Paranormal utredning på Sätra Brunn: Någon svarar – men vi vet inte vem

I över 300 år har människor från alla samhällsklasser vallfärdat till kurorten Sätra Brunn för att ta del av vattnets läkande egenskaper. Än i dag kan du komma hit för att läka själsligt, dricka källvatten, promenera i de vackra parkerna eller koppla av i hotellets SPA-avdelning. Flera av byggnaderna finns kvar och så även energier från förr. Joel Edberg och Tobias Roslund från Paranova besökte orten för att försöka ta reda på mer om de kvarvarande andarna som huserar i vissa byggnader.

Text: Susanne Pettersson
Foto: Susanne Pettersson

Den gamla kurorten, grundad år 1700, breder vackert ut sig strax utanför silverstaden Sala i Västmanland. Hundratalet hus och byggnader finns på området, varav de äldsta från 1600-talet. Pumphuset vid Trefaldighetskällan byggdes 1741, men det mineralrika vattnet dracks långt innan dess. Av människor från bygden, men även av förbipasserande som behövde släcka törsten. Den gamla kurorten andas historia.

Och historier finns det gott om. Inte helt oväntat berättas det om oförklarliga händelser och upplevelser. Det är de som är anledningen till att Joel Edberg och Tobias Roslund, de två paranormala utredarna från Paranova, har besökt området flertalet gånger, så också ikväll.

LÄS ÄVEN: Världens mest hemsökta kyrkogårdar – 9 platser där andarna härjar

– Vi har gjort utredningar i flera av husen här på brunnen, och fått bra resultat. Vi var som hastigast in i läkarstugan, och hörde då något som lät som en hostning. Vi bestämde oss för att vi ville undersöka huset närmare.

– Det är det som är intressant och driver oss att fortsätta, säger Tobias. Röster som inte borde vara där, men som är där. Vi hör dem ofta. Svar på frågor vi ställer. Vi vet inte vem som svarar, men – någon svarar. Ofta hör vi inte svaren förrän i efterhand när vi analyserar våra inspelningar, vilket beror på att utrustningen är känsligare än våra öron.

– Jag har själv varit skeptiker från början, och nästan skrattat åt det paranormala, men jag har varit med om en del saker som fick mig att ändra uppfattning.

20221109-Lakarvillan-satra-brunn.jpgÖvervåningen i den gamla Läkarstugan användes till bostäder för vårdpersonal.

Tung flaska flög i golvet

Tobias berättar om en händelse 2012 som skakade om honom rejält.

– Innan min dotter föddes, så valde jag att leva ett hundra procent nyktert liv, och dagen innan hennes födelse så förändrades allt hemma. Jag såg hur en stor, full läskflaska kastades ut över vardagsrumsgolvet klockan tre på natten. Jag stod i hallen efter att ha varit på toaletten. Jag blev ganska ställd av händelsen, men skakade bara på huvudet och gick och la mig igen.

– Dagen därpå föddes min dotter och aktiviteten i vårt hem eskalerade. Tavlor föll i golvet, vi hörde oförklarliga knackningar i väggarna och plötsliga temperaturförändringar. Det här var startskottet för mitt intresse för det paranormala, en nyfiken skeptiker som började söka svar. En dag lyckades jag dokumentera ett ansikte på bild i mitt hem, det var min farfar som gick bort år 2000, berättar Tobias när vi går mot huvudbyggnaden.

I receptionen på Sätra Brunn möter vi en kvinna som berättar att hon jobbat här i många år, men aldrig sett något som verkat övernaturligt.

– Men jag är nog inte mottaglig. Eller jo, det var något märkligt när jag började här, minns hon plötsligt.

LÄS ÄVEN: Benny rensar bort sorgsna energier på Åkehofs slott: Nu är det mer kärlek här

Hon fortsätter:

– Det är många år sedan nu, och det hände under en period när jag jobbade i Societetshuset. Soffkuddarna i en av sofforna låg ner, varje gång jag kom in. Trots att jag ställt upp dem innan jag gått därifrån. Där finns också en tavla av en man, vars ögon följer en var man än är i rummet. Och som man visst helst ska önska god morgon.

Anledningen till att man skulle önska mannen på tavlan god morgon uteblir. I stället ger vi oss ut i den mörka kvällen. Regnet vräker ner och vi halkar fram längs den slingrande grusvägen med siktet inställt på Läkarstugan. Längs vägen passerar vi flera av de gamla husen, som ligger inbäddade bland parkernas träd. En del hus har sina egna historier om kvarstannande energier.

– Där inne fick vi ett svar från någon som vi bedömer vara en intelligent energi, berättar Tobias, och pekar på Stora torpet.

– Vi knackade i en byrå, och frågade vems det hade varit, och en kvinnoröst svarade ”Den var min”.

Läkarstugan med sina två våningar ligger en bit in från vägen, med ett litet skogsparti bakom ryggen. När vi öppnar dörren möts vi av luft som är kall och rå, bara tolv grader. Elen verkar fungera. Vi tänder lamporna och kliver in i en stor entréhall som breder ut sig åt båda håll. Det är rörigt med möbler utspridda och en del travade på varandra.

– Hallå, ropar Joel. Vi kommer in nu, fortsätter han, och presenterar oss med namn, och varför vi har kommit.

– Vi gör så av respekt för energierna som finns på plats. Talar om att vi vill kommunicera och att vi inte vill något illa.

LÄS ÄVEN: Emilie Sagée: Kvinnan som förföljdes av en spöktvilling

Efter att ha gått runt i husets alla rum, kan vi konstatera att det är tomt, bortsett från oss tre. Joel och Tobias planerar kvällen och förbereder utrustningen. Fler kameror riggas och de startar deras ”Spirit box” som de använder för att kommunicera med andarna.

– Gå du först med ”Spirit boxen”, säger Joel till Tobias och följer efter med videokameran.

20221109-Paranova.jpgJoel och Tobias på väg upp för trappan i Läkarstugan när ett dimmoln sveper förbi.

Moln i trapphuset

Vi går en runda på nedervåningen innan vi öppnar dörren till trapphuset för att fortsätta till nästa våning. Halvvägs upp i trappan får vi sällskap av – ett moln! Jo. Inomhus. Det glider kvickt upp och förbi, upplöses sedan och försvinner. Fuktig luft som möts i ett utrymme med temperaturskillnader? Kanske är det möjligt. Och effektfullt. Det är inte utan att en rysning letar sig upp längs ryggraden, trots flera lager av kläder.

– Fick du med det på bild? Det är helt klart intressant, tycker Joel och Tobias. Händelsen påminner dem om en tidigare upplevelse utanför Bergabo, ett av de andra husen.

LÄS ÄVEN: Spökpodden och Anna Strandlind besöker Rosendal för husrensning

– Ett dimmoln dök upp framför oss, där det tydligt gick att urskilja ett ansikte. Nästan som ett vikingaansikte, berättar Joel, och tillägger att de lyckades fånga det med kameran.

Vi går vidare till rummet där Joel och Tobias tidigare hört ljudet av en hostning. Elen fungerar inte här. Några värmeljus och mobilernas ficklampor får räcka som ljuskälla. Rummet är möblerat med ett bord, några stolar, en gammal klädd soffa och en gungstol. En spegel står uppställd i fönstret vars karmar fläckats svarta av mögel. Skenet från en gatlykta når fram och släpper in ytterligare lite ljus.

20221109-Satra-brunn.jpgKallt och mineralrikt vatten från Trefaldighetskällan, inne i det gamla brunnshuset.

Röster som svarar

Ett knapptryck senare hörs ett kraftigt sprakande och brusande ljud – ”Spirit boxen” är i gång.

– Hallå! Finns det någon i huset? Är det någon som vill kommunicera? Joel och Tobias ställer frågor. Det brusar och skrapar i ”Spirit boxen”. Och rätt vad det är hörs något annat. En röst? Ett svar? Jo då, flera ”ja” och ”nej”, och andra korta svar hörs ifrån boxen.

Både manliga och kvinnliga, lite metalliska röster. Orden är ofta otydliga och svåra att tolka, men Joel och Tobias som är vana, och står närmare ”Spirit boxen”, har lättare att tyda dem.

– Vad heter du? Frågar Tobias. ”Erik”, hörs. En del andra ljud och ord har ingen relevans, och bedöms vara radioljud. Senare hörs en kvinnoröst som säger ”Jenny”.

Kvällen fortsätter och klockan passerar midnatt. Till slut tar kylan överhand och det blir dags att bryta upp. Ytterligare timmar för efterarbete väntar Joel och Tobias. De utför alltid en noggrann analys av materialet.

LÄS ÄVEN: Det spökar på hotell Kramer: Döda ägarinnan guidar vår vandring

– Det är viktigt att använda bra hörlurar för att lyssna av materialet, eftersom det är lättare att tyda orden då, säger Joel. De går alltid igenom materialet flera gånger, innan det färdigställs och läggs ut på Youtube.

– Skeptiker är ofta snabba med att påstå att allt är radio, menar Joel.

– Men hur förklarar man då röstinspelningar gjorda enbart med hjälp av videokamerans mikrofon, alltså utan att Spirit boxen är på? Om det bara är jag och Tobias i rummet? Vem är i så fall kvinnan?

Hur var det då med molnet i trappan? Fenomenet tycks vara ovanligt.

Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, tycker att det är svårt att säga exakt men att luftfuktighet och temperaturskillnader är den troligaste, om än sällsynta, orsaken.

– Ute i naturen brukar den här formen kallas blandningsdimma. Sjörök, som uppstår när kall luft strömmar ut över förhållandevis varma vattenytor, är ett sådant exempel.

Timmen är sen när Joel vrider om nyckeln i låset till Läkarstugan, och vi skiljs åt. Jag noterar på väg till bilen att det har slutat regna. Molnen glider långsamt förbi, högt där ovanför på himlavalvet. På platsen där de hör hemma.

20221109-gungstol-bergabo.jpgGungstolen i Bergabo har setts gunga av sig själv.

Så fungerar en ”Spirit box”

Kan i en hastighet av mellan 50–250 millisekunder svepa mellan radiokanaler. I det statiska brus som finns mellan kanalerna kan man i teorin fånga upp ERF, elektroniska röstfenomen, och kommunicera. Metoden har använts under en längre tid för att kommunicera med andra energier.

EMF-mätare

Används förutom vid säkerhetskontroll av elektromagnetiska fält, även vid paranormala utredningar. Enligt teorin består andar eller spöken av energi, vilket alltså ger utslag. Utslag som saknar logik anses kunna ha samband med paranormal aktivitet.

Elektroniskt röstfenomen (ERF)

Från engelskans Electronic Voice Phenomena (EVP) är ett påstått paranormalt fenomen som kan uppkomma vid inspelning på diverse inspelningsmedia så som kassettband, minidisc eller rullband. Fenomenet uppges yttra sig så som röster, viskningar, ord eller fraser.

Det här är Paranova

Utredare av paranormal aktivitet. Sedan starten 2014 har de utfört mellan 50–100 undersökningar.

De söker efter logiska förklaringar, till exempel dåliga elledningar eller annan elektrisk utrustning som kan ge utslag på en EMF-mätare. Mobilerna har de i flygplansläge.

Undersökningarna utförs nattetid, för att minska risken av störande ljud. För kommunikation används en ”Spirit box”. Undersökningarna dokumenteras med en videokamera.

De använder ofta instrumenten tillsammans. Om de ger utslag samtidigt klassas det som relevanta fynd.

Läs mer om Paranova

20221109-Paranova 2.jpgTobias och Joel från Paranova.

Historiskt om Sätra brunn

År 1700 upptäckte provinsialläkaren Samuel Skragge Sätra brunn och Trefaldighetskällan. Han grundade kurorten, vilken anses vara en av Sveriges äldsta.

Man följde tidig medicinsk vetenskap. För att ”komma i sunda vätskor”, det vill säga för att få de fyra kroppsvätskorna (blod, svart galla, gul galla och slem) i balans uppmuntrades gästerna att dricka av det mineralrika vattnet.

För att ytterligare mota sjukdomar behövde vattnet komma i kontakt med större kroppsyta. Gästerna skulle därför flanera i parken, konverserandes trevliga, lättsamma ämnen. Många blev bättre och kryckor samlades på hög i pumphuset, som ett bevis på detta.

Det blev snart populärt att vistas där, och för att säkra en plats valde flera av de mest välbeställda att bygga sommarhus på området. De finns kvar än idag, med namn efter de ursprungliga ägarna.

1741 byggdes det sexkantiga pumphuset som ännu finns kvar, tillsammans med hundratalet andra hus och byggnader. Ett av Sveriges första lasarett uppfördes här på 1740-talet, vilket besöktes av Serafimerriddarna inför öppnandet av Serafimerlasarettet i Stockholm.

I dag drivs Sätra brunn som hotell- spa- och konferensverksamhet.

Läs mer om Sätra Brunn

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.