Näras resa till Sri Lankas ayurvedaklinik 2016

För andra året i rad arrangerade vi på Nära en hälsoresa till en av världens bästa ayurveda-kliniker, Heritance Ayurveda Maha Gedara som ligger vid kusten i Beruwala i Sri Lanka. 29 läsare följde med dit i november och fick uppleva två veckors total avkoppling, morgonmeditation på stranden, yoga och spännande föreläsningar.

Text: Madeleine Walles
Foto: Benny Rosenqvist, Lena Furulind, Madeleine Walles

62 fantastiska behandlingar på 14 dagar! Huvudmassage, fotmassage, helkroppsmassage, ångbad, nässköljning, örtinhalation, fyrhandsmassage, ryggmassage…

Varje centimeter av min kropp är genomknådad och dränkt i den välgörande sesamoljan – den enda olja som tränger ner genom alla våra sju hudlager, får jag lära mig. För det är lika viktigt att tänka på vad jag ger min kropp från utsidan, som från insidan.

Två veckor med välbefinnandet i att bara tänka på sig själv. Att serveras mat som är välsmakande medicin, kryddad med gurkmeja, svartpeppar, cayenne, kryddnejlika, kanel, ingefära – allt som är bra för matsmältningen. Och så det varma vattnet, måltidsdrycken som hjälper kroppen att rensa ut slaggprodukter.

När jag sista dagen, som avslutning på ett pärlband av välgörande kroppsbehandlingar, sjunker ner i blomsterbadet – då känner jag mig som en prinsessa i en Disney-film. Jag ligger där och njuter av det varma vattnet som omsluter mig, tittar på lila lotusblommor och gula och röda hibiskus som guppar i vattnet. Och alla vita tempelblommor som ligger perfekt uppradade längs badkarskanten. Då känner jag en lycka så stor och varm att de finns få ögonblick i livet som kan mäta sig med denna.Det är magiskt. Jag kommer på mig själv med att tänka: ” Det är helt fantastiskt att just jag får ha det så här bra”. Och det är enbart glädje i denna tanke, inte minsta skuld. För oron för att jag inte skulle vara värd detta, den har jag skuffat undan för länge sedan. Det har veckorna på ayurveda-kliniken lärt mig. Jag har förstått värdet av att vara snäll mot mig själv. Och fortsättningsvis ska jag byta ut de hårda orden ”jag måste” och ”jag ska” mot mildare ”jag behöver”. Helt enligt ayurvedans filosofi.

Att få göra en sådan här resa tillsammans med 29 av Näras läsare, vår proffsiga reseledare Monica och mediet Benny Rosenqvist som bjudit på healing varje dag, är också få följa med på en resa i människors inre. Den förändring jag kan se hos alla är påtaglig. Värme. Kärlek. Vänskap. Andlig utveckling.

Och så blicken! Den klara blicken som alla fått efter att kroppen gjort sig av med både gifter och oro. Det är ögon som strålar, klara och friska. Det är mungipor som letar sig uppåt. Det tas små danssteg och hörs ett glatt nynnande när någon är på väg in i matsalen. Det är rätade ryggar och stadigare steg än när vi landade på Colombos flygplats i den 31-gradiga värmen.

Den höga luftluktigheten har förstås fått oss att sakta på stegen, den blir en naturlig vän i vår väg ut ur stressen. Plötsligt hör vi fåglarna, vi ser fjärilarna och trollsländorna och tar oss tid att stanna till och le åt de rara jordekorrarna som pilar fram längs gångar och trädstammar.

Ja, vi tar oss tid. Vi ser, vi upplever. Vi lever. Här och nu. Alla har vi investerat i oss själva.

En kvinna i gruppen anförtror mig: ”Det här är första gången i mitt liv som jag unnar mig någon lyx”. Ja, och den lyxen var inte en pryl. Det var en insats i den egna hälsan! Det gör mig lycklig att höra.

Ayurveda betyder Kunskap om livet. Om att se till att våra energier är i balans och att vi gör det som vi mår bra av.

Naturligtvis behöver man inte resa till Sri Lanka för att uppnå detta. Bjud dig själv på meditation, yoga, rätt kostvanor, regelbunden motion, hudvård utan parabener och mineraloljor, gärna massage då och då. Och gör det nu! Det är du värd.

”Om du tänker för länge på nästa steg, kommer du tillbringa livet på ett ben”.

 

Vill du följa med Nära till Sri Lanka och besöka ayurveda-kliniken?

Läs mer om höstens resa här!

Fler artiklar

Vill du lära dig att meditera? Nu kan du beställa Benny Rosenqvists webbkurs

Att meditera är enkelt. Alla kan göra det! Och mediet Benny Rosenqvist lovar att du kommer att känna stor skillnad i vardagen när du väl lärt dig meditationens grunder.

Därför ska du gå Bennys meditationskurs!

❤ Du får ny energi

❤ Du lär dig att hantera stress

❤ Du blir gladare och mer kreativ

❤ Dessutom kommer du märka att du sover bättre om nätterna

Webbkursen innehåller vägledda meditationer, massor av tips och tydlig handledning i hur du går tillväga. Det är Benny som är din lärare!

Läs mer och beställ kursen här!

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.