Ska vi ta skrock på allvar? Så här tycker Näras profiler

Det är lätt att skratta åt skrock och avfärda det som trams. Men vågar vi verkligen det? Är vi helt fria från den gamla folktron? Kanske inte. Här ger Benny Rosenqvist, Helena-Magdalena Ivekrans-Nätt och Pierre Hesselbrandt sin syn på skrock.

Text: Madeleine Walles
Foto: Getty Images

Tror medium på skrock?

Pierre Hesselbrandt, medium:

Pierre-1080x1350.jpg

Tror du på skrock?
– Ja lite, fast jag trodde nog mer på det när jag var liten. Men jag är på min vakt och går helst inte under stegar, kliver inte för mycket på A-brunnar och lägger inte nycklarna på bordet.

Har du någon amulett eller maskot?
–  Jag brukar ha olika teman och färger på mina nycklar beroende på vart de går. Och maskoten var en Harley Davidson-grej, men jag har den inte med mig just nu.

Har du tur- och otursnummer?
– Turnummer är oftast 5 eller 10. Otursnummer är 38 eller 17, det är andevärlden som ger mig tecken om dessa och de dyker till exempel upp via bilars registreringsnummer. Ser jag en bil som har något av mina otursnummer så vips kommer det en bil utkörande strax efter, en cyklist som korsar vägen felaktigt eller liknande händelser. Detta har skett så många gånger att jag tappat räkningen, för mig funkar detta i nio fall av tio.

LÄS ÄVEN: Pierres svar stämde: Nu tror även min sambo på Andra sidan

Helena-Magdalena Ivekrans-Nätt, medium och astrolog:

HelenaMagdalena-1080x1350.jpg

Tror du på skrock?
– Det är spännande med skrock, min farmor var skrockfull. Och det sitter i ryggmärgen även hos mig att inte lägga nycklar på bordet, inte gå under stegar och att säga tvi tre gånger om en svart katt går över vägen.

Har du någon amulett eller maskot?
– Inte någon specifik, men oftast någon av mina kristaller.

Har du tur- eller otursnummer?
– Nummer som jag dras till är 3 och 7. 4 och 8 är jag mer varsam med, men det har jag faktiskt lärt mig genom den kabbalistiska numerologin.

LÄS ÄVEN: Astrologen om Världshoroskopet: ”Stora förändringar väntar”

Benny Rosenqvist, medium:

20220316-Benny-1080.jpg

Tror du på skrock?
– Jag har det med mig från uppväxten men vet inte riktigt om jag tror på det. Ändå spottar jag när en svart katt går över gatan och jag går inte under en stege. Så lite skrockfull är jag nog. Första gången jag besöker någon kastar jag in pengar i hallen för att ge rikedom och lycka till den som bor där.

Har du någon amulett eller maskot?
– Jag har en Ganesha, den hinduiska elefantguden som jag fått av en vän. Den står vid ingången till mitt hem för att vakta mot onda andar och tjuvar.

Har du tur- eller otursnummer?
– Mitt turnummer är 7, jag är född den 17 i månad sju, så sju är ett viktigt livstal för mig. Mitt otursnummer är 6, det har hänt många tråkiga saker i mitt liv just den 6:e.

LÄS ÄVEN: Benny stänger portal från Andra sidan: ”De har fattat tag i er fysiskt”

Skrockens ABC

AMULETT – ett mindre föremål som är lätt att bära med sig och som sägs ge skydd mot sjukdom, magi och onda krafter. Talisman används på samma sätt och lär bringa lycka eller tur.

BESTICK – redan på 1800-talet trodde man att om ett bestick tappades i golvet så kom det besök. En kniv betydde att det skulle komma en man, gaffel en kvinna och sked ett barn.

CIGARETT – vanligast i Sverige och andra länder är att säga att en sjöman dör om man tänder den på ett ljus.

DÖRR – sedan 1800-talet har det i Sverige varnats för att mötas i en dörröppning. Om två personer gick förbi varandra i dörren, varslades det om dödsfall.

EKORRE – har i vår svenska folktradition varit olycksbådande. Den som skulle ut och fiska eller jaga och mötte en ekorre, gjorde klokt i att vända om.

LÄS ÄVEN: Din skyddsängel är alltid med dig – så ber du om hjälp

FREDAGEN DEN 13:E – sägs vara en otursdag, åtminstone i västvärlden. En olycklig kombination av två onda ting – fredag och talet 13.

GRÖT – den som fått mandeln i risgrynsgröten vid julbordet har säkert fått höra att det är den personen som blir nästa till giftermål. En variant är att lägga två mandlar i gröten, de som dessa får ska gifta sig med varandra.

HÄNDER – om ni jämför era händer kommer någon i släkten att dö, hette det förr. En modernare variant är att barn inte ska jämföra sin hand med syskon eller vänner, då kan någon i släkten bli jättesjuk.

IDROTT – här är det vanligt med skrock. Dels att ha ett visst beteende före tävling eller att bära med en maskot som måste vara med för att det ska gå bra.

JAKT – du ska aldrig önska en jägare lycka till för då tror de att allt går fel.

KLIA – om det kliar i vänster handflata får jag pengar, om det kliar i höger handflata kommer det brev. Kliar det på tungan är det någon som pratar om dig.

LÄS ÄVEN: Möten med andevärlden – Näras läsare berättar om oförklarliga händelser

LYKTSTOLPE – om två kompisar går på var sin sida om en lyktstolpe riskerar man att bryta vänskapen.

MURGRÖNA – denna populära krukväxt ansågs länge vara olycksbådande att ha inomhus. Precis som ljung. ”Om murgrönan trivs i ditt hem så frodas också olyckan.”

NYCKEL – att lägga nycklarna på bordet betyder otur. Ett modernt och typiskt svenskt exempel på skrock.

ONDA ÖGAT – akta dig för personer med ont öga! En föreställning som finns i stora delar av världen och inom olika religioner. Hur skyddar man sig? Jo främst genom att inte väcka avund.

PENG – Joakim von Ankas ”turkrona” – hans allra första krona. På samma sätt fann grundaren av förlaget Egmont, som äger Nära, en peng just som han skulle starta sin verksamhet som sedan kom att växa över hela världen. Turpengen finns bevarad på danska huvudkontoret.

REGNBÅGE – det finns en skatt vid regnbågens slut, kanske en kittel full med guld. I gamla tider var man rädd för att vanvörda regnbågen genom att peka på den, då kunde allt möjligt otäckt hända.

SJUNGA – du ska inte sjunga på morgonen eller före frukost, för då gråter du före kvällen. En variant från 1800-talet är att ”den som sjunger medan hon bakar, får gråta innan brödet är slut”.

LÄS ÄVEN: Enkel medial övning: Få healing från Moder Jord

TEATER – säg aldrig ”lycka till” till någon som ska gå in på teaterscenen. Om detta ändå skulle ske, är det viktigt att skådespelaren inte tackar.

UGGLA – att vara klok som en uggla har du säkert hört, men kanske inte att kattugglans läte kan uppfattas som ett dödsvarsel.

VISSLA – på 1800-talet uppfattades en vissling både oturligt och som ett sätt att locka på Djävulen och hans anhang. Särskilt allvarligt efter att solen gått ner.

ÄPPLE – skala äpplet så att skalet bildar en lång remsa, kasta det över axeln. Den bokstav skalremsan bildar på marken visar första bokstaven i din framtida partners namn.

ÖNSKEBEN – att dela önskeben, alltså fåglars Y-formade gaffelben, har följt många måltider. Två personer drar i var sin ände av benet, den som får den största biten får sin önskan uppfylld.

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.