Upplev andliga aktiviteter i Vadstena

Många har åkt till ett ashram i Indien för att meditera och vara i helig tystnad. Andra drömmer om att vandra pilgrimsleden till Santiago de Compostela för att få själsliga insikter. Men du behöver inte åka så långt för att uppleva det här. Vadstena fullkomligt vibrerar av magisk energi och anses vara Sveriges hjärtchakra.

Text: Ehva Löpp
Foto: Vadstena Klosterhotell

Att tillbringa en helg i medeltidsstaden Vadstena, kanske bo vid Heliga Birgittas kloster från 1300-talet och Birger Jarls furstepalats från 1200-talet, är en lisa för själen. Vadstena Klosterhotell är ett av ställena här som bjuder på andliga och vackra upplevelser, deras helgretreat Vårda din själ passar den som vill gå in i tystnaden och meditera.

Du kan prova att vandra som en pilgrim längs Birgitta- eller Klosterleden där målet är den storslagna klosterkyrkan i gotisk arkitektur. Du kan ha picknick i trolsk natur i ekoparken Omberg och antingen cykla eller vandra runt slätten.

Klosterhotellets gäster bor i rum inredda i elva olika hus, bland annat det medeltida nunneklostret med utsikt mot Vättern. I så gamla byggnader är det inte ovanligt med andlig verksamhet och det sägs att en pratglad dam går igen i den byggnad som en gång varit hospis. I slottsvillan har flera gäster fångat en mörk skugga på bild och i huvudbyggnaden, alltså i munkarnas gamla sovsalar med höga kryssvalv, tänds och släcks lampor helt oförklarligt.

20210818-andliga-aktiviteter-vadstena-1-1500.jpgKlosterkyrkan är målet för de pilgrimer som vandrar till Vadstena.

Heliga Birgitta

Historiska Sancta Birgitta Klostermuseum ligger i det palats som Birger Jarls son kung Valdemar lät bygga på 1260-talet för kungliga festligheter, innan det blev ett kloster för Birgittinorden. Europas skyddshelgon heliga Birgitta är känd för sina uppenbarelser. Birgitta Birgersdotter var en bildad adelsdotter som var gift i 30 år och fick åtta barn, innan hon blev änka och lämnade Sverige för Rom. Både Birgittinklostret och kyrkan, den fjärde största i Sverige, byggdes enligt hennes anvisningar. Men hon såg det aldrig själv. Rummet Sanctum Sanctorum, det allra heligaste, var tidigare palatsets kapell och det sägs att hon fick en av sina 600 starka uppenbarelser just här.

Numera står hennes relikskrin att beskåda i Klosterkyrkan, dit huvuddelen av hennes kvarlevor bars från Rom efter hennes död 1337. Hon helgonförklarades 18 år efter sin bortgång.

Sancta Birgitta klostermuseum är ett mycket fint museum. Här går det att se nunnornas sovsal, beundra deras vackra hantverk och prova medeltida kläder.

LÄS ÄVEN: Döda ägarinnan guidar vår vandring på hotell Kramer

Spöken på Vadstena slott

Vadstena slott lät uppföras av kung Gustav Vasa på 1500-talet, som en försvarsanläggning, och är Sveriges bäst bevarade renässansslott. I år är det 500 år sedan Gustav Vasa utsågs som riksföreståndare i Vadstena och jubileet har firats med bland annat utställningar. På slottet händer det mycket övernaturligt och guiden Maria Lindgren berättar att hon har upplevt spännande saker här.

På en av de franska balkongerna i kanonrummet såg hon en man klädd i renässanskläder, trots att hon vid tillfället var ensam guide på just det arbetspasset. Hon trodde först att någon kollega ville skoja med henne, men skrattet fastnade i halsen då gestalten, i nästa ögonblick, försvann i tomma intet. Maria tror att det var Gustav Vasas son hertig Magnus som visade sig för henne, anden bar nämligen exakt likadana kläder som hon sett på målningar av hertig Magnus.

Många gäster hör mystiska steg i slottskyrkan utan att någon syns till, vissa har berättat att de känt sig jagade. Det lär finnas många oroliga andesjälar på slottet.

Även på slottets tak lär det hända saker. De fastgjutna svarta statyerna har vid ett flertal tillfällen vänt på sig för att sedan oförklarligt vända sig tillbaka, dock utan att någon sett det ske. Vadstena slott arrangerar både historiska guidade turer och spökvandringar.

Olika pilgrimsleder

Vadstena är ett av Europas största vandringsmål för pilgrimer och på Klostergatan ligger Vadstena Pilgrimscentrum med kafé. Här finns möjlighet till övernattning, kurser, stämpelkarta och kartor till vandringar. Pilgrimscentrum erbjuder också tyst retreat på Mariagården.

Bredvid ligger Klosterkyrkan med skrinet som innehåller Heliga Birgittas reliker, det slutgiltiga målet för de pilgrimer som vandrar till Vadstena. Här hålls pilgrimsmässor och konserter.

Birgittaleden är ca 85 km lång och börjar antingen i pittoreska Söderköping vid S:t Laurentii kyrka eller i Linköpings domkyrka, och avslutas i Vadstena klosterkyrka. Pilgrimsvägen knyter ihop delar av den heliga Birgittas liv, i dåtid och nutid. Längs vägen finns möjligheter till mat och övernattning i Linköping, Berg, Borensberg och Motala.

Klosterleden från Alvastra är ca 40 km och går över heliga Omberg med fantastisk utsikt över Vättern, via Heliga Hjärtas kloster och vidare över östgötaslätten till Vadstena. Det går att övernatta i något av STF:s vandrarhem i Stocklycke och Borghamn.

Marialeden i Ombergs park är ca 11 km och bjuder på en upplevelserik dagsutflykt genom skogarna på Omberg, till Borghamn vid Vättern och med möjlighet att besöka Mariadöttrarna i deras Heliga Hjärtas kloster.

LÄS ÄVEN: 8 spökhotell i Sverige

20210818-Omberg-1500.jpgBerget Omberg har en stark energi och milsvid utsikt över Vättern. Att meditera här är mycket speciellt.

Omberg – Sveriges hjärtchakra

Inte långt från Vadstena ligger det heliga berget Omberg med så speciella energier att det sägs vara Sveriges hjärtchakra. Här ska sagodrottningen Omma ha levt. Enligt sägnen ska hennes friare ha drunknat på sin häst och hon blev så ledsen att hon kom att gråta i evig tid. Än i dag sägs det att drottning Ommas tårar bildar en magisk dimma av tårar över berget. Omma tillbads av folket och man offrade till henne för att få goda spådomar och hennes beskydd. Än i dag besöker många hennes borg på fullmånenätter.

Det är en upplevelse att vandra i den trolska ekoparken med Sveriges artrikaste skogslandskap. Här finns jätteekar, flera hundra år gamla granar, bokar och orkidéer. Det finns många olika leder att välja på, en favorit är Orkidéstigen, 2 km, som är fylld av skönheterna som smyckar området. Ellen Keys led, 6 km, går förbi en unik blomstrande slåtteräng, branta stup, Ellen Keys Strand, Rödgavelns grotta och upp till bergets högsta punkt, Hjässan, som bjuder på milsvid utsikt över Vättern. Det är själva kronan på bergets energi, och att meditera på den här starka kraftplatsen vid nymåne och fullmåne är mycket speciellt.

20210818-Alvastra-klosterruin-1500.jpgAlvastra klosterruin har en stark energilinje som sägs gå genom ruinerna.

Klosterruin med stark energi

Alvastra kloster vid Ombergs fot, grundades 1143 av franska munkar som tillhörde den mäktiga Cisterciensorden. Tiden var katolsk och adliga släkter donerade stora rikedomar för att få begravas i klostret som var i drift ända fram till 1500-talet. Idag finns bara ruinerna kvar.

Heliga Birgitta gjorde många och långa pilgrimsresor till Spanien, Jerusalem, Betlehem och Rom, men det var i Alvastra kloster som hon fick en av sina mest omtalade uppenbarelser. Här sägs energin vara mycket speciell, vissa påstår att en stark energilinje går genom ruinerna.

Energin är högst påtaglig och gräset är fyllt av vackra honungsblomster, blodnycklar och kärrknipprot under sommaren. Det är många som väljer den här starka kraftplatsen för sin meditation. Inte långt från ruinen, vid Röks kyrka, står den kända Rökstenen som anses ha världens längsta runskrift.

Magiska stenar i domarring

Nässja domarring, ett par km söder om Vadstena, är en skeppssättning från järnåldern och en ovanligt stark kraftplats. Gör en ritual, ta in varje stens energi och känn vilken som förmedlar mest till just dig! Börja med den första stenen och fortsätt sedan varvet runt genom att sätta handflatan på varje sten.

De 24 olika stenarna utstrålar helt olika energier vid olika tider i ditt liv. Vissa kan upplevas helt tomma, medan andra har läkande kraft. Sätt dig på gräset framför ”din” sten och tanka energi, det är starkt, vackert och helande.

20210818-vadstena-helande-vatten-1500.jpgLåt kroppen flyta i en meditation, en stark upplevelse.

Vatten som helar

På Kloster Spa kan man koppla av med sprakande brasor och levande ljus och låta själen få ro. Att meditera i poolen är förtrollande, värm sedan kropp och själ i heta bad, både utomhus och inomhus. Här finns ångbad, saltvattenpool, utebubbelpool, örtbastu, ångbad med aromaterapi och egna fotbad. Vilrummen är många och varma, perfekt för örtte och färsk frukt eller varför inte ett glas bubbel? Det finns fina badplatser i och omkring Vadstena, både Hamnparken, Tycklingebadet, Järnevids friluftsbad och Vadstena camping har sandstränder.

Läs om boende & upplevelser i Vadstena!

www.klosterhotel.se

www.vadstenacamping.se

www.stocklyckevandrarhem.se

www.hedenskognojen.se

www.klostermuseum.se

www.vadstenaslott.com

www.pilgrimscentrum.se

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.