Helena har alltid varit intresserad av det andliga, men hon har haft svårt att tro på sin egen förmåga. Under 90-talet arbetade hon inom turism runtom i världen. Hennes liv skulle vara perfekt på alla plan, hon hann inte med sig själv.
– Jag gick in i väggen och det gjorde jag innan man började prata om den företeelsen. Men jag förstod att jag behövde jobba på min egen inre hälsa, säger Helena.
En lång resa mot bättre hälsa tog sin början. Helena begrep att hon var tvungen att ändra sina värderingar och tankar. Hon ville så gärna må bra. Under sin tid i England kom hon i kontakt med andliga människor och fick en andlig mentor som kom att betyda mycket för hennes utveckling. Hon lärde sig att det inte räckte med en medial kurs för att nå sin medialitet.
– Istället lärde jag mig att andevärlden inte kan ses, höras eller upplevas med våra fysiska sinnen. Det är genom vår ande som detta sker. Vi är eviga andar i en tillfällig fysisk upplevelse.
De nya lärdomarna tog sex år att bearbeta innan hon för första gången stod på en scen och höll i en storseans, som medium.
– Det viktigaste är att nå kontakt med sig själv, och det gör man genom att meditera varje dag.
I början tänkte Helena att det nog skulle gå lätt att ändra sitt tankesätt, men ganska snart insåg hon att det till och med var svårt för henne att meditera fem minuter per dag. Hon har lärt sig att det är en träningssak. Nuförtiden mediterar hon en timme om dagen för att må bra.
– Det behövs disciplin, men krångla inte till det. Det krävs inga ceremonier eller särskilda platser, så länge man kan slappna av. Och om man tror att man genast ska klara av att inte fara bort i tankarna så tror man fel, säger Helena.
Alla människor har tankar som far genom huvudet, kors och tvärs, hela tiden. Att få tomt i skallen, går inte. Det handlar om att lära sig att komma tillbaka till meditationen när tankarna far iväg. Om och om igen. Helena vet att det funkar och att det bästa sättet är att fokusera på sin egen andning. Men hon tipsar om att skippa det där med att andas genom en näsborre i taget. Det räcker med att andas in och andas ut.
– Allt beror på ens eget syfte med meditationen. Fråga dig själv vad det är du är ute efter. Är det total avslappning? Eller är det att utveckla din egen andlighet?
De två syftena går hand i hand, men den totala avslappningen innebär att du mediterar för att lära känna dig själv, att hitta ditt eget lugn och nå harmoni för att orka hålla den yttre stressen på avstånd. Målet är då att sitta i lugnet av sin egen energi.
När syftet är att utveckla sin andlighet är det tid att bjuda in sin egen andliga guide. Målet är att sitta i sin energi tillsammans med guiden.
– Våra guider vet mycket om oss, men de vet inte allt. Och de behöver få en inbjudan av oss för att kunna hjälpa oss att bygga upp vår andlighet.
Helena menar att samarbete och övning är a och o för att utveckla vår andliga sida. När vi sitter i energin tillsammans med vår guide så ligger fokus utanför oss själva och inte inom oss som när vi mediterar. Vi kanske upplever symboler, färger, tankar, känslor eller annat vi får till oss. Förmedlar vi detta till vår guide så får de veta hur vi uppfattar olika saker.
– Meditation är att förbättra både den inre och yttre hälsan, det finns tonvis med forskning inom området som visar vilka effekter meditation har på oss människor, säger Helena.
Det är viktigt att lägga märke till de små förändringarna som infinner sig när du börjar meditera. Initialt är de knappt märkbara, men ju längre du kommer och ju längre du mediterar desto finare blir resultaten.
Det här är Helena:
Ålder: 50.
Familj: Sambo.
Bor: I villa utanför Västerås.
Gör: Internationellt medium, healer, författare.
Hemsida: lindblomacademy.com
Helenas bästa tips:
- Skala bort onödiga ritualer och krusiduller.
- Lyssna på en favoritlåt som du kan slappna av till.
- Sätt dig i din skönaste fåtölj.
- Det är viktigt att kroppen har det bra när vi mediterar.
Så här börjar du:
- Slut ögonen försiktig (på det sättet informerar du din kropp om att den ska slappna av).
- Andas genom näsan – in och ut, tills du hittar din egen rytm.
- När tankarna vandrar iväg är det jätteviktigt att du inte slår på dig själv och att du inte tänker att du har misslyckats. Ta dig tillbaka till andningen, milt och försiktigt.
- Även om dina tankar vandrar iväg 20–50 gånger under meditationen så fortsätt, det kommer att bli bättre med övning.
13 effekter av meditation som Helena har märkt:
1. Jag mår bättre i mig själv.
2. Jag utvecklar omtanke om mig själv.
3. Jag tar inte längre åt mig av människors negativa kommunikation.
4. Vetskapen om att jag inte behöver vara perfekt.
5. Utveckling av mitt tålamod.
6. Bättre tolerans mot stress.
7. Avståndet till stress ökar.
8. Min livskvalitet har blivit bättre.
9. Bättre fokus i vardagen.
10. Större chans att göra klart saker jag påbörjat.
11. Lättare att välja bort sådant jag inte måste göra.
12. Stressen över att inte hinna med allt försvinner.
13. Jag har fått tillbaka orken.