Unga blir lyckliga av att baka!

Kan man hoppa över sina mindfulness-övningar och istället bege sig ut i köket och knåda en deg? Absolut! En färsk undersökning från Arla visar att, speciellt unga, mår väldigt bra av att baka. Och det är de unga som tar hem priserna i baktävlingarna!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Shutterstock

Ingen har väl kunnat missa att det är fullkomlig bakyra i fikalandet Sverige! Nu är det inte bara kända tv-kockar som låter oss inspireras av smarriga bakverk. Även helt vanliga människor, med andra yrken, ställer upp i bakprogram för att sätta sina kunskaper på prov. Kändisar, tv-profiler och artister bakar. Och nu har även barn och unga gjort entré i tv-rutan. Och de gör makalösa kreationer!

Men det är inte så konstigt att bakning har blivit en stor trend. En undersökning från Arla visar att fyra av tio upplever ett lyckorus när man knådar en deg. Och störst är lyckoruset bland unga! I åldrarna 18-29 uppger mer än hälften, 54 procent, att bakning höjer endorfinnivåerna.

Och visst mår vi tv-tittare ganska bra när vi får beskåda kreativa cupcake-toppingar, drömtårtor och småkakor i alla dess former och smaker. Bakprogram som ”Hela Sverige bakar” är ett riktigt feel good-program!

Kladdkaka är ett av de mest omtyckta bakverken i Sverige. En kaka som kan bakas i oändliga variationer, med smaksättningar och toppings. Alla bakälskare är ständigt på jakt efter receptet på den där perfekta kladdigheten. En som vet hur man gör Sveriges godaste kladdkaka är Ellanore Rollvén från Bromma, 13 år gammal. Hon tog hem priset i Arlas årliga kladdkaketävling bland barn och unga under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö i fjol.

Och under Bokmässan i Göteborg fick Matilda Persson, även hon 13 år, ta emot förstapriset i Hemmets Journals Bull-SM. Fridolfs lyxbullar, uppkallade efter mormors hund, tog henne till final i tävlingen där läsare i alla åldrar kunde delta.

Det råder ingen tvekan om att framtidens succébagare är säkrade!

Baka ett recept från dina nära och kära på Andra sidan!

  • Många upplever att baka nästan är som terapi. Man får en stund för sig själv och tankarna kan få komma och gå.
  • Samtidigt som du njuter av lugnet får dina lukt- och smaksinnen en härlig stund.
  • Kanske har du ett recept som du fått av en släkting på Andra sidan? Ett favoritrecept som han eller hon alltid bakade. Ta tillfället att hedra och tänka på dina nära och kära när du bakar. De är garanterat med dig då!

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.