Benny Rosenqvist: Så blir du av med dina livsrädslor!

Vad är en livsrädsla? Och hur kan vi få bort den? Benny Rosenqvist har själv upplevt livsrädslor och berättar här om hur han övervunnit dem!

Text: Eva-Marie Johansson
Foto: Paulina Holkenberg, Shutterstock

Vi träffas hemma hos Benny, i hans vackra hus ett stenkast från havet. Benny serverar örtte och anisdoften sprider sig i köket, där vi sitter och pratar - om livsrädslor! Men vad är det för något?  

Benny beskriver dem som rädslor som begränsar våra liv och gör att vi inte lever fullt ut. Dessa rädslor kan till exempel visa sig som fobier, dödsångest, ilska, dåligt självförtroende, depression, problem i relationer och kontrollbehov. Men rädslorna behöver inte vara kopplade till livet vi lever här och nu, utan kan ha sitt ursprung i tidigare liv.  

Om du har problem med torgskräck i det här livet, kan det bero på att du blev utsatt för en offentlig skändning i ett tidigare liv. Eller har du klaustrofobi? Då kan du ha varit fängslad i det förflutna. Har du hört någon säga: ”Jag kommer bara att leva tills jag är 25 år!”? En sådan dödsångest kan ha sin grund i att personen dog vid 25 års ålder i ett tidigare liv.

– Vi kan komma i kontakt med en ”aktivator” i detta liv, en händelse, person eller något annat, som aktiverar det som skett i tidigare liv, säger Benny.
– Trauman som återkommer i liv efter liv, kommer till oss för att vi ska ”växa över” dem. Först då kan vi lösa upp traumat i vår karma och lämna det för gott. 

Hypnos mot höjdskräck

Många av oss vågar inte leva livet för vi är rädda för att dö. Men måste vi nästan dö för att uppskatta livet? Ja, ibland är det så. Våra rädslor begränsar oss och vi gör inte det vi verkligen innerst inne vill göra för att vara lyckliga.
– Vi tar mycket för givet och glömmer att vara tacksamma. Den grå vardagen bjuder på massor av ljusglimtar. Bara vi tillåter oss att se dem, kan vi fånga dem, säger Benny.
– När vi upplever lycka har vi växt. Vi har kommit till insikt om vad rädslan stod för.

Att komma i kontakt med tidigare liv kan vara en fantastisk hjälp att lösa upp trauman och ”knutar” i det här livet. Benny berättar om en av sina otäcka ”knutar” – höjdskräcken!
– Jag har försökt att övervinna den rädslan genom meditation och att tvinga mig själv att bestiga höga höjder. Fast att jag var skräckslagen gick jag längst upp i både Eifeltornet i Paris och Peterskyrkan i Rom.
– Min höjdrädsla gjorde att jag fick panik när jag besökte Machu Picchu i Peru för några år sedan på en av Näras läsarresor. Hemma igen, efter den fasansfulla upplevelsen, bestämde jag mig för att ta hjälp av hypnos. Jag genomförde tre hypnosbehandlingar hos en utbildad terapeut. 

I februari i år åkte Benny till Bali på ännu en av Näras läsarresor. Och det blev en fantastisk upplevelse! Han kände bara en lätt yrsel när han befann sig bland bergen på Bali. Skillnaden mellan före och efter behandlingarna var otrolig!
– Förmodligen dog jag när jag trillade från en bergskant i mitt senaste liv. Jag tror att det var i Monaco, för den absolut värsta höjdskräcken jag någonsin upplevt var på serpentinvägarna där.
– Jag kommer att gå på en hypnosbehandling till, sedan tror jag att jag har lämnat den rädslan, säger Benny med ett leende. 

Självklart kan även trauman i detta liv skapa blockeringar och ställa till stora besvär för oss. Och vi kan ta hjälp för att lösa upp dem också. När Benny var sju år råkade han ut för en bilolycka. Han upplevde inga rädslor efter det tillfället, men de blev desto större efter den andra trafikolyckan. Vid 26 års ålder blev han påkörd på motorvägen utanför Lund. Benny hade änglavakt och steg oskadd ut ur den totalkvaddade bilen, som kördes direkt till skroten.  
– Efter olyckan fick jag en oerhörd rädsla, konstigt nog inte för att dö, utan för smärta. Jag såg mitt eget ansikte framför mig 
 uppskuret och blodigt.
– Jag kämpade verkligen med bilkörningen. En dag var jag på väg från Malmö till Stockholm i 50 km i timmen, fortare än så vågade jag inte köra. På vägen hade det skett en bilolycka och jag såg en kvinna med blodigt ansikte, precis så som jag sett mitt eget ansikte i mitt inre, berättar Benny. 

Där och då bestämde sig Benny för att gå till en psykolog som är utbildad hypnotisör. Efter fem-sex behandlingar försvann rädslan, och idag kör han bil helt obehindrat.
– Men min mamma tycker att jag är lite för orädd, för hon sa: ”Synd att du har blivit en biltjuv istället!, skrattar Benny. 

Kontakt med ditt högre jag

Livsrädslor är blockeringar som vi längtar efter att bli av med. Benny menar att vi inte vågar, även om själen och hjärnan vill. I alla fall en del av hjärnan. För i en annan del av hjärnan bor rädslan och därför uppstår det en kamp mellan hjärnan och rädslan.
– Det är hur vi jobbar med hjärnan som avgör om vi övervinner rädslan, säger Benny. 

Vi kan bestämma oss för att övervinna våra rädslor, för det undermedvetna kan omprogrammeras. Ett sätt är att meditera. I meditationen möter vi ett mörker, men det finns ett ljus i mörkret, även om vi inte ser det i början. När vi övervinner rädslan finns det bara ljus – och då vet vi att vi överkommit rädslan.
– Kommer du inte vidare med meditation kan hypnos, som är en djupare form av meditation och som jobbar psykologiskt, hjälpa dig.
– Om du vill göra en regression är det viktigt att boka tid hos en kunnig hypnotisör eller regressionsterapeut, betonar Benny.  

En terapeut guidar dig till ett tillstånd av total djupavslappning med hjälp av din andning. Under själva regressionen kommer du i kontakt med ditt undermedvetna och får tillgång till information som annars kan vara svår att lyfta fram. Informationen från tidigare liv får du i form av bilder, känslor och andra förnimmelser. 
– I din kontakt med ditt högre jag kommer du åt den totala kunskapen om dig själv! De mest komplicerade ”knutarna” finns många gånger i våra relationer, speciellt i kärleksrelationerna men även i vänskapsrelationerna. Din partner är oftast din stora läromästare, för speglingen i ett partnerskap är djupare än i någon annan relation. I parrelationen kan det komma upp trauman och sådant som du inte var klar med i dina tidigare liv.

– Om du känner en påträngande rädsla för att den du lever med ska dö eller försvinna, kan det bero på att han eller hon dött ifrån dig i ett tidigare liv. Eller att ni inte fick eller kunde leva tillsammans, förklarar Benny.
– Ibland kan det vara så att man befinner sig på olika utvecklingslägen i relationen. Den ena har en kunskap, högre medvetenhet, som den andra inte har men behöver ta del av. Klarar man inte att tillgodogöra sig den kunskapen, för att hamna på samma nivå, kan man gå i parhypnos.
– Mitt tips är att gå till en psykolog som är utbildad hypnotisör. Då får man parterapi på köpet!, säger Benny. 

Förföljd i tidigare liv

Benny har hjälpt åtskilliga människor med deras livsrädslor, bland annat en kvinna med social fobi. Det var kvinnans adoptivdotter som bad Benny om hjälp, eftersom hennes mamma inte hade haft ett normalt liv på flera år. Hon gick inte ut, stängde in sig bakom nerdragna persienner och var rädd för att träffa människor. 

Benny såg ett av hennes tidigare liv, ett liv där hon hade blivit förföljd och haft många människor emot sig.
– Därför trodde hon att människorna, i det här livet, kunde göra henne illa. När jag berättade om hennes tidigare liv kunde hennes ”knutar” lösas upp, säger Benny.
– Både i detta och tidigare liv var hon en skapande konstnärssjäl. Hon hade sysslat med textilier och överlevt sin isolering genom att rita mönster i sitt inre.
– Kvinnan fick ett nytt liv! Hon kunde släppa sin fobi och startade till och med ett textilföretag. Idag blomstrar affärerna och hon är otroligt framgångsrik. 

Endast vetskapen om vad du upplevt i tidigare liv kan alltså hjälpa dig att släppa fobier, trauman eller andra problem. Behöver du gå djupare kan du välja hypnos eller regression.  

Och visst känns det hoppfullt att veta att rädslor som vi bär med oss från tidigare liv kan vi bli av med – i det här livet!  


Näras läsarresa till Machu Picchu i Peru bjöd på svindlande höga höjder. Efter resan gick Benny på hypnos och blev av med sin höjdskräck. Foto: Paulina Holkenberg.

 

Tänk på!

Om du vill göra en regression är det viktigt att du söker upp en hypnotisör eller regressionsterapeut med en utbildning som överensstämmer med dina behov. Fråga alltid efter terapeutens utbildning. Tänk på att kontrollera att terapeuten tror på tidigare liv när du kontaktar någon som är ansluten till Svenska hypnosförbundet. 

Bennys boktips

Läkaren och psykiatern Brian Weiss har skrivit den verklighetsbaserade boken ”Många liv, många mästare” som ett bevis på att regression fungerar. Han hade en klient som trots flera års terapi inte blev av med sin ångest och sina fobier. Då bestämde han sig för att använda hypnos för att komma tillrätta med kvinnans barndomsminnen. Men det visade sig att svaret inte återfanns i hennes barndom, utan i flera av hennes tidigare liv. 

3 tips för kontakt med tidigare liv

  • Cd-skivan ”Meditationer 2” av Benny Rosenqvist. Du kan köpa den på shop.tidningennara.se
  • Cd-skivan ”Tidigare liv” av Anna-Lena Mellblom.
  • Be en vän eller partner vara med de första gångerna du gör en tidigare-liv-meditation. Det kan komma upp känslor från tidigare liv som är lättare att möta tillsammans med någon annan. 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.