Så kan du skapa sommarmagi – med naturens hjälp

Sedan urminnes tider har människan vänt sig till naturen för att söka kraft, glädje och tröst genom allehanda ceremonier. Sommaren har varit viktig för att samla energi inför mörkare tider och fira kärlek, fruktbarhet och skörd. Så låt gamla tiders magiska folktro inspirera dig att hämta kraft och kärlek från allt som växer och gror. Här får du tips och övningar till hjälp!

Text: Helena Berggren
Foto: TT

Skapa ett naturaltare

Kanske har du under dina promenader i skog och mark upplevt hur ögat dragits till en speciell naturformation dit du gärna återvänder, nästan som en ritual? Det kanske är en stenbumling, en hålig trädstam, en rotvälta omgärdad med doftande ormbunkar eller ett träd vars grenar tvinnats om varandra på ett alldeles särskilt sätt?

Något har väckt ditt intresse, du återvänder gärna dit, och den upprepade handlingen ger dig en känsla av mening och trygghet. Kanske fantasin broderar ut platsen ytterligare och får trädet att se ut som ett älskande par, stenen att likna ett altare och rotvältan att bli ingången till en hemlig värld.

Var det kanske så här ursprungsmänniskan skapade sina heliga platser och gjorde dem än mer betydelsebärande genom att smycka dem och sedan bära fram sina böner och önskningar?

Gör så här:

  • Leta upp en vacker naturformation som du ofta går förbi och bestäm dig för att den ska få följa dig genom årstiderna. Låt det bli en plats du tar ansvar för, pysslar om och vårdar.
  • Kanske vill du smycka den med blommor, snäckor eller vackra stenar, kanske vill du på sensommaren dekorera med bär eller frukt för att fira skördetiden. Och kanske vill du här lägga en symbol för en älskad person.
  • Låt stunden vid ditt naturaltare innehålla ett tack till naturen och en bön eller en önskan.

20210628-Sommarmagi-2-1500.jpg

Finn din egen kultplats

Det sägs att man i nordamerikansk ursprungstradition ansåg sig kunna göra en plats helig genom att helt enkelt älska den och ge av sin energi, och att man i timtal kunde stå där stilla i bön och kommunikation med Moder Jord.

Kanske har du redan en sådan plats där du brukar stanna och vila, kanske finner du en undanskymd liten glänta vid ett fallet träd eller en stor sten som passar perfekt att sitta på. Låt det som händer på den här platsen betyda något, låt den bli förtrollad! Om en koltrast gör dig sällskap i kvällssolen, ge den ett namn. Flyger en humla förbi, känn att den kommer för att hälsa just på dig.

Minns att det du lägger in av energi får du tillbaka. Här kan du även meditera, göra qigong eller några stående yogaövningar. Eller prova den enkla energiövningen nedan.

Övning:

Ställ dig med fötterna i axelbredd och med lätt böjda knän. Låt armarna hänga utmed sidorna, slut ögonen och ta några djupa andetag.

Känn in dina fotsulor, föreställ dig hur de öppnar sig ner mot jorden och låt sedan toppen av hjässan bli mjuk och mottaglig.

Låt nu händerna gå ut åt sidorna, och med handflatorna riktade nedåt föreställer du dig att du hämtar energi från jordens alla element: träd, sten, vatten, jord.

Sträck sedan handflatorna rakt upp mot himlen och hämta energi från stjärnor, sol och måne.

Lägg slutligen händerna på någon del av kroppen som du upplever behöver kärlek och energi.

20210628-Sommarmagi-1-1500.jpg

Trollkrans i sommarnatten

På våra nordliga breddgrader är den korta sommarnatten ofta förknippad med starka känslor av både vemod och berusande livsglädje. I äldre tider sa man att det var då som gränsen till andra världar var som allra tunnast. Och om man i skymningen kisade lite med ögonen, kunde det hända att man i ögonvrån fick se den snabba rörelsen av något skogsväsen som hastade förbi.

Vi är nog många som i barndomen har plockat sju sorters blommor under midsommarnatten, men nu ska vi i stället skörda ett helt fång och binda en trollkrans för att bevara sommarens växtglädje och helande krafter. Den hänger vi sedan upp på väggen där den får ge oss energi under vinterns allra mörkaste dagar.

Gör så här:

  • Välj gärna att plocka dina blommor just efter att solen har gått ner, när naturen liksom håller andan, hundlokorna är självlysande och du kanske har turen att få sällskap av en ensam kvällsfågel.
  • Packa en liten korg med sax, snöre och en varm filt att sitta på medan du binder din krans och ta gärna även med dig gamla tygband som bär på minnen eller symbolik. Kanske har du sparat en snodd mormor slog in paket med, kanske vill du binda på ett sidenband i hoppets blåa färg. Har du någon liten berlock eller pärla att knyta på, ta med!
  • Smörblomma, gulmåra, ros och lavendel är fina att torka. Björk kan bli en bra kransstomme och behåller dessutom sin friska sommardoft länge. Låt din stund i skogen bli speciell. Ta in kvällsdoften av fuktig jord, välj dina blommor med omsorg, känn vinden mot din panna och lägg in önskningar och goda tankar medan du binder.
  • Kanske vaknar urgammal folktro upp inom dig och du finner orden till en ramsa eller sång för allt som växer och gror!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.