Så använder du ett trollbord: Allt du behöver veta

Mediet Pamela Gunnarsson kom av en slump i kontakt med ett trollbord och upptäckte därmed sin egen medialitet. Trollbordet blev hennes redskap mellan henne och guiderna och hon har fått andekontakt med både Evert Taube och Astrid Lindgren!

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Lena Brorsson Alminger

Trollbordet kom till Sverige från Finland redan under 1700-talet. Ett trollbord består av tre ben och en rund träplatta upptill. Materialet ska vara al och det ska inte finnas några spikar eller skruvar – bara lim. Här förklarar mediet Pamela Gunnarsson hur du använder ett trollbord!

Så här fungerar ett trollbord

  • Den som vill ta hjälp av ett trollbord bör vara avslappnad. Det är viktigt att inte vara spändw till exempel i axlarna. Försök vara lugn och undvik att tänka på något. Du ska bara slappna av!
  • Lägg händerna på bordet framför dig. Det lättaste är att placera ”ja-benet” till vänster, ”nej-benet” till höger och räknebenet rakt fram, med utgångspunkt från den som frågar. (Om det inte funkar – vänd bordet).
  • Det ben som de svarar genom kommer att lyftas upp i luften. Räknebenet slår i golvet för varje siffra/bokstav. A = 1, B= 2, C=3 osv.
  • Det allra bästa är att vara två personer vid bordet.
  • Skriv gärna upp bokstav för bokstav och siffra för siffra för att få ihop budskapet som kommer igenom.

Trollbordets historia

Det ska ha varit trollgubben Kvest-Lars från norra Värmland som på 30-talet lärde ut hur man snickrar trollbord till Göte Henrikssons far Manne och som i sin tur lärde sonen Göte.

Släkten Henriksson skall ha haft en lång rad av människor med övernaturliga förmågor i släkten. Hantverket har sedan gått i arv och nu är det Götes systerbarn Mattias och Malin som är ansvariga för företaget.

Trollbordet från Värmland lär härstamma ända från 1600-talet och Värmlandsbordet skall vara det enda ”riktiga” trollbordet. Bordet skall tillverkas av al och inte ha några spikar.

www.trollbord.com

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.