Bjud själen på ett skogsbad!

Ge dig själv kärlek och ta ett skogsbad. Låt kroppen vila under trädens kronor, känn barkens strävhet mot din hud och ta in doften av fuktig jord. Ja, bada alla sinnen i vacker natur, tystnad och skogens friska luft. Helt utan krav. Bara en stund i nuet. Din stund.

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Japansk skogsterapi

Det var i Japan trenden med skogsbad startade. Här heter det Shinrin Yoku, vilket kan översättas med ”mycket långsam vandring på mjuka stigar”. Det handlar om att bada sina sinnen, låta själen få fullständig ro, utan minsta krav. På 1980-talet skapades terapiskogar i Japan efter att myndigheterna insett att många, till synes helt friska, människor dog av hjärtsvikt och hjärtinfarkt. Orsak: de tillbringade all vaken tid på jobbet. Så föddes skogsbad. Japanska staten bekostade dessa terapiskogar dit medborgarna kunde komma enskilt, eller få hjälp av en guide, för lugn och kravlös vila. Detta blev en viktig hörnsten i landets hälsoarbete. Idag finns ett hundratal terapiskogar i Japan. Trenden började sedan sprida sig över världen.

Högst och äldst är bäst

Bäst resultat av ditt skogsbad får du om skogen är mer än 70 år gammal och träden mer än 16 meter höga, visar forskning. Blandskog är också en fördel, eftersom olika miljöer och artrikedom ger fler intryck för dina sinnen. Att skogen är gles är också viktigt för många, då vi har en nedärvd instinkt av trygghet i att i god tid kunna upptäcka fara.

Viktiga hälsoeffekter

Vad händer med oss människor när vi slappnar av i skogen? Genom att mäta testpersoners puls, blodtryck, hjärtfrekvens, studera hur immunförsvaret påverkas och mäta halter av stresshormon i saliv och urin har man sett många bra hälsoeffekter av skogsbad:

  • Stärker ditt immunförsvar.
  • Sänker ditt blodtryck.
  • Minskar stress och ångest.
  • Ger bättre kognitiv förmåga.
  • Ökar din kreativitet.
  • Minskar impulser till aggressivitet och depression.

Krångla inte till det!

Du behöver inte ägna en hel dag åt att vistas i skogen för att få en hälsosam effekt. Det räcker med en långsam lunchpromenad i en skogsdunge. Eller en stunds vila på en parkbänk med alla sinnen öppna. Att skogsbada lite och ofta är minst lika bra som att göra det länge. Så gör det enkelt. Fem gröna minuter räcker faktiskt för att puls och blodtryck ska börja sjunka.

Släpp alla krav!

Det handlar om att BARA VARA. Se till att ditt skogsbad är kravlöst, helt utan måsten. Ingen korg ska fyllas med bär eller svamp. Ingen stig ska trampas i högt tempo för att få upp flåset. Ingen ryggsäck ska fyllas med hembakade kanelbullar. Inga kottar och kvistar ska samlas in till familjens pysslande. Kravlöst är kodordet! Din enda uppgift är att ta in skogen – vara där.

Kameran stannar hemma

Självklart får mobilen vila när du skogsbadar. Låt den ligga kvar hemma, eller stäng av ljudet. Undvik hörlurar i öronen, för det är skogens ljud som talar till dig nu. Fåglarnas sång, lövens prasslande. Tystnaden. Det är en god idé att låta även kameran bli hemma. Nu förväntas du inte ta vackra bilder. Du ska inte ens tänka tanken på sociala medier. Den här stunden är för dig. Ingen annan.

Låt tystnaden tala

Skogsbad kan njutas i ensamhet eller tillsammans med andra. Men stillheten är viktig, så om ni är flera är det en god idé att ni i förväg bestämmer att ni ska uppleva skogen i tystnad. Då blir intrycken så mycket starkare. Efteråt, när ni samlas igen, sätter ni er tillsammans och delar era upplevelser med varandra.

4 steg till ditt bästa skogsbad

1. Ta dig till en skog, en park eller en dunge i närheten av där du bor.
2. Stå helt stilla och bara se dig omkring. Ta in allt du ser, hör och doftar. Låt det ta sin tid, detta är en stund helt fri från stress.
3. Gå en långsam promenad längs en stig som talar till ditt inre. Stanna upp en stund, upptäck allt omkring dig och fyll din själ med vackra intryck.
4. Det är dags för en stunds vila. Blunda och krama ett träd. Lägg dig på marken och bara titta upp mot trädtopparna. Sätt dig ner och låt händerna smeka den mjuka mossan. Använd sinnena ett i taget. Andas djupt och långsamt.

Läs och hör mer om skogsbad

www.upplevskogsbad.se
www.skogsbadsverige.se
shinrin-yokusweden.se/shinrin-yoku/
• Facebook: Skogsbad i Sverige och Skogsbadets vänner
• Youtube: Introduction to Shinrin Yoku, en bra och informativ film på knappa 3 minuter.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.