piga som arbetade här för flera hundra år sedan blev beskylld för att ha orsakat en brand på gården. Hon kände sig orättvist anklagad och tros därför dröja sig kvar som gengångare. Hennes närvaro märks genom knastrande ljud och iskalla vinddrag som plötsligt drar förbi.

Grand Hotel, Lysekil
I rum 302 har flera hotellgäster varit med om kusliga händelser – allt från att lamporna tänds och släcks av sig själva till möten med spökgestalter. En lång man med svart rock har visat sig vid flera tillfällen.

Slussens pensionat, Henån
Alfrida Andersson startade verksamheten på 1930-talet och vägrar släppa greppet om pensionatet. De som arbetar i köket kan vittna om bestick som rasslar i lådorna och porslin som faller i golvet.

Hotell Stenkullen utanför Norrköping
Snusfabrikör Erik Swartz lät bygga hotellet i mitten av 1800-talet som ett exklusivt sommarnöje där kungligheter ofta vistades. Om det är någon av dessa som spökar är ovisst, men här finns en långsträckt skepnad som ser om huset och vakar över alla gäster.

Hjalmar Lundbohmsgården, Kiruna
Här spökar Hjalmar Lundbohm, mannen som grundade hela Kiruna i slutet av 1800-talet och som en gång bodde i disponentvillan. Den är idag ett konferenscenter, men Hjalmar Lundbohms rum hålls alltid stängt. De som arbetar där har berättat om böcker som flyttats runt av sig själva, trasiga klockor som börjat slå och om en osynlig person som ibland gungar i den gungstol som finns i rummet.

Är du intresserade av andar, spöken och hemsökta hus? Gå Pierre Hesselbrandts spännande webbkurs "Hemsökta hus"

 

Läs även:

Emilie Sagée: Kvinnan som förföljdes av en spöktvilling

Spökar det? Här är 7 vanliga tecken på att du har andligt besök

Det spökar på hotell Kramer – döda ägarinnan guidar vår vandring

Se vad mer Tidningen Nära har skrivit om spöken och andar

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.