Sophie Lööf har filantropin i blodet. Hennes farmor och farfar grundade Partex år 1948, ett familjeföretag som utvecklar nya system för el och kablar.
– Farfar brukade säga att han anställde ”skoltrötta slynglar som han ville göra folk av”.
Sophie skrattar och minns tillbaka. Hennes farfar ville hjälpa området Gullspångs medmänniskor.
– Han hade så roliga saker för sig, exempelvis hade han en regel som gick ut på att man skulle arbeta i 50 minuter för att sedan röra på sig i 10 minuter.
När Sophies farfar gått bort flera år senare, och hennes pappa lämnades som företagets enda ägare, visste Sophie inte riktigt vad hon skulle göra.
– Jag ville ju hjälpa till, men jag ville inte ta över företaget. Jag hade ju arbetat med reklam och marknadsföring och jag förstod inte vad min roll i Partex kunde tänkas bli. Det enda Sophie visste säkert var att hon ville hjälpa människor i nöd.
Drömmen om ett barnhem
– När min farmor sedan låg på sin dödsbädd bestämde vi oss för att föra familjenamnet vidare. Vi valde då att skapa stiftelsen Lööf Foundation.
Sedan 2013 har Lööf Foundation varit i full gång med att hjälpa utsatta människor och djur i den mån de haft möjlighet.
– Vi håller på med väldigt många olika projekt. Våra bolag finns i tio länder, bland andra Nepal, Sydafrika och Ryssland.
– Vår vision är att vara en filantropisk stiftelse utan vinstintresse, som arbetar både lokalt och globalt. När Sophies mamma gick bort, endast 63 år gammal, ställdes allting på sin spets.
– Jag mådde fruktansvärt dåligt, det var hemskt. Jag tappade all min glädje.
– En vän föreslog att jag skulle utforska döden ur ett andligt perspektiv, för att känna mig tryggare. Så jag bokade en buddhistisk retreat i Småland med munken Pema Dorjee Lama, som bor och arbetar med hans helighet Dalai Lama i norra Indien.
Under vistelsen på retreatgården pratade Sophie och Pema Dorjee lite om döden, men mest om livet.
– Han berättade om de föräldralösa barnen uppe i bergen, i Nepal. Han hade länge sökt en samarbetspartner för att kunna bygga ett hem till dem, och när jag hörde den här historien brann mitt hjärta direkt för dessa barn.
– Jag märkte att min hand räcktes upp, och jag hörde mig själv säga: ”De barnen vill jag stötta!”. Projektet fick namnet ”Home of Hope” och sattes igång under början av år 2014. Sophies sambo Johan var byggplaneringsansvarig och barnhemmet förväntades öppna i juni samma år.
– Men i april nåddes vi av den hemska nyheten att en jordbävning ägt rum i Nepal. Den hade förstört stora delar av landet samt dödat nästan 1 500 invånare.
– Som tur var hade de barn som var inskrivna på det blivande barnhemmet klarat sig, men själva byggnaden hade rasat. Johans uppdrag blev att åka till Nepal efter katastrofen för att stötta barnen och se till barnhemmet. Men under tiden han var där skedde ännu en jordbävning, i mitten av maj.
– Han överlevde, vilket var helt mirakulöst eftersom byn han befann sig i låg mycket nära jordbävningens epicenter.
– Vi valde att starta en insamling, då de pengar vi investerat i barnhemmet ju var förgäves, eftersom huset rasat, och på kort tid hade vi fått in 90 000 kronor!
Sophie och Johan började skriva en dagbok som de publicerade på Lööf Foundations egen Facebook-sida. Johan rapporterade från Nepal, berättade hur arbetet gick framåt och hur pengarna förvaltades.
– Det har alltid varit viktigt för oss att redogöra för de som skänkt kläder, leksaker och pengar vad vi använder gåvorna till.
– Vi vill vara helt transparenta och tydliga. Och vi vill att de som stöttar våra projekt ska kunna följa arbetet steg för steg.
Johans dagbok från Nepal kom att bli grunden till den bok som Lööf Foundation sedan gett ut.
– Boken heter ”Drömmen om ett barnhem” och är skriven av mig och Johan. Min 14-åriga dotter Stella har också varit med och skrivit ett kapitel.
– Boken har hjälpt oss att samla ihop ännu mer pengar, och vi får hjälp från hela världen. Bland annat har en skolklass i Sydney samlat ihop över 40 000 kronor till återuppbyggnaden.
Meningsfullt arbete
Det är inte bara de föräldralösa barnen i Nepal som får ta del av Lööf Foundations hjälp. De har också hjälpt till på betydligt närmare håll, bland annat genom att skänka mat till ett katthem i Gullspång.
– Vi har också funnits på plats i Chicago, där vi gett av vår arbetskraft till en affär där fattiga människor kan handla gratis.
– Och vi har besökt ett barnhem i Ryssland dit barn med speciella behov får komma. Sophie berättar att vissa ryska barn som fötts med missbildningar väljs bort av sina föräldrar.
– Det är fruktansvärt. Jag förstår verkligen inte hur man kan överge sitt eget barn.
Stiftelsen bidrar med hygienartiklar och andra nödvändigheter på många platser i världen. Ett av de största projekt de arbetat med är att stötta en skola i Sydafrika.
– Vi har flera ambassadörer med oss på våra besök. Bland andra artisterna Måns Zelmerlöw och Molly Sandén.
Sophie berättar att det verkligen har varit en ögonöppnare att besöka skolan.
– Det blir så uppenbart genom dessa resor hur otroligt bra vi egentligen har det i Sverige. Vi måste alla, och kanske framför allt de svenska ungdomarna, bli bättre på att känna tacksamhet för det vi har. Tänk så många unga som klagar på skolmaten till exempel.
– Min dotter Stella åkte med mig till Sydafrika en gång. Maten som serverades i skolköket där var majsgröt och något slags bön- och linsgryta. Och det fanns dessutom väldigt lite av maten, Sophie förklarade att hon knappt förstod hur det skulle räcka till alla 50 elever.
– Stella kikade ner i hinkarna med mat och sa till mig: ”Mamma, jag ska aldrig mer klaga på Högalidskolans mat.” Och det har hon inte gjort sen dess heller! 30-40 procent av ungdomarna i Sydafrika beräknas vara smittade av HIV. 60 procent av dem är föräldralösa, då många föräldrar har gått bort i AIDS.
Barnen på skolan i Sydafrika gläds åt sina pennskrin. Foto: Sophie Lööf
– De känner ofta hopplöshet inför framtiden. Därför har vi på Lööf Foundation samarbetat med Star for Life, en organisation som skickar en så kallad Medical Bus till skolan.
– På bussen kan ungdomarna testa sig för sjukdomar, och de som redan är HIV-smittade har möjlighet att få bromsmedicin.
Stiftelsen Lööf Foundation kommer att lägga 300 000 kronor på att stötta skolan i Sydafrika under tre års tid.
– Vi gör relativt små aktioner, men vi gör dem på plats. Vi får själva träffa de människor vi försöker hjälpa. Det gör att vårt arbete känns otroligt meningsfullt.
Barnhemmet ”Home of Hope” i Nepal håller nu på att byggas upp igen, och beräknas vara klart i april.
– Vi har idag fjorton barn inskrivna på barnhemmet. Det känns fantastiskt att kunna ta hand om dem. Vi är så tacksamma för alla som hjälpt oss göra detta möjligt.
Sophie berättar att munken Pema Dorjee Lama har lärt henne mycket.
– Han har visat mig hur man släpper fokus på sig själv. Jag har fått lära mig att fokusera på andra i stället, och att känna större tacksamhet för allt det som livet gett mig.
– Genom vår bok ”Drömmen om ett barnhem” vill vi visa hur vardagen i Nepal ser ut. Vi vill att alla ska förstå hur bra vi har det här i Sverige.
Trots jordbävningarna och andra hinder på vägen har Sophie inte tappat hoppet.
– Jag tror på människans godhet. Jag tror att människan bär på en inre vilja att bidra!
Det här är Sophie:
Ålder: 44 år.
Bor: I Mariestad.
Gör: Familjeföretagare och filantrop.
Familj: Döttrarna Stella och Vilda, sambon Johan och hunden Glitter.
Kontakt: sophie@nordfasinvest.se eller 0551-20 100.
Så här kan du hjälpa till:
● Skänk pengar till bankgironumret 324-3565. Märk insättningen med GÅVA och ditt namn.
● Skicka kläder och leksaker till Lööf Foundation i Gullspång. Ring Sophie på telefonnumret 0551-20 100 för att prata om hur leverans kan ske. Allt du skänker måste vara helt och rent!
● Lööf Foundations egna armband samt boken ”Drömmen om ett barnhem” finns att köpa på hemsidan looffoundation.com. Pengarna går till stiftelsens välgörande arbete. Boken går även att beställa via din bokhandel.