Tarot är ett fantastiskt verktyg när du söker lösningar på problem och hjälp med att fatta beslut. Dessutom ett underbart redskap för personlig utveckling!
Tarotkort är det mest kända sättet att spå framtiden, men från början var det bara en vacker kortlek. Den äldsta bevarade tarotleken, som har samma system som korten har idag, kommer från Italien och tros vara producerad runt år 1450. Lekens ålder går att tidsbestämma efter de målade klädernas snitt och färg och finns numera att beskåda på The Morgan Library Museum i New York.
Just den leken målades förmodligen av dåtidens förnämste konstnär Bonifacio Bembo till familjen Visconti-Sforza. På den tiden användes tarotkorten som ett lyxigt kortspel av förmögna italienska familjer som betalade stora summor för att få egna handmålade tarotkort, som konstverk.
Läs även: Tarotvägledaren Elin: Jag kände igen korten från ett tidigare liv
Tarotkortens historia
Det var först på sent 1700-tal som korten på allvar började användas till ockulta hemligheter, spådomar och för att visa ödet. Ingen vet egentligen kortens hela historia och ursprung. Många tror att de kommer från det fornegyptiska riket, Mysterieskolorna, och har använts i riter i pyramiderna.
Den franske pastorn och ockultisten Antoine Court de Gébelin skrev redan 1781 att tarotkorten innehöll egyptiernas hemligheter och härstammar från den antika egyptiska visdoms-och magiklassikern The Book of Thoth, boken som visar de ursprungliga mönster som målades på egyptiska tempel för att förmedla gudarnas vilja.
Läs även: Tarotkort för nybörjare: 3 enkla läggningar att prova
Även den franske ockultisten och tarotforskaren Jean-Baptiste Alliette ”Etteilla” lyfte fram spåkonsten till en bred publik under samma tidsperiod. Han publicerade flera böcker i ämnet och livnärde sig på kortspådom.
Tarotleken har fått olika utseenden genom åren efter religon, kultur, myter och legender. Men ett har de gemensamt, de ska bestå av 78 kort, indelade i två huvudgrupper som kallas för den lilla och den stora Arkanan. Ordet arkana betyder hemlighet.
Näras reporter Ehva Löpp ställer ofta frågor till sin tarotlek. Foto: Theresia Khölin
Tarotlek för nybörjare
Jag vill poängtera att man inte behöver lära sig allt från grunden och göra stora läggningar som till exempel ”Det keltiska korset”. Det går utmärkt att bara ställa en fråga och dra ett kort. Det är många med mig som i dessa tuffa tider är oroliga för jobb, ekonomi, krig och privata saker. Då är tarotkorten ett fantastiskt hjälpmedel och något jag använder med stor respekt för att få en inre förståelse för hur jag ska tänka och agera.
Läs även: Lär dig spå i händer: ”En millimeter i handen är ett år av ditt liv”
Jag har många tarotlekar, men The Sharman Casellis är min absoluta favorit. Den är skapad för nybörjare och har vackra bilder som är ovanligt lätta att tolka. I de flesta tarotlekar följer det med en tillhörande guidebok där det enkelt går att slå upp varje korts betydelse.
Ställ en fråga till tarotkorten
Det går även att köpa separata böcker som visar varje korts råd. För mig är boken Själens spegel av Gerd Ziegler en liten bibel. I boken står det minst en sida om varje korts betydelse och affirmation. Ofta uppmanar kortet att jag ska dra ett nytt kort för att se vilket svar jag får om jag agerar på ett positivare sätt i frågan. Det fungerar perfekt för mig. Det känns så skönt när korten ofta visar att min oro tillhör det mentala planet och inte är på riktigt. Då har jag lättare att släppa tanken på det som känns tungt.
Ju mer jag litar på tarotkorten, desto bättre flödar min intuition.
Läs även: Så gör du en runtolkning – med runor du skapat själv
Jag har stor respekt för korten och är mycket tydlig när jag ställer min fråga. Det har hänt att mina tankar fladdrar iväg och då kan det plötsligt bli svårt att förstå vad korten menar, vilken fråga som jag egentligen fått svar på. Det är därför viktigt att jag sitter ensam i tystnad när jag ställer mina frågor till mig själv.
Jag blandar alltid korten väl först. Ibland drar jag tre kort på en och samma fråga. Många gånger har jag fått upp exakt samma kort alla gånger. Då förstår jag verkligen att svaret är viktigt och hur en viss situation kommer att utveckla sig.
En tarotlek består av 78 kort, indelade i lilla och stora Arkanan. Foto: Ehva Löpp
Spå någon annan med tarotkort
Om jag får upp något av mina favoritkort Lyckan, Solen eller Seger-kortet så låter jag dessa stå framme på sängbordet en tid för att sprida god energi.
När jag spår någon annan är det viktigt att jag gör mig själv ”blank” och inte tänker på mina egna frågor. Jag blandar leken noga, kuperar den i tre högar innan jag sprider ut den som en solfjäder i höger hand. Sedan låter jag personen känna av vilket kort som ska väljas. Det kan vara ett kort som känns rätt, som sticker ut eller ”bränns” lite extra. Lita på att det blir rätt kort och tveka inte.
Jag brukar spå andra genom att lägga tre kort samtidigt för en och samma fråga, dåtid, nutid och framtid. Innan jag slår upp i boken vad korten betyder så försöker jag tolka budskapet själv genom bilden och vilken svit den tillhör, vilket blir lättare när jag vet vilket element, siffra (numerologi) och stjärntecken korten har.
Sprid ut leken som en solfjäder och dra tre kort för samma fråga, dåtid, nutid och framtid. Foto: Shutterstock
Kortens uppbyggnad
Tarotleken består av 78 kort, indelade i två huvudgrupper som kallas för den lilla och den stora Arkanan. Det finns 22 kort i den stora Arkanan. Varje tarotkort har ett eget namn som börjar med Narren och slutar med Universum.
Den lilla Arkanan har 56 kort som delas upp i fyra sviter: Stavar, Bägare, Mynt och Svärd. Varje svit är kopplad till ett av de fyra elementen, eld, jord, luft och vatten och är numrerade från ess till 10, samt har fyra kort med namn.
Läs även: Tasseografi: Lär dig konsten att se framtiden i teblad
Namnen kan skilja sig i olika kortlekar. Ibland heter korten Prinsessa, Riddare, Drottning och Prins i andra tarotlekar heter samma kort Page, Knekt, Dam och Kung. Det kan vara förvirrande om du slår upp budskapet i en bok som inte tillhör den tarotlek du använder dig av, så man får se på varje tarotleks uppbyggnad för att förstå den lek man har.
Page = Prinsessa
Knekt = Riddare
Dam = Drottning
Kung = Prins
I vissa kortlekar kallas Knekt för Prins.
Tarotlekens fyra sviter
Stavar: Eldens element och de astrologiska tecknen Väduren, Lejonet och Skytten står för kraft, energi, vitalitet och mod som visar företagsamhet och självförtroende.
Bägare: Vattnets element och de astrologiska tecknen Kräftan, Skorpionen och Fiskarna står för känslor, intuition, medialitet och det undermedvetna som visar sinnesstämningar och andliga upplevelser.
Mynt: Jordens element och de astrologiska tecknen Oxen, Jungfrun och Stenbocken står för det materiella, ekonomi, kroppen och praktiskt skapande som visar resultat och fakta.
Svärd: Luftens element och de astrologiska tecknen Tvillingarna, Vågen och Vattumannen står för intellekt, kunskap, tankar och ideér som visar beslut och omdöme. Korten har också en numerologisk betydelse men innebörden skiljer sig efter de fyra sviternas tema.
Ess: Ny början, något börjar ta form.
Två: Relationer och balans.
Tre: Skapande och expansion.
Fyra: Disciplin och stabilitet.
Fem: Stress och konflikt.
Sex: Seger och harmoni.
Sju: Lärdom och uppoffringar.
Åtta: Ansträngning och lösning.
Nio: Självreflektion och enskildhet.
Tio: Fulländning och avslut.
Läs även: Ewa Olssons bästa tips inför en sittning med ett medium