Bästa sättet att säga förlåt

Att be om ursäkt handlar inte bara om att säga ”förlåt”. En legitim ursäkt kräver att du visar dig sårbar och erkänner att du gjort fel. Och det kan vara läskigt, det vet både vi och experterna.

Foto: Shutterstock


 – Människor har en tendens att försöka rättfärdiga det som de ber om ursäkt för, vilket upphäver själva ursäkten, säger psykolog Stacie Freudenberg i en intervju publicerad på hälsosajten Prevention.

Låt oss säga att du lovat att vattna din kompis blommor under semestern och glömmer bort ditt löfte. Många väljer då att blanda in ursäkter till varför de glömt i stället för att bara be om förlåtelse.

Ett annat vanligt misstag är att du ber om ursäkt för reaktionen du skapat hos den andra, i stället för själva företeelsen. Ungefär: ”Jag är ledsen för att det jag sa gjorde dig ledsen”.

 – När du ber om ursäkt till en partner är det mest effektivt att göra det så snart du kan. Se till att ta ditt personliga ansvar, berätta hur du planerar att göra allt bra igen och hur du undviker en liknande situation i framtiden, menar psykologen Carla Marie Manly.

 Hon menar också att man ska hålla sig till det nuvarande problemet och undvika att dra fram gammalt groll som inte har med nutiden att göra.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.