Svårt att sova? Inte efter det här yogapasset

Med hjälp av några enkla yogaövningar kan du få bättre nattsömn – och mer energi på dagen. Gör övningarna innan du går och lägger dig om du behöver hjälp att somna, eller när som helst för att återhämta dig.

Text: Hanna Sundqvist
Foto: TT/Shutterstock

Yoga dig till bättre sömn

Gör så här:

Gör övningarna enligt beskrivningarna och håll dem i angiven tid. Det är inte avgörande att du följer tiderna slaviskt – de är bara en utgångspunkt. Det viktigaste är att du lyssnar till din kropp och håller positionerna så länge du själv känner behov av. Kanske somnar du till och med under den sista övningen.

Allt är tillåtet!

Barnet

20220104-yoga-barnet-1500.jpg

Gör så här: ”Barnet” är en trygg position, som hjälper dig att slappna av. Sätt dig ner på knäna och luta dig fram tills pannan når golvet och bröstkorgen vilar på låren. Om det är långt ner till golvet kan du ha armarna under pannan.

Fördelar med denna övning: Det är lätt att höra andningen när du har ansiktet mot golvet. Det finns heller inget att titta på, så du blir inte så lätt distraherad.

Tid: Håll positionen i tre minuter.

Tips: Du kan lägga en kudde under knäna eller mellan benen och rumpan om du inte kan vila rumpan mot hälarna.

Sittande framåtställning

20220104-sittande-framatstallning-1500.jpg

Gör så här: Sitt ner och sträck ryggen uppåt så mycket du kan. Luta sedan överkroppen framåt med rak rygg. Denna position sträcker hela baksidan, från hälarna till nacken, där många av oss har spänningar. Om det stramar väldigt i baksidan av låren kan du låta fötterna falla bort från varandra. Känns det inte helt bra för ländryggen med denna position kan du börja med att böja knäna, och i takt med att du blir mer avslappnad kan du sakta försöka räta ut knäna.

Tid: Håll positionen i tre minuter.

Tips: Om du vill ha en mer intensiv variant släpper du ner huvudet helt och låter huvudets tyngd sträcka ut nacken och övre delen av ryggen.

Benen upp mot väggen

20220104-benen-mot-vaggen-1500.jpg

Gör så här: Denna position låter väggen och gravitationen samarbeta och göra jobbet åt dig! Ligg ner på rygg, tryck dig in hela vägen med rumpan mot väggen och sträck upp benen. Ryggen ligger platt mot golvet, benens tyngd pressar höfterna mot golvet och ger en bra känsla i korsryggen. Håll armarna längs sidorna eller sträck dem över huvudet.

Tid: Håll positionen i tre minuter.

Tips: Håll ihop benen med hjälp av ett bälte eller en rem, så att du kan slappna av helt i höfter och lår.

Liggande fjäril

20220104-liggande-fjaril1500.jpg

Gör så här: Ligg på rygg, sätt ihop fötterna och låt knäna falla ut mot sidorna. Lägg en hand på magen och en hand på hjärtat. Du ska medvetet känna andningen under ena handen och känna hjärtat slå under den andra. Låt alla tankar och känslor komma och passera.

Tid: Håll positionen i tre minuter.

Tips: Om du inte tycker om att ha händerna placerade på kroppen kan du lägga ihop dem bakom huvudet.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.