Madeleine brände ut sig som 27-åring: Jag var i ett nattsvart mörker

Kraften i självläkning är enorm, vi behöver bara de rätta verktygen! Det menar Madeleine Wilhelmsson som gick in i väggen när all press och stress tog över. Trots otaliga läkarbesök blev hon inte bättre. Men att lyssna inåt och inse att enda vägen ut var en radikal livsstilsförändring, sådde ett frö till det självläkningsprogram Madeleine driver idag.

Text: Mia Bornberger
Foto: Mia Bornberger

Hon utstrålar energi och styrka. Blicken är glasklar och att Madeleine Wilhelmsson, till vardags yogaterapeut och egenföretagare, under en period var så pass sjuk i både kropp och själ att hon knappt orkade sitta upprätt, är idag svårt att föreställa sig.

Madeleines egen resa från svår stressproblematik till balans, har stärkt henne i övertygelsen om att inget är omöjligt. Vägen till ett friskt liv har gått via självläkning där livsstil, kost och medicinsk yoga löpt som en röd tråd. Ur det föddes tanken på en terapeututbildning i självläkning, där kroppens fenomenala förmåga att läka lyfts fram som den naturliga kraft den är. En kraft vi alla bär inom oss. Madeleine skapade en samlad plattform där holism och vetenskap kunde förenas på ett professionellt sätt.

För henne hade stress-signalerna funnits länge och efter en bilolycka och utbrändhet rann bägaren över.

– Jag var 27 år, utbränd samt hade problem med sköldkörteln. Det var riktigt illa. Stress, ångest och fysisk smärta tog över min tillvaro, det värkte i hela kroppen och att umgås med folk var uteslutet. Att sova eller läsa var omöjligt, hjärndimman var kompakt och smärtan i ryggen intensiv. Det var helt enkelt ett nattsvart mörker som bröt ner mig fullständigt.

Det mesta i Madeleines tillvaro hade fram tills dess handlat om prestation och hon umgicks med människor som alla tycktes vara en framgångssaga i sig. Det var en värld där man hela tiden förväntades leverera på topp, vara duktig, och mönstret fanns där även under barndomen. Det räckte med ett enda fel på ett matteprov för att Madeleine skulle banna sig själv för sitt misslyckande. Sitt dåliga mående dolde hon skickligt bakom en leende fasad, samtidigt som de stigande stressnivåerna blev till en tickande bomb.

– Jag visste inte vad återhämtning var och själsligt hade jag slutat andas.

Madeleines tidigare ohälsa har präglat hennes liv på många sätt, inte minst yrkesmässigt. Att hon lämnat yrket som civilingenjör bakom sig och sedan drygt tio år tillbaka driver sin egen verksamhet och dessutom utvecklat den i Sverige unika utbildningen, är ingen slump. Madeleine kände stort behov och en längtan efter att arbeta med människor på ett läkande och pedagogiskt plan, snarare än att sitta klistrad vid ett Excel-ark dygnet runt. Hennes egna erfarenheter blev i sammanhanget en styrka.

– Inom loppet av tre år träffade jag drygt 20 läkare men jag blev inte bättre, utan sämre. Jag fick mängder med mediciner, allt från sömnpreparat till sköldkörtelmedicin och starka SSRI, ofta följt av rekommendationen att nu kunde jag börja leva som förut. Det vill säga återgå till min högpresterande cirkus.

– Bland alla dessa läkare fanns det inte en enda som tittade på grundorsakerna, som min kost, min livsstil och mitt negativa sätt att tänka. Medicinerna och dess biverkningar tärde också på mig.

20220421-Madeleine-Wilhelmsson1080-2.jpg

Märkte snabb bättring

Vid det laget upplevde Madeleine att hon provat allt som fanns att tillgå – utom yoga. Uppgivet skrev hon in två ord i sökrutan på datorn: utbränd och yoga. En tvådagarsutbildning med fysisk närvaro dök upp på skärmen och hon bävade inför tanken.

– Hur tusan skulle jag fixa det, jag som inte ens kunde sitta upprätt vid mitt korta besök på stressmottagningen! Men jag stålsatte mig och när jag kom dit låg det 30 andra vrak där på ullmattor och grät. Det var otroligt tufft både mentalt och fysiskt, men jag lyckades ta till mig de fyra yogaövningarna på schemat.

Väl hemma igen började Madeleine praktisera sina nyvunna kunskaper och efter bara sex veckor mådde hon bättre än vad hon gjort under tre år med diverse andra behandlingar och mediciner. Det var nästan svårt att greppa. Först försvann ”hjärndimman”, hon kunde fokusera, därefter försvann ringandet i öronen. Så fortsatte det. Det ena symptomet efter det andra lindrades, för att sedan helt klinga av.

– Jag lärde mig bland annat att andas på rätt sätt, med långa djupa andetag, vilket gör att kroppen syresätts optimalt. Jag fick ett parasympatiskt påslag, det vill säga lugn och ro i nervsystemet. Följden av det blev att jag kom ner i varv, sömnen blev bättre och den onda cirkeln bröts. Efter det började jag utbilda mig mer inom yoga och hälsa, och på den vägen är det.

Basala ting främjar hälsan

Så vad gör då en självläkningsterapeut rent konkret? Enligt Madeleine går många omkring, kanske omedvetet, med en bild av att doktorns ord är lag och resten är flum. Men med den inställningen, menar hon, går vi också miste om mycket kunskap som bevisligen främjar vår hälsa. Sådant som vi själva kan göra för att stärka kropp och själ. Det handlar om basala ting som hur vi andas, vad vi äter, hur vi tänker. Sammantaget påverkar allt detta hur vi mår.

– I Sverige anses ofta det som inte enbart handlar om läkemedel och kirurgi som alternativ, ett område för sig, och klassisk medicin som ett annat. Det vill jag ändra på. I många länder inkluderar man kunskap om kost, näring och livsstil i den traditionella medicinen och man når fantastiska resultat. Syftet är, enkelt förklarat, att gå till botten med ohälsa, inte enbart dämpa symptom.

– När det gäller exempelvis svårt sjuka människor som drabbats av allvarliga sjukdomar, är sjukvården i Sverige suverän. Men att skicka hem cancerpatienter med råden att de kan fortsätta leva och äta ”som vanligt”, tycker jag är fel väg att gå. Det visar att dagens forskning inte nått fram till skolbänken i läkarutbildningen.

Hon fortsätter:

– Jag har under åren lärt känna några av landets främsta läkare, forskare och terapeuter inom yoga, livsstil, kost och näring och självläkningsutbildningen väver samman de olika områdena. Dessa personer är även föreläsare och utbildare på programmet, de skapar en helhet.

– Så i stället för att lägga onödig tid, möda och pengar på att träffa flera olika experter, kan du få alla råd vid ett och samma tillfälle. Det vill säga en självläkningsplan med rekommenderade andnings-, yoga- och meditationsövningar, en förändring i kost utifrån det du äter idag och en gedigen genomgång av din livsstil.

20220421-Madeleine-Wilhelmsson1080.jpg

Positiva känslor i kroppen

Programmet riktar sig till den som är intresserad av självläkning, både privat och professionellt. Vissa går utbildningen för sin egen skull, medan andra vill skaffa sig ett nytt yrke eller en syssla vid sidan av sitt ordinarie arbete. Sedan starten för drygt ett år sedan har 140 personer utexaminerats och de är alla verksamma inom en mängd olika områden.

– Jag föreläser ibland på skolor och använder då mina kunskaper inom självläkning, säger Madeleine. Många ungdomar lider av prestationsångest, sömnsvårigheter och stress och vi underskattar vikten av återhämtning.

– En daglig rutin med några enkla yogapass i klassrummet, i kombination med livsstilsråd riktade till den här gruppen, står högt upp på min önskelista, säger Madeleine.

Hon hänvisar till en undersökning som gjordes för några år sedan av det amerikanska läkarförbundet (AMA) där man kunde konstatera att åtta av tio som sökte sig till en vårdcentral hade stress som grundproblem. Stress var alltså bidragande eller huvudorsak till att de sökte för hjärtproblem, högt blodtryck eller sömnsvårigheter.

Något som också i hög grad påverkar måendet är vårt tankemönster. Att ständigt fastna i negativitet skapar stress. I utbildningen finns ett särskilt avsnitt om just detta, om hur man stoppar och vänder en spiral av negativa tankar och vilka verktyg som behövs för att bemästra det.

– Allt du tänker skapar en känsla och utifrån vad du känner kommer du att bete dig på olika sätt. Om du kan jobba med att ersätta de negativa tankarna med andra tankar som stärker dig, alstras det i stället positiva känslor i din kropp. När du börjar tänka utifrån ett positivt perspektiv, ”det här kan jag inte påverka men det kommer att gå bra ändå”, kommer du sova bättre, må bättre, få mer energi och över lag bli en härligare människa att umgås med. Det är ju också grunden i all stresshantering, att jobba med sina tankar.

Du menar att ”stress aldrig finns här och nu”. Kan du utveckla det?

– Stress är alltid tankar om framtiden eller att du ältar saker om dåtiden. Stress finns aldrig här och nu. Yoga och meditation tar dig till ”här och nu”, när du är närvarande i din kropp. När du känner dina fötter mot golvet, då har ditt sinne inte en chans att tänka på vad du ska göra imorgon.

Nämn en personlig lärdom från den här resan!

– Jag äter idag ingen sköldkörtelmedicin utan håller det i schack med en sund kost. Jag vet hur jag ska andas och jag praktiserar regelbundet yoga. Insikten om kraften i självläkning har för min del varit, minst sagt, livsomvälvande. 

Det här är Madeleine Wilhelmsson

Ålder: 41 år.
Bor: Östermalm, Stockholm.
Familj: Sambo och hunden Maya.
Gör: Driver Yogamana, två yogastudior på Östermalm i Stockholm med fokus på lugn och terapeutisk yoga, föreläser och utbildar i självläkning samt designar yogasmycken.
Motto: ”What you think you become – what you feel you attract – what you imagine you create.”
Kontakt: info@yogamana.se
Hemsida: www.yogamana.se
Instagram: @yogamadde, @yogamanastockholm, @dressedinmana

 

Tack till: Downtown Camper i Stockholm, där fotograferingen till det här reportage gjordes.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.