Det finns ett sätt att nå sin själ med både smidighet och styrka. Då vishet kombineras med lekfullhet och tuffhet knyter band med oändlig kärlek.
Lena Forsslund pratar med värme om qigong – den uråldriga kinesiska träningsformen. Hon beskriver den som en skön famn där du hittar din inre boning, ett lugnt rum du alltid har med dig.
Och det är med stor tacksamhet Lena lyfter fram det verktyg som blev hennes räddning. Ja, hon tackar qigong för att hon lever.
Hon berättar entusiastiskt och hennes väl genomtänkta ord beskriver en 63-årig kvinnas liv. Ett liv så fyllt av upplevelser att det räckt till tre skönlitterära romaner, med handlingar hämtade ur Lenas egen verklighet – inte minst den andliga.
Fram skymtar en person som tyckts ha levt i olika identiteter, men som nu, till slut, landat i en tillvaro där hon kan tycka om sig själv. En kärlek hon jobbat mycket med, under alla år.
Alla kan göra qigong
2019 köpte Lena och maken Roland en gård på Österlen, de sökte lugn och ro efter många års kringflackande liv. Idag bor hon på en plats där hon skapat en egen andlig värld med föreläsningar, storseanser och inte minst undervisning i qigong. Flera gånger i veckan samlar hon kringboende för att lära ut den metod som blivit hennes egen väg till överlevnad och välmående.
Under en dryg termin har hon nu följt deras utveckling. Han som saknade förmåga att stå på ett ben efter en ryggskada, men som idag balanserar hur bra som helst. Hon som kommer stödd på två kryckor och mest sitter och gör sina rörelser, men har lika stort utbyte som alla andra.
– Qigong är verkligen för alla, säger Lena. Det är så enkelt. Du kan göra det var som helst, när som helst. Du behöver ingen yogamatta, inga speciella kläder. Och precis alla kan vara med.
Belöningen kommer i form av stärkt koordinationsförmåga och en hjärna som fungerar bättre, ökad flexibilitet och bättre koncentration.
– Och balans. När du har balans i kroppen och en inre balans, har du balans i livet. Då blir kroppen lugn och kan hjälpa dig att känna av vad du behöver. Inte minst när det gäller kost.
Lena har via qigong lärt sig att vara avslappnad, men samtidigt skärpt och kan idag hantera stressiga situationer med bibehållet lugn. För 20–25 år sedan var det annorlunda.
Då var hon en kvinna i karriären, i den manliga it-världen. Och för att hänga med behövde hon vara duktig, vilket passade henne perfekt. Lena satte ribban högt och levde upp till förväntningarna. I alla sina roller.
Den perfekta småbarnsmamman som läste sagor, sjöng sånger och själv lagade all barnmat. Kollegan som jobbade jämt, skrev mejl klockan två på natten och bara unnade sig fyra timmars sömn. Hon var dottern, vännen, hustrun, systern som ställde upp och fixade allt för alla. Och som på racercykel förflyttade sig mellan radhuset i Fisksätra och kontoret i Gamla Stan i Stockholm.
Stolt och glad över ett liv som hon älskade och i ett tempo som i hennes värld var helt normalt.
Tills hon vaknade mitt i natten på ett hotellrum i Luleå inför ett kundmöte. Hon kunde inte andas.
När hon såg sig i spegeln var hela ansiktet rödflammigt och kroppen täckt av bölder. Även bölder invärtes på luftvägarna.
– Som den rationellt tänkande människa jag var drog jag slutsatsen att det var allergi, eftersom det kliade. Jag hade nog ätit något jag inte tålde.
Hon valde att ta sig till sitt möte, men kunden tittade på henne och sa: ”Jag tror inte att du är riktigt frisk, jag kör dig till sjukhuset.”
Där fick hon intravenöst adrenalin och allergimedicin.
Lena startar varje dag med en lång vandring utmed havet tillsammans med hunden Chia. Om vädret tillåter blir det utomhusqigong, sedan välförtjänt frukost.
Liv som formel 1-bil
Lena hann åka in akut på sjukhus ett par gånger till, innan hon slutligen bokade tid hos en allergiläkare på Sophiahemmet i Stockholm.
– Jag minns så väl, han hade små runda glasögon och händerna på magen. Han såg ut som en liten Buddha.
Lena hade cyklat dit, i racerfart förstås. Kommit lite sent, vilket hon alltid gjorde på den tiden. Hon räckte fram listan med alla livsmedel hon kunde vara allergisk mot. Och väntade att läkaren skulle ”fixa henne”.
– Han satt tyst jättelänge. Kanske var det bara 30 sekunder, men jag upplevde det som 30 minuter. Och tänkte, varför säger han inget? Jag kände att hans blotta närvaro fick mig att släppa ner axlarna. Sen sa han: ”Berätta om en dag i ditt liv!”
Lena berättade med stolthet. Om sin dag, om sitt liv.
– Läkaren log, sedan drog han en parallell mellan mitt liv och en formel 1-bil. Enda skillnaden var att jag aldrig gick in i depån.
Lena fick veta att när kroppens system är i obalans, reagerar den gärna med allergi på röda saker. I minnet gick hon tillbaka till de gånger hon tvingats uppsöka akuten. Efter rödvinskvällen, efter middagen med den goda tomatsoppan, skaldjursträffen …
Läkarens recept var inte tabletter, utan vila. Lena måste lära sig att ta det lugnt. Hade hon provat att meditera?
–Det hade jag inte, men jag hade pratat om det med pappa, som hade en massa new age-böcker hemma.
– Polletten trillade ner. Det var som att ett skynke drogs bort och en ny verklighet visade sig för mig. Jag behövde vila. Sova längre om nätterna. Ta pauser. Äta långsamma luncher med dillkött istället för energidryck och en banan.
På Arnhög Farm på Österlen har Lena lärt sig mycket nytt – bland annat att ha islandshästar och att odla.
Stolt, stark och avslappnad
På vägen hem från läkaren cyklade hon långsammare. Lena stannade vid bokhandeln, drogs till new age-avdelningen och såg en bok som stack ut, på väg att trilla ur hyllan. Lena sträckte sig efter den och mötte ”Perfekt hälsa” av Deepak Chopra, om ayurvediskt sätt att se på hälsa.
– När jag kom hem gjorde jag ett test i boken, det visade att jag var en klockren vata – i obalans.
Lena läste och förstod. Hon hade blivit sin egen värsta fiende.
– Vårt inre system triggar vad det behöver för att hålla sig i obalans. Annat är det med kroppen. Den vill hjälpa oss att må bra. Och jag hade lyssnat mer på systemet än på kroppen.
Den som kom till Lenas räddning var qigong-läraren Carlos Luna.
– Han var en av flera räddare som plötsligt dök upp. Carlos höll qigong-klass en gång i veckan och gav mig bekräftelse. Han sa: ”Lena, du är som solen.”
Viktiga ord för en person som aldrig kunnat älska sig själv.
– Jag har alltid varit osäker inuti, även när jag var en tuff och framåt karriärkvinna. Hela mitt liv har jag konfronterat mina rädslor.
Men genom qigongen upptäckte Lena att det går att vara stolt, stark och avslappnad – på samma gång. Och när Carlos frågade om hon ville bli en av de lärjungar han under ett år skulle träna i qigong och taiji mer intensivt, tackade hon ja.
– Qigong hade jag lätt att ta till mig. Taiji var svårare, här gällde det att inte tänka på rörelserna, då blir det fel. Och jag ville fortfarande vara duktig inför mig själv. Så det blev ett år då jag tvingades acceptera att släppa tanken på prestation. Det var jättenyttigt.
Tre gånger har qigong även läkt hennes allvarliga knäskador.
– Två gånger skadade jag mig vid utförsåkning på skidor och tredje gången på en surfvåg, med en allvarlig skada på menisken. Jag var så svårt skada att jag inte kunde sitta på huk. Men efter två års träning med qigong hade jag full rörlighet igen.
Förändring har alltid varit Lenas livselixir. Och förändringar har hon haft gott om i sitt liv. Det var en stor utmaning att slå sig ner på en gård på Österlen – ett landskap hon inte visste något om innan hon flyttade in på Arnhög Farm i Örnahusen, efter många år i Frankrike och Kanada. Men nu vet hon att det var menat så, att det var just här hon – och själen – skulle landa.
Lena hyllar en träningsform som miljontals asiater dagligen tränar ute i parkerna för att behålla sin rörlighet och få balans mellan kropp och själ. Som i yoga, fast enklare.
– Jag gör qigong överallt, säger Lena. På stranden, när jag diskar eller står i en kö på flygplatsen. Det kan du också göra, säger Lena och tittar på mig med ett leende.
Men, ser det inte lite konstigt ut om jag plötsligt gör stora cirkelrörelser för att fånga qi eller skingra molnen?
– Varför måste du vara så diskret? blir motfrågan. Du kanske kan få nya följare!
Det här är Lena
Ålder: 63 år.
Familj: Maken Roland Moberg, två vuxna barn, två barnbarn. Bonusbarn och bonusbarnbarn.
Bor: Österlen.
Gör: Qigong-lärare och visionscoach, ger hjälp att nå det du längtar efter.
Motto: Climb every mountain – bestig varje berg!
Andlighet för mig: Vi är en pytteliten del i något oändligt stort, universum har en plan.
Kontakt: 0709-98 93 04 eller mejla le56f13@gmail.com
Hemsida: www.ordskott.se
Lenas 4 tips för att förbli frisk och rörlig:
1. Träna din balans genom att stå upp och ta på skor och strumpor.
2. Öva dig att stå på ett ben.
3. Böj dig framåt med raka ben, låt huvudet och armarna hänga, ta tag om dina armbågar och andas långa, djupa andetag. Känn hur kroppen stretchas neråt.
4. ”150 tåhävningar om dagen håller 150 sjukdomar borta.” Kinesiskt ordspråk.