13 stärkande tips för kropp och själ!

Vad händer egentligen med själen när vi blir utbrända? Näras medium Benny Rosenqvist har själv varit nära att bli utbränd. Han har lärt sig lyssna på sin själ och ger dig 13 tips på hur du kan bli medveten om vad du behöver förändra i ditt liv.

Text: Benny Rosenqvist
Foto: Shutterstock

1. Lyssna på själen, dina behov och kroppens signaler.

2. Sov 7-8 timmar varje natt.

3. Ät hälsosam mat som grönsaker, bär, nötter, fisk och bra fett. Undvik socker, kaffe, svart te, alkohol och nikotin som påverkar stressystemet och sömnen och även vete som påverkar immunförsvaret. Välj gärna ekologiskt och så ren mat som möjligt, undvik processad mat. Ät regelbundet för en jämn blodsockernivå.

4. Ät kosttillskott. Det är till exempel vanligt med brist på vitamin B och D, omega 3 och mineraler som magnesium, zink och kalium. 

5. Promenera gärna en stund varje dag för att få motion, frisk luft och dagsljus.

6. Hitta ditt sätt att slappna av med meditation, (medicinisk) yoga, mindfulness eller andningsövningar.

7. Hitta en träningsform som känns bra för dig och som du kan utöva några gånger i veckan.

8. Hitta balansen mellan vila och aktiviteter tillsammans med människor som är stärkande för dig.

9. Fundera på vad som ger dig energi och vad som tar energi. Välj själv vilka människor du vill umgås med och i vilka situationer. Du vet bäst, inte andra, vad som är bra för dig!

10. Stanna upp och bli medveten om vad som stressar dig och vad som gör dig orolig. Vilka är dina negativa tankemönster, när uppstår de och hur agerar du? Fundera på hur du kan hantera tankarna och vända dem.

11. Sätt gränser och lär dig att säga nej till sådant du inte mår bra av.

12. Gör saker du tycker om  läs en god bok, gå på massage eller odla ett fritidsintresse.

13. Och glöm inte att boka in egentid!

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.