Ögonblick som ger dig andliga muskler

Stillhet och tystnad har blivit en lyxvara som vi idag söker på spa och retreat. Men du kan nå det i din vardag, alldeles gratis och hemma där du bor! Maria Nilsson har gjort en bok av sina guldstunder.

Text: Madeleine Walles
Foto: Carina Ståhl, Ottilia Åkesson

Att bli påmind om det du redan vet, kan vara något av det viktigaste att ha med sig i vardagen. Att ha en daglig följeslagare som ger inspiration och glädje, kan var en skatt.

Så faller orden från personer som läst Maria Nilssons bok ”Healing i vardagen – mina guldstunder till dig”. En bok som inte handlar om healing i form av handpåläggning, utan mer om att fylla på oss själva med det som ger energi.

För det är så enkelt. Dessutom oftast helt utan kostnad. Det kan vara en god fika på stranden. Att slå sig ner i naturen och se den som ett konstverk. En halvtimmes promenad då syret berikar alla celler i din kropp. Eller när handen smeker en katts mjuka päls och kroppen fylls på av må bra-hormon.

Maria kallar det guldstunder. Ögonblicken som skänker oss glädje, när vi ägnar oss åt det som gör oss levande. Det vi är här för. Boken är hennes
första och den är utgiven av henne själv, skapad i gott samarbete med ett par vänner.

– Jag har fått höra att jag fångat livets element. Att jag i mina ord påminner läsaren om val vi gör i livet. Och att jag lyfter fram hur mycket vi har att vara tacksamma för.

Maria strålar av positiv energi, hon är verkligen en person som är bättre på att se möjligheter än problem. Vilket fått en del att tro att hon dansat fram genom livet på en räkmacka. Därför lyfter hon i sin bok också fram en del tuffa ögonblick.

– Det är viktigt att förstå att alla bär på sitt bagage, även jag har haft jättesvåra år i livet. Men jag kan ärligt säga att min bästa tid är nu – och guldstunderna har varit vägen dit. Det är ur dem jag hämtat kraft.

Du är värdefull

Boken är byggd av 17 kapitel – 17 guldstunder – som var och en berörs i reflektion och med personliga krönikor från ögonblick i Marias liv. Första kapitlet handlar om yoga. Det var där hon lärde sig de djupa andetagen, de som blev den vän som öppnade upp och gav utrymme. Och det, menar Maria, är extra viktigt i livets alla svåra stunder. När du är stressad, arg, rädd, nervös. Kan du inget annat – så andas djupt.

– Yogan blev min räddning för 18 år sedan. Jag var i en ganska jobbig period i livet, våra små barn lät oss aldrig sova en hel natt och jag hade stora problem med ryggsmärtor efter att jag fallit av en häst tio år tidigare. Jag sökte en aktiv yogaform och fann poweryoga.

Hon fick direkt fysiska svar. Yogan hjälpte. Men Maria fick också andra svar i kroppen – hon kände sig ”lyft”, lättad i sinnet. Det var som att sväva på moln.

– Det som hände var att jag med yogan öppnade upp för det andliga. Något som för mig inte var en religion, utan tron på något större. Ljus och kärlek är min gud.

Vi har alla ett ansvar att göra det bästa av vårt liv, menar Maria. Det ansvaret kan aldrig vila hos någon annan. Ansvaret innebär både frihet och plikt, men framför allt möjligheter. Det är just detta som livet lärt Maria att se och som hon nu vill vägleda oss andra att upptäcka. Ögonblicken som ger andliga muskler.

– Min andlighet är väldigt begriplig, enkel och tydlig. Det handlar om att fylla på sig själv och förstå hur värdefull man är. Och då kan, i min värld, även en fika bli en form av yoga. Det lär finnas ett talesätt som lyder: ”Fransmän behöver ingen yoga, de lever yoga.” Det ligger något i det.

Funnit sitt bästa liv

Hennes filosofi blir tydlig när man läser boken. Det låter verkligen enkelt alltihop. Man blir sugen på att prova hennes yogarörelser, ge sig själv de där 10–15 minuternas meditation varje dag. För när man förstår hur bra Maria mår av alla guldstunder, vill man gärna följa i hennes spår.

– Jag vet att ordet healing får en del att backa undan och tänka – nej, det är inget för mig. Därför vill jag påstå att healing kan vara så mycket. Små andrum som fyller oss med energi. Och det behöver inte vara utlandsresor eller en helg på ett spa. Det är i vardagen vi ska se till att må bra.

Genom guldstunderna kan Maria se att hon, med åren, blivit en annan människa – den som funnit sitt bästa liv.

– Jag är mycket mer harmonisk. Jag är gladare och starkare än någonsin, både fysiskt och mentalt. Jag har en stor tro på mig själv, ja en tro på alla! För vi har kraften inom oss – om vi tror och om vi vill.

Tron på kraften har fått henne själv att ta roller hon inte varit helt säker på eller ens utbildad för. Men Maria vet att med passion kan vi komma långt.

– Idag kan jag nöjd se tillbaka på de roller jag skapat, som när jag tillsammans med min kollega Anette byggde upp Den engelska trädgården här på Österlen. Vi arbetade oss praktiskt till vår kunskap, både i våra egna stora trädgårdar och i våra kunders. Tio år senare var vi redo att skapa en visningsträdgård av rang, där vi båda skulle leda arbete för andra, hålla föredrag inför stora grupper och guida besökare – även de som själva är trädgårdsexperter.

– Det är befriande och inspirerande att visa andra vad man kan åstadkomma med passion och glädje som drivkraft.

En viktig sak hon lärt sig är att också våga säga nej till uppdrag ibland, för att säga ja till sig själv och sin familj.

– Det låter som en klyscha, men den är sann. Jag har varit egen företagare i många år, då tackar man inte nej utan att bli ifrågasatt. Men för mig har det varit viktigast att ha tid för min man och mina barn som jag älskar. Det är guldstunder om något.

Prova Marias yoga!

Blev du inspirerad av Marias filosofi? Här får du en gratis-video där du kan yoga tillsammans med Maria. Ge dig själv en guldstund på 15 minuter! 

 

Vill du yoga ännu mer? Besök Marias hemsida på www.yogamedmig.se 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.