Yogans historia
● Utövandet av yoga etablerades i Europa på 1890-talet, men kommer från början från indisk filosofi. Det finns en skrift kallad Yoga Sutra, daterad ungefär år 400, som beskriver yoga väldigt specifikt. Där finns ett system av övningar som liknar vad man idag skulle kalla ett yogapass.
● Ordet yoga kommer från det indoariska språket sanskrit och betyder förening eller samling.
● Yogis är ett nyare, numera välkänt begrepp: En yogi är en person som utövar yoga. Buddhismens Buddha sägs vara en av världens främsta yogis.
Yoga som terapi
● Yoga stärker både kropp och själ. Bland annat kan yoga minska stress, sömnsvårigheter och bota ångest, men den kan också läka vår kropp och dess inre organ.
● Matsmältningen, hormonbalansen och nervsystemet är exempel på inre funktioner i kroppen som påverkas positivt av yogaövningar.
● Du kan även bygga muskler, skapa flexibilitet och uthållighet, samt förbättra din kondition med hjälp av yoga.
● I Sverige har nu medicinisk yoga vuxit fram och gjort sig allt större. Yoga fungerar både som terapi och rehabiliteringsverktyg.
● Yoga är en blandning av teori och praktik. De fysiska rörelserna utförs i syfte att frigöra tankarna och på så vis förstå yogans budskap och mening. Det yttersta målet med yoga sägs vara sanskrits begrepp moksha, vilket betyder frigörelse.
● Numera används yoga främst som en form av fysisk träning, för att bygga muskler och förbättra konditionen. Många ser dock yoga som meditation och utövar detta för att minska stress och ångest.
● Man väljer själv hur man använder sig av yogan. Prova dig fram och se vilken variant som fungerar bäst för dig!
Olika yogavarianter
MEDICINSK YOGA
Medicinsk yoga är en terapeutisk form av kundaliniyogan som kan hjälpa mot bland annat spänningsvärk, ryggont, sömnproblem, stressrelaterade besvär och till och med depressioner. Här fokuserar man på läkning av kroppen, såväl fysisk som psykisk. Den medicinska yogan är en lugn form av yoga, där alla rörelser utförs efter förmåga, och målet med övningarna är att uppnå avspänning samt medvetenhet om kropp, sinne och själ. Den här typen av yoga har även bevisats minska risken för hjärtinfarkt.
ASHTANGAYOGA
Ashtangayogan är en mer idrottslig och fysiskt krävande variant. Övningarna ökar kroppens fysiska styrka och kraft samtidigt som kontrollen över kroppen och sinnena utvecklas. Ashtangayogans rörelser är utmanande, utförs i en bestämd ordning och i rask takt. Så var beredd på att bli riktigt svettig, för här tränas både kondition, styrka och rörlighet!
POWERYOGA
Poweryogan är nära släkt med ashtangayogan. Skillnaden är att du får mer frihet inom poweryogan. Rörelserna måste inte ske i en viss ordning och tempot kan variera. Poweryogan har kallats ”yogans smörgåsbord”, just för att du får prova på lite av varje. Man jobbar med både kondition och styrka, men också med avslappning och meditation.
KUNDALINIYOGA
Kundaliniyogan är en yogaform som passar de allra flesta. Rörelserna är inte särskilt avancerade och går att utföra även av den som är lite äldre eller den som inte tränat på länge. Yogan är meditativ och går i ett långsamt tempo. Här ligger störst fokus på det mentala och det andliga. Kundaliniyogan är bra för att motverka stress och för att finna närvaro i nuet.
IYENGARYOGA
Den här yogavarianten innehåller mycket få rörelser och fokuserar, precis som kundaliniyogan, inåt och på det mentala. En stor skillnad mellan de två versionerna är dock att iyengaryogan lägger stor vikt vid att rörelserna görs på ett väldigt precist sätt, vilket ofta kräver uthållighet, balans och styrka. Yogan passar dig som vill bygga muskler och samtidigt finna inre ro.
HATHAYOGA
Hathayoga är mjukare form av yoga. Här ligger fokus på att skapa balans i kroppen, i syfte att nå både fysisk och psykisk utveckling. Du är inte bunden till ett fast rörelsemönster i hathayogan. De metoder som används för att uppnå balans i kroppen är reningsprocesser, meditaiton, kroppsställningar och andningskontroll.
LIVSYOGA
I denna speciella form av yoga läggs fokus på att tända vår inre livsglöd. Livsyogan ger dig energi och kraft som följer med dig varje dag i livet. Det finns många olika sätt att utöva den här formen av yoga, bland annat kan passen fokusera på att stärka immunförsvaret, vitalisera ryggen eller att skapa centrering i kroppen. Livsyogan gör dig lugnare, minskar stress och ger dig starka, smidiga muskler.
BIKRAMYOGA
Under ett bikramyoga-pass sitter man i ett uppvärmt rum. Temperaturen i rummet kan variera men som max utförs yogan i fyrtio grader Celsius. Miljön blir då bastuliknande och där utförs de olika positioner som passet har att erbjuda. Stelhet, trötthet, ångest och migrän kan botas med hjälp av bikramyoga, samt förbättring av syresättning och blodcirkulation. Du får träna både styrka och kondition under passet.
Yogans 10 budord
Detta är yogans tio budord, enligt Georg Feuerstein, yogisk filosof:
1. Yoga är en teknik för att frigöra människan och få henne att se allting klart.
2. Eftersom vi alla är olika finns det många olika former av yoga.
3. Alla traditionella yogaformer har i sin kärna Dharma, som står för att leva sant, sunt, rättfärdigt, etiskt och medkännande.
4. Yoga är en mix av teori och praktik. De praktiska teknikerna utövas för att
genom dessa förstå yogans tanke och principer.
5. Yoga kräver intention och en strävan till att vilja förändras för att fungera.
6. Yoga består i grunden av övningar och tekniker som repeteras om och om igen samt mental träning i att släppa taget om gamla vanor och mönster.
7. Ju närmare vi kommer fullständig balans och medvetenhet, desto mindre kräver och behöver vi. Yoga handlar inte om lyx, makt eller andra yttre attribut.
8. Allt yogautövande har inom sig ett element av behaglig förvåning där dina yogalärare kan hjälpa till att öppna flödet för dig.
9. Yoga bör förmedlas av en kunnig lärare för att du ska kunna nå de djupare nivåerna av medvetenhet inom sig.
10. Yoga är en gradvis och långsiktig process av avskalning, där gamla präglingar och begränsningar skalas bort för att släppa fram den djupare insikten och visdomen inifrån.