Calle gick från enduroproffs till reikihealer: Jag såg glimtar av min mediala förmåga

För fyra år sedan drabbades den före detta elitföraren i Enduro, Calle Bjerkert, av utmattningssyndrom. Ett stressigt leverne fyllt av tävlingar, träning, familjeliv och eget byggföretag tog ut sin rätt och till slut sa kroppen stopp. Oväntat tog livet andra vägar och i dag brinner han för att hjälpa andra som medial coach.

Text: Anna Flodberg
Foto: Privat

När Calle Bjerkert var endast fem år gammal köpte han sin första motocross-cykel för sparade barnbidrag. Det stora intresset för den fartfyllda sporten väcktes både av hans pappa som körde enduro, men främst av familjen Blom som bodde i samma kvarter i Vimmerby i Småland. En av de äldre bröderna där som var tio år äldre än Calle satsade redan heltid på enduro och skulle bli proffs. För Calle var det naturligt att även han skulle gå i samma fotspår och han spenderade otaliga timmar både på motocrossbanan och i grannarnas garage.

– Det fanns tidigt en tjusning med farten och att göra något själv där jag inte var beroende av någon annan, berättar Calle med glädje i rösten.

Han började tävla på elitnivå redan när han var 16 år och var som mest aktiv både nationellt och internationellt under slutet på 1990-talet och början på 2000-talet. För Calle har enduron varit en självklar del av hans livsstil och är än i dag. Vid snart fyllda 48 år kör han fortfarande tävlingar på elitnivå ibland. Han själv tror att anledningen till att han kunnat hålla på så länge beror på hans starka intuitiva förmåga.

– Jag har alltid varit väldigt inkännande och i idrotten har jag visualiserat utgångar och tränat mycket mentalt för mig själv. Där har jag gått in i min bubbla.

20220706-Calle-Bjerkert-enduro.jpg"Att köra motorcykel är som meditation för mig”

Ensam med tankarna

Under åren har han reflekterat mycket över vad som bidragit till hans stora framgångar i enduro.

– Det är ju en väldigt individuell idrott och jag har alltid gillat att vara ensam med mig själv och mina tankar i skogen. Jag har insett att om jag inte är i balans själsligen kan jag ju inte prestera oavsett vilken arena jag är på, varken i mitt vardagliga jobb eller
i min idrott.

Och den där viktiga balansen ruckades på under åren när Calle jonglerade ett liv fyllt av träning, tävlingar, familjeliv och fysiskt krävande arbete inom byggbranschen. Till slut stod han vid ett vägskäl för fyra år sedan och funderade på vad som egentligen var viktigt i livet. Han hade kört slut på sig själv och förstått att hans liv måste ta en ny vändning om han skulle behålla hälsan.

Droppen som fick bägaren att rinna över var när han på en tävling körde av både korsband och ledband i knät.

– Jag var helt under isen och tänkte att nu har jag blivit fråntagen enduron också.

Det var under rehabiliteringen hemma som Calle började rannsaka sig själv och hur han levde med ett schema som få skulle mäkta med.

– Jag gick upp klockan 04.20, tränade, stod jämte spisen och åt gröt och drog sedan i väg till byggjobbet och arbetade fysiskt med kroppen. Sedan körde jag ett träningspass mitt på dagen, jobbade till kvällen och sedan hem för att renovera huset, ta hand om småbarn och sedan träna igen. Det var midnatt innan jag kom i säng.

20220706-Calle-Bjerkert-Helena-Omfors.jpgSambon Helena har varit ett stort stöd för Calle i hans
andliga utveckling.

Skyhöga krav på sig själv

Många hade en bild av Calle som stålmannen, som gjorde tre mans jobb och var en urkraft.

– Det var en bild jag fick som jag inte hade bett om. ”Okej”, tänkte jag, ”om jag nu ska vara lika duktig som de som tävlar på heltid, som har avlönade jobb för att köra motorcykel, då måste jag ju hitta tiden och jobba in. Så jag har pengar.” Dygnets alla timmar var helt inrutade för mig.

Och för Calle var kraven på sig själv skyhöga.

– Jag har haft väldigt höga mål och krav på mig själv och startat tävlingar med brutna fötter och fingrar. Det har jag gjort för att jag velat så mycket, inte för att jag sökt någon mer bekräftelse än från mig själv egentligen. När det gjort ont har jag tagit i lite mer, för att lösa det med fysisk kraft.

Efter något år när Calle snittat 4,5 timmars sömn per natt och belastat kroppen hårt både psykiskt och fysiskt, så fick kroppen helt sonika göra vad som krävdes för att få stopp på Calles framfart.

– När huvudet inte lyssnade på kroppens signaler så fick den helt enkelt göra valet i stället och slita sönder knät, säger Calle lite ironiskt.

I samma veva fick han diagnosen utmattningssyndrom, och det blev en tuff tid framöver där framförallt sömnbristen bröt ner honom.

– Så fort jag försökte slappna av fick jag maxpuls och när jag väl skulle sova så kunde jag inte. När det var som värst sov jag 15 timmar på en hel månad. Hjärnan påverkades såklart av den totala sömnbristen.

– När jag var i affären var det svårt med en sån sak som att välja avokado. Jag kunde inte bestämma någonting och så har det verkligen inte varit tidigare när jag tagit snabba beslut. Nu kunde jag plötsligt inte göra vardagliga val längre.

Hälsan viktigast

Räddningen blev varken kbt eller antidepressiv medicin som läkaren ville skriva ut, men som Calle vägrade ta. I stället var det helhetsterapeuten och idrottsmassören Lasse som hjälpte honom på rätt väg.

– Jag har känt Lasse sedan jag var i 16-årsåldern. Han tog alltid hand om mina skador under karriären. Men han är väldigt andlig också och jag tror att han där och då öppnade upp en stor läkningsprocess hos mig med sin mediala förmåga.

Förutom rehabträning två gånger om dagen besökte han Lasse ett par gånger i veckan under sex-sju månader. Sedan kunde Calle äntligen hoppa upp på sin motorcykel igen.

– Då kände jag ”Wow!”, att köra motorcykel är ju som meditation för mig. Då är jag i min trygghetszon.

När Calle sakta men säkert började komma tillbaka på banan igen, hade han börjat fundera på vilka förändringar han behövde göra i sitt liv för att må bra.

– Jag kände att jag gick till ett jobb som jag inte tyckte om, och funderade mycket på att det väl måste finnas mer i livet än det här. Det ständiga jagandet efter saker, pengar och erkännande betydde ju ingenting, det är ju hälsan som är det viktigaste.

Men det var såklart en lång process att göra så stora förändringar i sitt liv.

– Jag sålde mitt byggföretag och det var jätteskönt! Det var verkligen som att en stor sten föll från mitt bröst.

Och lite oväntat – för någon som tävlat i en väldigt maskulin sport och drivit sin egen byggfirma – anmälde han sig till en reikihealingkurs och lärde känna en helt ny sida av sig själv.

– Jag hade tidigare gått en kurs i medialitet som väckt min nyfikenhet, men det var på reikiutbildningen som det verkligen tog fart och jag utbildade mig sedan även till medial coach. Många blev nog lite överraskade, säger Calle och skrattar.

20220706-Calle-Bjerkert-reikihealing.jpgDet var efter Calles reikihealerutbildning som hans mediala resa startade.

Utvecklade medial förmåga

Kurserna hölls av reikihealern, yogaläraren och författaren Helena Omfors och snart blev de också ett par. I dag driver de företaget Soullight tillsammans. De har ett holistiskt koncept med kurser, föreläsningar, utbildningar och coachning.

– Den mediala förmågan har nog alltid funnits, men livet har kommit emellan, så jag har bara sett vissa glimtar av det. Men det är framför allt efter reikikursen som det spirituella intresset verkligen fått blomma upp och Helena har varit en stor del av det. Hon har verkligen lyft mig och uppmuntrat mig att gå vidare på min sanna väg i livet, berättar Calle med värme i rösten.

När han tar emot klienter för medial coachning kan han få en bild eller en röst som han förmedlar vidare och det kan vara väldigt mixad information han får till sig.

– Min mediala förmåga kommer naturligt när jag är i total avslappning och går in i mig själv utan distraherande tankar. Jag kan få låttexter, bilder, känslor eller ord, och då frågar jag klienten om det betyder något för den. Och ofta är det något i texten eller annat som klingar bekant.

Hans klienter är både män och kvinnor, killar och tjejer, både med och utan idrottsbakgrund.

– Oavsett om det är på telefon eller fysiska besök, förbereder jag mig genom en liten meditation där jag sitter i tystnad för mig själv. Ibland känner jag in klienten redan i förväg. Jag försöker verkligen vara så ren och opåverkad som möjligt och oftast får jag till mig saker redan innan de kommer.

Calles fokus som medium ligger mer åt personlig utveckling, snarare än att få kontakt med döda anhöriga.

– Jag tycker själva coachningen är jättekul och när jag får göra den medialt får jag ju ännu friare tyglar. Det leder oss in på vägar som klienten egentligen inte hade kunnat tänka själv och det tycker jag är spännande. Det är så kul att se människor växa och utvecklas och framför allt – att må bra!

Empat med starkt rättspatos

Han förstår att det kan verka märkligt att han som hela livet hållit på med en så maskulin sport som enduro och jobbat i byggbranschen, även har en fot i andlighet och medialitet. Men för Calle finns plats för båda världar.

– Även om man är maskulin kan man ha en feminin energi och vice versa. Jag är nog mer feminin själsligt sett. Jag är väldigt prestigelös, försöker se alla människor och jag brinner verkligen för det.

Redan som barn kände Calle att han hade nära till sina inre känslor och var en empat med starkt rättspatos.

– Jag har stått upp för de svaga, ända sedan skoltiden. Jag tog alltid deras parti. Om jag tyckte att någon gjorde fel så sa jag ifrån. Jag var snarare mer nyfiken på de som var lite udda och umgicks hellre med dem, berättar Calle.

Sedan några år tillbaka jobbar han förutom som medial coach och reikihealer även som tränare, coach och föreläsare inom Enduro.

– Jag är väldigt annorlunda mot andra tränare, eftersom jag är mer intresserad av att de har en god känsla i kroppen och att de är nyfikna på att utvecklas vidare. Ofta finns en väldigt stark press på sig själv och från sponsorer att man ska lyckas och prestera och leverera. Då gäller det att jag kan hjälpa killarna att avdramatisera det. Så länge de gör sitt bästa är det ”good enough”.

Och även när Calle håller i sina endurokurser kommer de in mycket på det andliga och spirituella.

– Det finns ett sug och en nyfikenhet för det här. Jag tror många känner att det finns något annat. Då tycker jag det är fint att få finnas som ett bollplank, som en coach, vän, andlig ledare och healer. Jag får tillfredsställelse av att hjälpa människor oavsett om de vill utvecklas på motorcykeln eller i livet. Om jag kan hjälpa mänskligheten lite framåt är jag mer än nöjd.

20220706-Calle-Bjerkert-enduro-1500.jpgEfter den tuffa tiden med utmattningssyndrom har Calle prioriterat om i livet och sätter sin hälsa först.

Det här är Calle Bjerkert

Ålder: 48 år.
Familj: Sambon Helena Omfors, egna barnen Meja, 16, och Vera, 12, samt bonusbarnen Adam, 18, och Linnea, 20, och labradoren Mac, 6 månader.
Gör: Medial coach, reikihealer och före detta förbundskapten för det svenska landslaget i Enduro.
Bor: Eksjö, men flyttar till Nerja, Spanien 1 juli.
Hemsida: www.bjerca.com
Instagram: Bjerkertcalle

5 frågor som hjälper dig få klarhet i livet

I coachning ger man inga tips, det är en huvudregel, men man ställer öppna kraftfulla frågor som klienten får fundera över och gå på djupet med i sig själv och svara på för att ta coachningen vidare.

Här får du fem frågor som alla borde ställa sig och svara på enligt Calle. Då kommer man garanterat i kontakt med sig själv, sin inre kärna och kan få både insikter och klarhet i sitt liv.

– Vi kan välja att leva i kärlek eller i rädsla. Personligen föredrar jag det första, där jag tycker att livet är harmoniskt och balanserat – fyllt med kärlek, säger Calle Bjerkert.

1. Vad gör mig lycklig i mitt liv?
2. Vad vill jag ha mer av i mitt liv?
3. Lever jag mitt liv sant mot mig själv?
4. Hur ser jag mig själv? Hur är min självbild?
5. Följer jag min själsliga väg?

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.