Som nyutexaminerad 24-åring fick Axel Wennhall jobb på en av världens mest prisbelönta pr-byråer. Han kastade sig med hull och hår in i karriären, vilket ofta innebar 80 timmars arbete per vecka.
Men efter några år i branschen kände han sig vilsen. Han jobbade för mycket och hittade inte någon mening med sitt liv. Via sitt arbete fick han tips om coachen Bengt Renander, författare till flera böcker om medveten närvaro och utgivare av Närvaropodden. Där, i fåtöljen hos Bengt, började Axel resan till sitt andliga uppvaknande, medveten närvaro och karriären som meditationscoach.
Under samtalen fick Axel en större förståelse för sig själv. Han hade identifierat sig mycket med sina tankar om vem och hur han borde vara. Samtalen fick honom att se att allt var självpåtagna roller och masker.
– Jag hade olika självbilder som jag försökte leva upp till, den duktige killen till exempel. När jag såg igenom den och andra självbilder, blev jag mycket mer öppen och fri.
Ny värld öppnade sig
Axel kallar det som hände där i fåtöljen för ett andligt uppvaknande.
– Det är intressant att skifta frågan från vem är jag till vad är jag, och det är en form av mysterium. Andlighet är för mig att gå från att tro att man är något, till att faktiskt inte veta, säger Axel.
Han fortsätter:
– Jag kan vara medveten om tanken, min kropp och mina känslor, men själva det som är medvetet kan jag inte hitta. Det går inte att greppa, ändå är det där.
– En forskare i neurologi skulle kallade det medvetande. En person som håller på med yoga skulle kalla det andlighet. Björn Natthiko Lindeblad kallade det varsevarande.
Det andliga uppvaknandet beskriver Axel som en pågående resa, ett inre äventyr, vilket också är titeln på hans bok.
– Det har varit stunder av förvirring, sökande och tvivel, men också stunder av total klarhet. Den första känslan av att förstå och bli medveten om min identifikation med egot, var en sådan lättnad! Men idén om att man kommer till ett slutmål verkar inte stämma. Jag har snarare en känsla av att det är en process.
Allt detta utforskande av sig själv gav Axel en känsla av befrielse.
– Åh, vad skönt det var. Som att ta av sig ett par för trånga pjäxor! Det var tungt att tro på mina tankar om att jag behövde vara på ett visst sätt.
Ganska snart introducerade Bengt meditation som ett verktyg för Axel, något han entusiastiskt började utforska.
– Det var en helt ny värld som öppnade sig, det var så spännande! Jag provade olika tekniker och läste mycket om olika former av meditation.
Axel mediterar tillsammans med kollegan Gustav Nord.
Skrev en sorts guidebok
För Axel är meditation idag framför allt ett sätt att vara närvarande, och att släppa identifikationen med egot och tankarna.
– Jag har ett ego, men det är inte vem jag är. Meditation blev ett verktyg för mig att vara närvarande och leva ett autentiskt och sant liv.
Axel fördjupade sig mycket i de böcker han läste, gjorde understrykningar och vek hundöron på ställen som kändes extra intressanta. Han började också skriva ner saker från böckerna och där växte hans egen bok, Meditation – ett inre äventyr fram, men det visste han inte då.
Pandemivåren 2020 blev boken skriven, parallellt med att Axel och hans kollegor utvecklade appen Mindfully.
– Jag ville skriva om det jag hade lärt mig hittills, en sorts guidebok för någon som vill ge sig in på meditation. Jag insåg också att en del av skrivandet handlade om att påminna mig själv om vad jag hade lärt mig under den här resan.
Det som gjorde att Axel så småningom bytte yrkesbana, var en tillfällighet. Axel hade börjat frilansa som pr-konsult för att jobba lite mindre. Han arbetade sedan flera år med en större uppdragsgivare och när den utan förvarning avslutade uppdraget, stod Axel utan arbete. Vid det här laget hade han visserligen känt länge att han sannolikt inte skulle jobba som pr-konsult hela livet, men att från en dag till nästa stå utan uppdrag och inkomst var ändå en utmaning. Han visste till en början inte alls vad nästa steg skulle bli. Det blev vännerna som puffade honom in på det nya.
Vände sig till företag
Parallellt med sitt frilansande hade Axel under ett par år utvecklat resor där han och hans partners kombinerade meditation, natur och äventyr, där hade han fått en del erfarenhet av att leda meditation.
– Mina vänner sa: ”Du som är så intresserad av meditation, ska du inte börja jobba med det?” Jag insåg att det skulle ha besparat mig mycket lidande och stress om jag hade fått lära mig meditera när jag jobbade på den första pr-byrån. Jag kom på att jag skulle vända mig till företag och erbjuda meditation.
Meditation tränar oss i medveten närvaro, det tillståndet är sällsynt visar Harvardstudien A wandering mind is an unhappy mind. Studien visar att vi är förlorade i tankar 47 procent av vår vakna tid!
– Det var förbluffande att inse! Vi mår också sämre när vi är frånvarande. När vi är medvetet närvarande kan vi ta tillbaka makten över vårt liv och själv bestämma hur vi vill förhålla oss till det vi känner, säger Axel.
”När du är medveten kan du inte bli kränkt”, skriver han i boken, detta är något han själv fick lära sig i en situation där han kände sig personligt påhoppad.
– När man är medveten har man större förståelse för vad som är sant i varje given situation. Om någon säger något som är avsett att kränka, behöver jag plocka upp det för att känna mig kränkt. Men jag kan också välja att låta det passera. Om jag kan ha kvar min medvetenhet och närvaro kan jag lära mig att se att det inte handlar om mig, utan om den andre personen.
Närvaron finns alltid där
Axel tar exemplet med så kallade nättroll, de som skriver hatiska inlägg i kommentarsfält på nätet. Det som ger dem energi är att det finns människor som känner sig kränkta av deras kommentarer.
– Vi kan i stället med medvetenhet välja att se vilket tragiskt liv det är för dem. De kan inte vara lyckliga eftersom de skriver kränkande saker – då är deras medvetande fyllt av det.
Vi människor blir alltså lyckligare av att vara medvetet närvarande. Men varför är det då så svårt? Det finns flera svar på den frågan, menar Axel. Dels handlar det om hjärnans centrala funktion: Att hjälpa oss att planera för framtiden och lära oss av det förflutna.
Problemet är att hjärnan producerar en ständig ström av tankar, präglade av händelser under vår uppväxt, arv och miljö samt av att vi tenderar att identifiera oss med och tro på dem.
– Det är en del av den kultur vi lever i, säger Axel. Det krävs övning för att vara medvetet närvarande, och eftersom vi inte har övat är det svårt.
– Jag fick inte lära mig att meditera förrän jag var 30, och många gör det inte under hela livet …
En annan av de upptäckter Axel har gjort efter en tids praktik i medveten närvaro, är att närvaron alltid finns där. Det är medvetenheten som kommer och går.
– Från början hade jag en mer målinriktad syn på närvaron: Nu ska jag ta mig någonstans. Men närvaron verkar finns här hela tiden, vi behöver bara slappna av i den. Ju mer jag slappnar av och går in i närvaron, desto lättare går det.
Axel var 30 år när han lärde sig meditera. Idag är det en väg att finna ro, gärna i vacker natur.
Behov av meditation ökar
– Den enklaste instruktionen, som samtidigt verkar vara den mest utmanande, är att tillåta allt att vara precis som det är. Jag bär med mig den instruktionen mer som en utforskande fråga: Vad innebär det att tillåta allt att vara som det är, inklusive mig själv?
Yoga har de senaste 20 åren spridit sig ordentligt i Sverige och Axel tror att även meditation kommer att bli folkligt.
– Det kanske är 10–15 år bort, men jag är helt övertygad om det. Många lever ett obalanserat liv, det gör att behovet av meditation kommer att öka.
Axels 3 favoritövningar från boken Meditation – ett inre äventyr!
Lyssna med närvaro
”Så användbar övning. Det är så fint att lyssna och att bli lyssnad på.”
- Ge din fulla uppmärksamhet till personen du är med. Lyssna utan att fylla i, kommentera, värdera eller kritisera.
- Ha intentionen att förstå henne, se det från hennes perspektiv.
- När du blir medveten om att uppmärksamheten har försvunnit i väg, notera det och börja om igen.
Rain
”Den har gett mig möjlighet att vara närvarande med alla mina känslor.”
Recognize – första steget är att upptäcka vad eller vilka känslor vi faktiskt känner.
Allow – andra steget är att tillåta känslan av att vara närvarande utan att vara emot den, värdera eller försöka ändra den.
Investigate – tredje steget är att undersöka känslan. Var sitter den i kroppen? Vilka tankar är kopplade till den? Här är det viktigt att också bli medveten om rymden som omger känslan. Känslan är en del av upplevelsen, men den är inte hela upplevelsen. Den som är medvetet om rädslan är inte rädd.
Non-identifying – fjärde steget är att inte identifiera sig med känslorna. I stället för att tro att en tillfällig känsla är du, övar vi upp förmågan att se att de är flyktiga. Vi är inte våra känslor, de är något vi har. Vissa meditationslärare har valt att byta ut not-identifying mot nurture. Alltså att vårda och ta hand om känslan. Att möta känslan med självmedkänsla.
Skifta uppmärksamheten
”Det är viktigt att haka av uppmärksamheten från tankarna.”
- Vänd uppmärksamheten till området mitt i bröstkorgen och hjärtnärvaron.
- När uppmärksamheten åker hiss upp till huvudet, notera att det inte är någon överraskning. Vänd tillbaka uppmärksamheten ner i hjärtat igen.
- Låt allting vara precis som det är. Låt din upplevelse utgå härifrån. Som om det är hjärtat som ser, hör, känner och observerar. Som att det är hjärtat som vet.