Trollbordet blev Pamelas länk till andevärlden: ”Fick kontakt med Evert Taube”

På Flatön i Orusts kommun vänslas Kattegatt med de karga bohusklipporna. Här bodde Evert Taube under 40-talet och skrev då några av sina mest kända visor. Idag bor Pamela Årman Gunnarsson på ön. Hon föddes med mediala gåvor men förstod inte sin fallenhet förrän långt senare i livet. Och fick då kontakt med självaste Evert Taube, via ett trollbord!

Text: Lena Brorsson Alminger
Foto: Lena Brorsson Alminger

Flatön är inte stor, här bor cirka 200 personer, men antalet mångdubblas under sommarmånaderna. Här finns ännu den berömda Handelsboden Flink kvar. Pamela tillbringade barndomens somrar på ön, men 1999 flyttade hon dit som fast boende. Nu möter jag upp henne vid Spekeröds prästgård utanför Stenungsund. Himlen är ullgrå, ekarna viskar i lunden och katten Mjauritz hälsar tillgivet.

LÄS ÄVEN: Så använder du ett trollbord: Allt du behöver veta

Pamela är sorglös och drillande som en flock vårystra starar. Jag tar in allt hon berättar och vittnar om: trollbord, andekontakter, storseanser, försvunna människor och djur, barn och barnbarn, hundar, katter, kaniner, valpar och hönor och hennes liv med sjukdom. Hon är späd som en blomknopp och urstark som bohusgranit och det är svårt att förstå att hon har bister ledvärk, svår benskörhet och att hon för ett par år sedan bröt ryggen.

Pamela-Gunnarsson-trollbord-1.jpgIbland är svaren från bordet extra kraftfulla och då blir det en hård dunk i golvet.Som om budskapet är extra viktigt.

Pamela rådfrågade trollbordet

Senare i kväll skall hon ha en storseans i prästgårdens vackert renoverade annex med kakelugn och rejäla balkar i taket. Jag ber Pamela visa mig ett trollbord.

– Man kan säga att allt började med trollbordet, berättar hon, vi skulle resa med vänner som äger Flinks handelsbod till Värmland där min man Gåke, som är trubadur, skulle spela och göra reklam för handelsboden.

Att använda ett litet trebent träbord som ett hjälpmedel att nå andevärlden är en urgammal tradition. Man lägger försiktigt händerna på bordet och ställer frågor och kan då få svar från andevärlden genom att bordet lutar åt något av de tre benen. Ett ja-ben, ett nej-ben och ett så kallat räkneben där siffran ett motsvarar bokstaven A och så vidare.

LÄS ÄVEN: Be universum om svar: 5 verktyg för att kontakta andevärlden

– En kvinna som hade ett trollbord där i Värmland bjöd hem oss och jag som aldrig sett ett trollbord fick uppleva hur det verkligen rörde sig när hon la händerna på och ställde frågor och jag blev minst sagt misstänksam och iakttog noga hennes fötter för jag trodde att hon flyttade bordet med hjälp av dem.

Pamela som varit sjukskriven länge på grund av sina leder bestämde sig efter en stund att själv fråga om just dem! Hennes händer vilade på bordet och hon frågade om hon skulle bli frisk? Skulle hon bli bättre i lederna?

– Då gled bordet iväg som om det inte ville svara, säger Pamela, men tredje gången jag frågade blev det ett – nej! Jag hade liksom tjatat till mig ett svar. Långt senare när jag själv skaffat ett bord var min mamma den första som kom igenom! Hon hade dött precis när jag hade köpt bordet och nu kom hon igenom och presenterade sig som mamma Maria. Hon sa att hon älskade oss och att vi skulle ses igen!

Bordet ger svar genom rörelser

Jag får denna vårkväll i Spekeröds prästgård själv sitta med händerna på ett trollbord, det är viktigt att endast vila händerna på bordet, inte trycka. Och bordet rör sig verkligen! Det räcker att Pamela ber om den allra enklaste fråga så lutar bordet och minsann om inte jag också tittar misstänksamt på hennes händer och fötter. Pamela berättar att ibland är förflyttningen så kraftfull att det blir ett hårt dunk i golvet, då är svaret av yttersta vikt. Bordet kan till och med lägga sig i knät som en omfamning.

LÄS ÄVEN: Jag får ingen bekräftelse från andevärlden – hur vet jag om någon är med mig?

– Är man helt ovan vid trollbord så kan det ta längre tid att komma igenom, förklarar Pamela, det är viktigt att man lär känna sitt bord. Jag minns ett medium som hade många års erfarenhet och som hade jättesvårt att få kontakt. Själv har jag en känsla av att det är viktigt hur borden är tillverkade och av vem. Men trollbord är en fin tradition och en del har ett bord för att endast meditera.

I början var trollbordet ett jättebra hjälpmedel för Pamela, men så märkte hon att hon hur lätt som helst tog emot budskap genom att höra ord, se bilder, filmer och textremsor och det gick ju mycket fortare och nu använder hon inte trollbord längre.

Pamela-Gunnarsson-trollbord-4.jpgDet var trollbordet som öppnade upp vägen för Pamelas förmåga att nå Andra sidan.

Andlig sedan barnsben

Från sin egen barndom minns hon glimtar från något överjordiskt. Hon minns hur hon kikade under sin säng, inte för att hon var rädd, utan för att hon anade. Fast det förstod hon inte då. Så de fanns där, stråken av det okända. Sakta öppnade sig sedan den andliga världen för henne i vuxen ålder. Hon hade haft ett avtal med sin 90-åriga farmor att om farmodern dog först skulle hon hälsa på Pamela.

– Och en dag kom verkligen farmor igenom och hon undrade vilka stora män jag hade hemma! Men det var mina söner som växt upp och hon hade på grund av sin blindhet i detta liv inte sett dem sedan de var mycket små! Farmor har kommit många gånger sedan dess.

LÄS ÄVEN: Mediet Benny: "Ofta är det rädsla som stoppar oss från att möta Andra sidan"

Förstår vad andarna vill säga

Likt en stor idrottstalang som snabbt når mästerskapsresultat började Pamela få allt fler andliga kontakter genom sitt vidöppna sinne. Andarna når henne så lätt, nästan flockar sig runt henne och är hon på väg till en storseans så kommer de redan i bilen på väg dit. Under tiden vi talar med varandra kan jag se att hon viftar bort någon genom att plötsligt säga: nej nu får du vänta till senare! På hennes storseanser får väldigt många av besökarna budskap, ibland nästan alla!

– Jag tror att det är bra att lära sig själv, funderar hon, att inte se några hinder, att inte lära sig av någon annan. Det är därför jag inte tycker så mycket om certifikat. Jag tycker inte om när man måste göra på ett speciellt sätt. Om jag lär mig av någon annan så lär jag ju mig att arbeta som hon gör! Men vi i är ju olika.

Jag blir andlös av hennes livsgnista och ystra karaktär. Först pratar hon med mig i två timmar sedan går hon rakt in till sin storseans! Behöver hon inte andrum?

– Jag har haft en jädra tur, skrattar hon på sin milda bohuslänska, för jag förstår så lätt vad de på Andra sidan säger och menar och vill jag inte så säger jag att jag inte har tid och då är det som att stänga av en radio.

Kan förhålla sig till det svåra i livet

Under många år arbetade hon inom vården, på intensivvårdsavdelningar, för både barn och vuxna, och på operationsavdelningar. Men sedan kom sjukdomarna, ledvärken och benskörheten och 1997 blev hon förtidspensionerad. Sjukdomarna tycks ha varit en svindlande bro över de mörka vatten som smärtorna innebär. Hon kan konsten att se smärtans mening, som den skönsjungande fågeln i boken Törnfåglarna som sjöng så vackert för att det bästa endast kan födas ur de svåraste smärtor.

– Hela det fantastiska liv jag har och har haft tills idag hade jag inte haft utan smärtan, filosoferar hon. Mitt liv på Flatön där jag får och har fått leva hemma med mina barn och nu barnbarn. Mina höns och mina hundar. Och så mitt liv som medium!

LÄS ÄVEN: Med pendeln som redskap: Så kontaktar du andevärlden

För Pamela är en naturbegåvning som så självklart tröstar och ger hopp. Ryktet om henne har spritts och folk hör av sig från när och fjärran. Samma dag som vi träffas har hon pratat med en flicka som har en dödlig sjukdom och samtalen med Pamela blir till tröst. Många hör också av sig när det gäller försvunna personer och djur. Ibland har hon svar och hon berättar för mig om kända mordfall där hon varit i kontakt med både polis och hjälporganisationen ”Missing People” och till och med mordoffret själv! Att hon orkar gå in i det mörkret!?

– Men jag kan inte lägga mig i om det inte är personer som ber mig eller står mig nära. Det är viktigt. Sådana fall är svåra och smärtsamma och jag är så tacksam för mina år inom vården och på intensiven för nu kan jag förhålla mig till det svåra. Jag vet hur man tar hand om det. Vet vad man säger till någon som förlorat sitt barn. Men jag tror inte att det alltid finns en mening med allt som sker. Vad är det för mening med att mista ett barn?! Jag tror inte heller på att allt precis är förutbestämt.

Pamela-Gunnarsson-trollbord-5.jpgPamela spanar ut i mörkret efter gästerna till kvällens storseans på Spekeröds prästgård.

Fick kontakt med Evert Taube genom trollbord

Pamelas andliga gärning är så omfångsrik, hon får kontakt med förvunna personer, djur, kändisar, adliga personer, släktingar, ja nästan vem som helst. En gång, som nytt medium, fick hon kontakt med självaste Evert Taube! Var det för att hon bor på Flatön precis som Evert gjort och för att hennes man är trubadur och Taube-tolkare, funderar jag. Blev hennes vidöppna sinne en öppen port till Andra sidan och den store trubaduren? Hon berättar:

– Det var på den tiden när jag använde trollbordet, han kom och han stavade sig fram med hjälp av bordet! Och det tog minsann tid! Evert ville att jag skulle ta upp en text som han skrivit! Det var ju bara helt galet! Jag blev riktigt jädra nervös. Texten hade titeln ”Floden Diablo” och Evert undrade om hon kunde lämna över texten till Sven-Bertil.

LÄS ÄVEN: Klardröm: Lär dig konsten att styra över dina drömmar

Detta ville verkligen inte Pamela utsätta Sven-Bertil för, så hon ringde till Evert Taubes gamla sekreterare och hörde sig först för om hon var öppen för medier och denna Ing-Britt hade ett öppet sinne. När Pamela läste upp raderna berättade Ing-Britt det osannolika att det var samma rader som inledningen i en aldrig publicerad text som Evert skrivit som 17-åring, men resten var nytt! Pamela valde att lämna texten till arrangören för Taubespelen. Vad som hände sedan vet hon inte.

Det är omtumlande allt jag fått höra, allt det bortomvärldsliga som når Pamela med sina vidöppna dörrar. Men för henne är allt så självklart och allt är i sin ordning. Drygt 30 deltagare kommer till kvällens storseans i prästgårdsidyllen, mörkret faller och det brinner i kakelugnen. Katten Mjauritz har gått in till sig.

Möt Pamela på Näras andliga kryssning! 6-7 oktober. Läs mer på naraevent.se

Pamela Gunnarsson

Gör: Medial konsult och healer.
Bor: Hus på Flatön.
Familj: Mannen Kåge, tre barn, två barnbarn, fyra hundar, tre katter, tre kaniner, nio hönor och två tuppar.
Bästa råd: Skam den som ger sig.
Största mediala upplevelse: Varje ny upplevelse är den största.
Kontakt: Finns på Facebook och mejl gunnarsson_pamela@hotmail.com

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.