Paola Maugeri om sina andliga lärare: "Rockstjärnor och buddhistiska munkar"

När Italien stängde ner under pandemin bestämde sig den italienska celebriteten Paola Maugeri för att flytta till Sverige med sin son. Från ett hotellrum i Malmö fortsatte hon inledningsvis att sända sin populära radioshow och driva mentorsplattformen om personlig och andlig utveckling. Idag bor hon i Malmö med vy över Öresund. Hon lever ett drömliv och inte ens de mörka vintrarna bekymrar henne – hon tycker det är romantiskt.

Text: Lena Gustafsson
Foto: Privata

Paola Maugeri växte upp i staden Catania på Sicilien. I hemlandet Italien är hon en välkänd musikjournalist och programvärd för flera radio- och tv-shower.

Hon slog igenom i 20-årsåldern, som videojockey på MTV. Under de senaste 25 åren har hon rest världen runt och intervjuat mer än 1 300 musiker och rockstjärnor. Bland dem artister som Iggy Pop, Roger Waters i Pink Floyd, Bono i U2 och Chris Martin i Coldplay.

LÄS ÄVEN: Py Bäckman: "Det är bättre att tro än att inte tro"

Nyligen var hon inbjuden till Abbey Road Studios i London som en av världens mest inflytelserikaste rockjournalister. Utöver detta har hon skrivit sju böcker om att leva och äta medvetet. Hon driver också en digital mentorskapsplattform parallellt med sitt programledarskap.

– Jag ville bryta mig fri från min invanda roll och förväntningarna på mig, berättar Paola.

Paola Maugeri sänder radio från Malmö

Hon beslöt sig för att kasta sig ut i det okända och starta från noll i Sverige, där ingen känner till henne. Den vackra lägenheten i Milano såldes och efter en rad lyckliga omständigheter hittade hon till slut sitt drömboende i Västra hamnen i Malmö. Här njuter hon av den milsvida utsikten över havet och av att se Danmark på andra sidan sundet. Härifrån sänder hon numera sina radioshower som har över en miljon lyssnare i Italien.

Att gå från megakänd till en tillvaro där ingen känner igen henne, har förstås både för- och nackdelar.

– Det är en härlig känsla att erövra ett nytt land och jag tycker om att vara helt anonym, säger Paola.

– Nu i mogen ålder är behovet av uppmärksamhet inte lika stort som förr, men visst kan jag sakna mitt liv som kändis i Italien. Exempelvis skulle jag älska att bli inbjuden till roliga fester och jag hoppas hitta ett förlag som vill ge ut mina böcker på svenska.

Paola ler och stryker en bångstyrig hårslinga ur ansiktet.

Paola.jpgPaola trivs i den svenska naturen, långt ifrån storstadspuls.

Har omfamnat högkänsligheten

Idag vet hon att hon är högkänslig, men som barn kunde det vara förvirrande och svårt att hantera.

– Senare, när jag växte upp, förstod jag att det är en gåva att vara mer empatisk och inkännande än genomsnittet. Plus att det är en gåva du behöver lära dig att ta kommandot över.

– Att vara spirituell är en del av min livsväg och som vuxen är jag väldigt glad över att ha berikats med den här extra känsligheten.

– Jag är noga med att vara respektfull mot mig själv och lyssna på mina behov och mina gränser. Jag har lärt mig att följa mitt hjärta och vara medveten om mina känslor.

Paola säger att hon älskar att umgås med människor, men ibland har hon behov av att sitta för sig själv.

LÄS ÄVEN: Komikern Johanna Nordström: ”Medier är som en slags trygghet för mig”

– Ljus gör mig lätt överväldigad, därför bär jag alltid med mig ett par solglasögon som kan skydda mina ögon. Även inomhus är det skönt att kunna dämpa synintrycken bakom tonade glas.

Paola har till och med designat ett par solglasögon till John Lennons ära, i samarbete med en av de större glasögontillverkarna. Idag är de slutsålda och går inte längre att få tag på.

– Precis som andra högkänsliga personer är jag även känslig för ljud av olika slag, säger Paola. Detta är också en av anledningarna till att jag valde Sverige som mitt nya hemland, eftersom jag vill ha lugn och tystnad omkring mig.

– De skandinaviska länderna är också bra på att ta hand om sina medborgare. Människor ges förutsättningar att leva ett gott liv som inte enbart går ut på att producera, vilket är fallet i många andra länder.

Morgonrutinen är viktig för Paola Maugeri

Paola är noga med hur hon börjar och slutar dagen. Hon har för vana att stiga upp runt halv fem på morgonen för att på bästa sätt, på det andliga planet, förbereda sig inför dygnets ljusa timmar. Runt en timmes meditation och att dricka varmt vatten enligt ayurvedisk tradition är stående inslag i hennes morgonrutin.

Paola brukar även inleda med att skriva dagbok och anteckna sådant som inspirerar henne.

Varje måndag leder hon meditation online för deltagarna i hennes mentorsplattform.

LÄS ÄVEN: Lisas alter ego räddade henne från mörkret: ”Moonica Mac befriade mig”

– Jag vill få människor att vänja sig vid att vakna tidigt så att de kan ta vara på den gyllene timmen, säger hon och förklarar vidare att hon tycker om att få människor att växa och förstå sin potential.

Paolas son är 15 år och hon har varit ensamstående förälder till honom sedan han var ett år. Genom att ge sig själv tid att börja dagen i lugn och ro kan hon vara en närvarande mamma och förbereda hans frukost utan stress.

Innan hon somnar på kvällen tycker hon att det är värdefullt att tänka igenom hur dagen har varit och vilka upplevelser hon varit med om. Det varma vattnet återkommer, kanske läser hon något som inspirerar henne.

Maugeri-Paola.jpgAtt utöva tacksamhet är viktigt för Paola som inte tar något för givet.

Viktigt att fokusera på det egna andetaget

För alla som önskar påbörja en inre resa och öka spiritualiteten i sina liv, kan Paola inte nog poängtera hur viktigt det är att bli medveten om och fokusera på det egna andetaget, eftersom det automatiskt förbinder oss med vårt medvetande.

– När du väl har kontakt med din andning och ditt medvetande, kommer du att vilja lyssna på dina behov och börja leva livet så som du önskar. Oavsett andra människors åsikter och dömande.

Året var 1997 när Paola fick sitt genombrott som programledare i Italien. Samma år blev hon buddhist, något hon fortfarande bekänner sig som. Skämtsamt, men samtidigt på fullaste allvar, brukar hon säga att rockstjärnor och buddhistiska nunnor och munkar är hennes stora spirituella lärare.

LÄS ÄVEN: Sanne Salomonsen om sina tidigare liv: ”Jag hittade förklaringen till min rädsla”

– De har format mig i hög grad, eftersom det är dem jag har umgåtts med allra mest, säger Paola.

– De båda kategorierna har mer gemensamt än vad de flesta tror, och de lever i allmänhet ett mycket tillfredsställande liv. De strävar efter att bli den bästa versionen av sig själva och uttrycker sin talang och sina känslor genom meditation, sång och musik.

Ser allt som en gåva

Att vara omgiven av upplysta människor som lever sin dröm är väldigt inspirerande, förklarar hon. Det ger en fantastisk möjlighet att på riktigt förstå att om de kan lyckas, så är det möjligt även för mig.

Paola återkommer ofta till begreppet tacksamhet och berättar att det som inspirerar henne allra mest är att vara vid liv.

– Det är i själva verket oerhört fascinerande. Vi är resultatet av ett ägg och en av två billioner spermier, vilket betyder att vi är mirakulösa. Vårt liv är ett mirakel!

– Jag känner mig djupt inspirerad av detta faktum och tycker att det är en enorm gåva att leva. Annat som inspirerar mig är musik, leenden och att bo i Sverige.

– Jag tar ingenting för givet längre. Min son, mina vänner – nyfunna såväl som gamla – och den här artikeln. Allting är en gåva.

LÄS ÄVEN: Munken Lama Pema: ”Vi är ingenting utan varandra!”

Paola Maugeri

Ålder: 54 år.
Bor: I Malmö.
Familj: Sonen Timo, 15 år, och hunden Tofu.
Bakgrund: Slog igenom som programledare på MTV i Italien som 23-åring. Sedan dess en välkänd journalist- och mediaprofil i hemlandet. Även författare , har skrivit sju böcker på temat medveten livsstil och mat.
Gör: Driver en mentorsplattform där hon vägleder människor i spirituell utveckling samt sänder varje vecka en radioshow för italiensk miljonpublik. Arbetar som DJ i Malmö och Köpenhamn.
Motto i livet: Lev som du lär.
Andlighet för mig: Ordet spiritualitet kommer från latinets spirito som betyder andas. ”Om vi andas betyder det att vi är vid liv. Andlighet hänger alltså ihop med själva andetaget och är något som definierar hela mänskligheten. Genom detta sätt att se på andlighet är alla människor spirituella – även de som inte tror att de är det.”
Instagram: paolamaugeri

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.