Det här är ikigai!

Ikigai handlar om att hitta dig själv, följa din sanning och att göra saker som du älskar och är bra på. Men som även världen behöver och mår bra av.

Text: Text: Anette Larjard, bearbetning: Paulina Holkenberg
Foto: Foto: Shutterstock

Hitta din ikigai genom att fundera på följande:

  • Vad brinner du för?
  • Vad är du bra på?
  • Vad kan du försörja dig på?
  • Vad behöver samhället?

Tänk på! Din ikagai behöver inte vara ditt yrke. Så länge din ikagai lever i harmoni med din ekonomi är du i själslig balans.

Enligt den gamla filosofin ska du i största mån försöka skapa balans mellan de fyra utgångspunkterna passion, talang, mission och profession, för att få ett harmoniskt liv. Om de fyra aspekterna inte lever i harmoni med varandra, och du exempelvis saknar mission i ditt liv, kan du lätt få en känsla av otillfredsställelse. Det du gör är kul, du är bra på det och det genererar pengar, men inte till någon samhällsnytta.


Venndiagram för ikigai
Ett Venndiagram är en illustration som visar ett logiskt samband mellan olika delar. Oftast ritar man det genom olika cirklar som överlappar varandra. Venndiagrammet för ikigai har fyra olika cirklar som möts i mitten och skapar mening i tillvaron.

En av cirklarna handlar om din mission, det du kan ge till världen.
En annan om profession, det du får din inkomst genom.

Nästa cirkel omfattar din talang, ett yrke eller det du är bra på.
Den sista och fjärde cirkeln visar din passion, det du älskar att göra.


Så här tar du reda på din ikigai:

  •  Börja med att fundera på vad du gör och varför du väljer att göra just det.
  • Sitt sedan i stillhet och stäng av den yttre världen för en stund. Ta kontakt med din inre röst, dina djupaste önskningar.
  • Nu börjar du ställa frågor till ditt inre. Frågor som leder dig till det som verkligen betyder något för dig, det som får dig att känna att du förverkligar dig själv:

    – Var eller när hittar du känslan av passion?Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.