Affärsmannen Greg: ”Tänk att fylla Malmö Arena med 13 000 människor som mediterar ihop”

Det kan vara affärsmannen Greg Dingizian, som bygger grunden för en ny andlig gemenskap i vårt land. Han satsar sex miljoner kronor på en professur i mindfulness på Malmö universitet och hoppas att det ska ta meditation till skolorna och de stora arenorna. Möt fastighetskungen som räddat sig själv till livet genom sitt andliga sökande.

Text: Madeleine Walles
Foto: Gugge Zelander

Greg Dingizian ställer sig mitt på golvet i Benny Rosenqvists vardagsrum. Han tittar sig förundrat omkring.

– Det känns som att jag varit här förut, säger han. Men det har jag inte.

Hans ord är inte så förvånande, för detta är en man som tidigt uppfattade att det finns en parallell värld. Greg har aldrig trott på att vi föds och dör, snarare på en själ som reser. Att vår tillvaro här på jorden är tillfällig och flyktig.

Han var 37 år när han insåg meningen med livet. ”Meningen med livet är livet. Målet är vägen och däri finns nuet.” Han lägger till att verkligheten är som för myran i myrstacken, vi människor är här för att utveckla oss själva.

– Så det bästa jag kan göra för min vän Benny, det är att förstå mitt eget liv bättre och leva i sanningen, säger han med ett leende och lägger armen om Benny.

De träffades första gången 2012 på Bali och fick kontakt via en gemensam vän. Greg bjöd generöst Benny att komma och bo i hans hus på Bali under vistelsen på ön, och så knöts ett band i deras gemensamma närvaro i andligheten.

– Eller i metafysiken, säger Greg. Jag kallar det gärna så eftersom både andlighet och spiritualitet känns lite väl laddat.

Benny-och-Greg.jpg– Greg, du är verkligen speciell som affärsman och andlig, säger Benny. Många affärsmän har kommit till mig som klienter, men de flesta kan inte prata öppet om det som du gör.

Affärsmannen Greg startar varje dag med rökelse

Det är fascinerande och lite ovant att höra en av Skånes mest framgångsrika affärsmän prata öppet om sitt sökande. Hur det blivit räddningen när en kaotisk jakt efter nya triumfer nästan tog död på honom. Har andligheten räddat hans liv? Nej, säger Greg. Jag har räddat livet på mig!

Idag börjar han varje dag med att tända ljus och rökelse och söka stillhet genom meditation.

Han har i affärsvärldens rubriker kallats ”Miljardären som söker”. Nu senast har artiklarna handlat om att han skänkt sex miljoner till Malmö universitet för forskning kring mindfulness. Pengar som är tänkta att kompletteras med ytterligare 30 miljoner 2025 om allt visar sig falla väl ut.

Det har varit en omtumlande livsresa för killen som föddes i en armenisk, kristen familj i Irak och som barn kom till Sverige i mitten på 60-talet. Sedan uppväxten i Malmö har Greg jobbat målmedvetet och lärt sig hur man gör en riktigt bra affär. Samtidigt som han försökt ha hjärtat med när han gör business.

Det har inte funkat alla gånger. Hans karriär har gått som ett alplandskap med höga toppar och svindlande djupa dalar. Vilket också var det som fick honom att börja söka. Finna mening.

– Jag var rik innan jag fyllt 30 år, det var det som fick mig att krascha, säger Greg. Jag insåg att jag redan hade allt, fick upp ögonen för att det som drev mig var nästa pryl – nästa tavla, nästa bil, mer, mer, mer … Jag minns ögonblicket när jag fick insikt. Att det här är en tävling jag aldrig kan vinna. För det finns alltid en högre bergstopp att bestiga, en grej till.

LÄS ÄVEN: Bankmannen Fredrik fick ett andligt uppvaknande: Jag har varit rädd för att berätta min historia

Förlorade allt han ägde under finanskrisen på 90-talet

Affärsvärlden var som en mental härdsmälta och Greg mådde mycket dåligt av sitt eget ifrågasättande av meningen med livet.

Han var egentligen inte pengatokig, förklarar han, utan mer en tävlingsmänniska som ville vinna. Det är så det fungerar i affärsvärlden. Pengarna är ett sätt att mäta framgång. Har du pengar så är du bra.

Greg började förstå att den sanning han levt sitt liv på, inte stämde. Men han hade ingen annan sanning. Han var fången i sin egen verklighet. Uppvaknandet kom då han förlorade allt han ägde, och lite till, i samband med den svåra kraschen 1991 som drabbade framför allt fastighetsbranschen.

– Plötsligt hade jag ingenting. Men trots att jag blivit av med alla mina pengar, började jag så sakta må bättre och bättre. Nu var min enda ambition att få ihop en liten slant till hyra och mat för familjen. Allt handlade om att överleva.

– Jag är glad att det hände när jag var så ung, för jag hade driften att hitta en ny sanning i livet. Jag fick tips om ett medium, Vernon De Loisted, och det kom att bli han som la grunden till att mitt liv förändrades. Han blev min mentor i sökandet, den jag alltid kunde vända mig till och prata med. För på 1990-talet var det ingen i affärsvärlden som talade om sådant här!

Greg-Dingizian.jpg”Jag tjänar pengar på det jag kan, med de pengarna ska jag hjälpa verksamheter med ett högre syfte”

Mediet gav honom bevis på andevärldens existens

Vid sitt besök på mediets lilla kontor fick Greg syn på en folder med tjänster. Där stod det ”GUIDE”. Aha! Den här gubben kunde säkert hjälpa honom att hitta rätt sorts vägledare.

– Jag var förväntansfull, vilken sorts guide skulle han tipsa om? En präst? En psykolog? Vi satte oss ner och han började mumla, men efter ett par minuter förstod jag att han pratade med någon som inte fanns i rummet.

– Jag blev ledsen och arg inombords, besviken. Istället för det jag ville ha, fick jag en massa hokus pokus. Jag var på väg att resa mig och gå, men av någon anledning stannade jag kvar och lyssnade. Efter 35 minuter var jag helt tagen. Ur hans mun kom information om mig som han omöjligt kunde känna till. Mötet blev ett bevis för att det finns något annat, det förklarade så mycket.

Greg var omtumlad. Vad var det som hänt? Hur hade det hela gått till? Svaret han fick av sin nye mentor var enkelt: ”Du behöver lära dig att meditera för att kunna kanalisera.”

Parallellt med det sökte Greg i böcker som såldes i Malmös andliga butik Sök & Finn på Södra Förstadsgatan. Han fann biografier om visa män, kloka ord av indiska guruer …

– Jag blev så tagen av allt jag läste och ville förmedla min upptäckt till bekanta och affärsvänner. Men ingen lyssnade. Det var frustrerande, jag hade ju upptäckt något jättevackert! Det tog lite tid att förstå att detta var min resa. Alla har sin.

Så småningom återvände Greg till affärsvärlden, gjorde sitt livs största satsning, en comeback som gick bra. Han har lärt sig att leva långsiktigt och samtidigt jobba med sig själv.

LÄS ÄVEN: Forskning visar: Medialitet förbättrar livskvaliteten

Gud är skaparen och finns i oss alla

Greg har berättat allt i ett flöde av ord, under tiden har Benny tyst suttit och lyssnat. Nu nickar han instämmande.

– Meditation är viktigt för dig. Vi pratade om detta redan när vi möttes på Bali. Jag kommer ihåg att du sa att du står på två ben, med ena benet i det andliga och det andra i affärsvärlden.

– Du är verkligen speciell, affärsman och andlig. Jag har träffat många affärsmän som kommit till mig som klienter, men de flesta kan inte prata om det öppet som du gör.

Greg skrattar. Bland hans vänner i affärsvärlden, reagerade de flesta i början på ett roat sätt när de förstod att han var en andlig sökare. Numera reagerar de mer intresserat och nyfiket.

– Min metafysiska resa har varit väldigt praktisk, säger Greg. Jag har arbetat med mig själv och lärt mig att det handlar om att göra enkla saker och hamra in dem. Som: ”Tänk inte negativt om någon.”

– Jag är uppvuxen i ett kristet hem och fick lära mig att Gud var en farbror med långt vitt skägg. Men bilden har såklart förändrats. Gud är skaparen. Gud finns i oss alla, men självklart också i alla djur och växter, inklusive i din hund, Benny.

– Efter alla böcker jag läst, alla tänkare jag tagit till mig, har jag landat i att kärnan är kärlek och densamma i alla religioner, även om den uttrycks lite olika. Slutsatsen är att vi inte behöver läsa tusen böcker, allt väsentligt kan rymmas på en A4-sida. Men det viktiga är inte att intellektuellt förstå sanningen – utan att leva den.

Greg-och-Benny.jpgAffärsmannen Greg Dingizian och mediet Benny Rosenqvist är ett drömteam när det gäller framtida, andliga projekt.

Vill erbjuda andum för andliga

Butiken Sök & Finn som hjälpte Greg när han var ung och sökte kunskap, den äger han idag. Han har även startat en butik i Göteborg och är på gång att starta upp i Stockholm.

– Sök & Finn ska erbjuda det andrum jag får när jag är på Bali, säger Greg. Där ska finnas en meditationskänsla. Vi ska inte bara sälja böcker och kristaller. Nej, jag vill att kunderna ska komma in i en annan värld, sitta och meditera tillsammans.

Det handlar inte om att tjäna pengar tillägger han och låter oss förstå att han har så han klarar sig. Detta är ett projekt från hjärtat. På samma sätt resonerade Greg när han tillsammans med några affärsvänner startade Sveriges första vegetariska snabbmatskedja Meaning Green 1997.

– Efter allt jag lärt mig av böckerna jag läst, blev jag vegetarian. Jag kunde inte längre äta djur, vilket var ett beslut som var väldigt udda i affärsvärlden på den tiden.

– Det fanns en efterfrågan på vegetariska rätter på lunchrestaurangerna, men inget utbud. Jag är stolt över att vi startade Meaning Green, det var fantastiska år. Men det gick inte så bra. Vi gjorde många fel. Efter det sa jag till mig själv att nu ska jag tjäna pengar på det jag kan, och med de pengarna hjälpa verksamheter med ett högre syfte.

LÄS ÄVEN: Helena-Magdalena vill inspirera framtida medier: ”Vi behöver bli fler”

Professor i meditation

Hjärtat hade talat. Han har provat på att starta meditationslokaler, ett vegankafé … Så kom idén om att satsa stort på mindfulness. En professor i meditation skulle sätta Malmö på kartan! Och universum visa vägen.

– Det är absolut en bustanke, säger Greg, men livet är för kort för att inte busa med det här!

Han har lagt ner sin själ i projektet och gått lugnt till väga, haft många möten bland annat med mediala vänner och en professor som tror på idén. Det handlar om att bilda en närvaro. Seminarier och workshoppar inom mindfulness.

– Vi bygger upp det hela under tre år med hjälp av en gästprofessor. Jag har satsat sex miljoner kronor på det. Går det bra, sätter jag in resterande 30 miljoner.

– Sen är jag rätt bra på att övertala folk att vara med och sponsra, tillägger han med ett leende.

Han ser framför sig ett hus dit du och jag kan gå för att prata med en professor i ämnet ”att vara medveten i nuet”. Det betyder att inte vara i sina tankar utan att göra en sak i taget och vara närvarande i det man gör.

Projekt med Deepak Chopra

Kanske är det just sådana självklarheter vi behöver få till oss för att må bättre, och i nästa led hjälpas åt att skapa något större. I Gregs drömprojekt finns lärare som utbildats att leda meditation som ska nå ut till skolorna så att barnen får börja dagen med 5–10 minuters välbehövlig stillhet. Hans initiativ ska bli startskottet på något nytt, något stort. Sen hoppas Greg att andra hänger på, eller tar vid. Hans roll är att skapa förutsättningar och visa vägen för kommande generationer.

– Jag har haft kontakt med Deepak Chopra och hans stab och diskuterar möjligheterna att få hit honom till Malmö i samband med en stor konferens om mindfulness i oktober. Där är han tänkt som huvudattraktion och jag hoppas att vi kan fylla Malmö Arena med 13 000 människor som mediterar tillsammans.

Greg Dingizian och Benny Rosenqvist är ett drömteam med andliga muskler, imponerande nätverk och gott om resurser. Kanske står vi på tröskeln till något gigantiskt, en helt ny framtid.

Greg går ut i hallen och knyter på sig skorna. Han tittar upp på Benny:

– Vi är i samma lag du och jag. Då finns det hopp!

Greg Dingizian

Född: 20 augusti 1960 i Bagdad.
Stjärntecken: Lejonet.
Gör: Affärsman och entreprenör, aktiv inom fastighetsbranschen och ägare till ett antal bolag.
Bor: I Ljunghusen utanför Malmö.
Familj: Livspartnern Ann-Louise, tre vuxna barn och fem barnbarn.
Motto: ”Våga leva i nuet, spendera kronor om det behövs för att du ska kunna njuta. Var inte rädd, då blir du din egen största fiende.”
Andlighet för mig: Insikten om att vi inte är våra tankar, känslor eller vår kropp.

LÄS ÄVEN: Calle gick från enduroproffs till reikihealer: "Jag såg glimtar av min mediala förmåga"

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.