Pontus staplar stenar som meditation!

Pontus Jansson är en av de främsta utövarna i Sverige av Rock Balancing Art. Allt startade med att han ville må bättre och dämpa sin ångest.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Pontus Jansson

För sju år sedan började Pontus samla stenar. Han hade sett ett stentorn på en strand på Öland, där han också bor.

– Jag samlade på stenar som jag tyckte var särskilt fina, säger Pontus.
 Efter att han upptäckt att det faktiskt var en konstart att bygga stentorn ute i naturen började han bygga hemma i sin egen trädgård.

– Det är själva känslan, att sitta ute i naturen och bygga. Det är meditativt och lätt att hålla fokus på det man gör. Att balansera stenar skapar en speciell atmosfär.

 Innan Pontus började med Rock Balancing Art hade han hållit på med yoga, det var den som fick honom att må bättre efter år av ångest och självmedicinering med missbruk som följd.

pontus1.jpg

– Jag har haft mycket ångest i mitt förflutna och har levt ett destruktivt liv. Nu har jag kommit ur det, säger Pontus.

 Att hålla på med yoga, mindfulness och meditation har hjälpt honom att ta hand om sig själv och på ett nytt sätt tänka på sin hälsa.

– Jag har lärt mig mindfulness och meditation själv, jag tror mer på det än att gå kurser. I mitt liv har jag inga direkta rutiner, mina meditationer händer genom att jag hamnar i ett meditativt tillstånd, säger Pontus.

 Det bästa han vet är att sitta på en öländsk strand och skapa vacker konst av stenar som byggs på höjden. Äleklinta är favoritstranden, för där är variationen på stenarna allra störst. Det är inte vilka stenar som helst som fungerar att konstruera torn med. Stenar som har ett visst slitage är de som är lämpligast.

 

Här kan du se Pontus stapla stenar!

– På sommaren bygger jag varje dag, ett verk kan ta allt mellan en kvart och ett par timmar. Jag har varit med om att ett torn stått kvar i två till tre dagar. Men då ska det vara vindstilla och byggt i en bäck i skogen.

Pontus gillar att vara ensam och bygger oftast tornen i avskildhet, men det händer att han ger sig iväg tillsammans med en god vän. Efteråt river Pontus ner tornet han byggt, men först filmar han det. Det är själva skapandet som är konsten.

– Att jag filmar beror på att folk ska se att tornet inte är limmat. Det är kul att filma och det brukar bli bra klipp för andra att kolla på.

 Med tiden har han förstått att det också kan vara meditativt att titta på Rock Balancing Art. Det blir en naturlig avslappning och ofta finner man något inom sig själv när man tittar på de vackra stenarna.

– För min del handlar Rock Balancing Art om att jag släpper tankarna och glömmer allt annat som finns. Nu är det bara detta. Jag glömmer mig själv för en stund.

pontus4.jpg

– Det händer att jag blir väldigt arg när jag staplar stenar och det rasar. Det är skönt att bli förbannad och ryta till. Har man hållit på med ett verk jättelänge och så blåser det omkull när man ska till att fota, då är det klart att man blir arg. Men det känns renande. Och det är mycket värre att hålla inne med känslorna än att låta dem få komma ut.

 Pontus har blivit uppmärksammad av media. Tysk tv har hittat till Öland och SVT:s Smålandsnytt och Kulturnyheterna har gjort inslag om honom. Men mest intresse har det varit på Internet. När en utländsk Facebooksida lade upp en av hans filmer fick den inte mindre än 34 miljoner visningar. Rock Balancing Art är en ny konstform som är här för att stanna.

 

 

Tips till andra som vill prova Rock Balancing Art:

  • Börja med få stenar.
  • Testa olika stenar.
  • Lär dig stenarna – strävare stenar är lättare att bygga med.
  • Högblanka är svårast.
  • Slitage på stenarna kan användas som balanseringspunkter.
  • De flesta satsar på hur många stenar de bygger med, men Pontus tror det är viktigare att lära sig själva balanseringen.

pontus2.jpg

Stenbalansering är både konst och mindfulness
Rock Balancing Art eller stenbalansering är en konstform där stenar läggs ovanpå varandra. Det gäller att skapa en balans, med så liten kontaktyta som möjligt mellan stenarna. Ofta ser stentornen ut att vara på vippen att falla och det är bland annat det som gör att det också upplevs som meditativt att titta på när andra bygger. Rock Balancing Art kan ses som konst, magi, artisteri och/eller meditation/mindfulness.

Det skapas ett intensivt fokus för utövaren, där det är lätt att glömma allt runt omkring sig. Många menar att Rock Balancing Art är jämförbart med att göra yoga och mindfulnessövningar.

Uthållighet, tålmodighet, fokus, att vara närvarande i nuet, stillhet och ökad självkännedom är något av det som byggandet ger, enligt de som provat. Andra menar att det till och med går att hamna i ett hypnotiskt tillstånd då man skapar sitt konstverk.

Världens mest berömda artist inom Rock Balancing Art är Michael Grab från Edmonton i Kanada, numera bosatt i USA. Han har byggt professionellt sedan år 2008. Han bygger helst ute i naturen, men har också skapat verk i stadsmiljöer och under vattenytan i hav och sjöar. Grab, som är utbildad sociolog, anser att den meditativa delen av Rock Balancing Art är viktig. Det är när man söker stenarnas balanspunkter som det blir ett alldeles speciellt fokus.

pontus5.jpg

Det här är Pontus
Ålder
: 32 år.
Familj: Singel.
Bor: Öland.
Gör: Kör tidningar på natten, konstnär på dagen.
Hemsida: pontusjansson.com
Kontakt: facebook.com/pjrockbalance eller instagram.com/pj.85

 

Här kan du se Pontus stapla stenar!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.