Lena mediterar med katten Lille Skutt: Han är min livsguru

Frekvensen från spinnande katter fungerar både läkande och lugnande, visar forskning. Det är kattspinnets ljudfrekvens som man inom ljudterapin sett läka skador och lindra smärta. Lena Särnfors mediterar så gott som dagligen med sin katt och hittar ny energi och ett inre lugn.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Kersti Hilding Hansen, Lena Särnfors, Gina Hamberg

När katter spinner för att lugna sig själva i stressade situationer kan vi människor dra nytta av det och bli lugna vi också. Detta är numera bevisat inom forskningen, och ingenting som vi längre behöver tvivla på att det stämmer. Lena Särnfors som är yogalärare, grafisk formgivare och konstnär är en mycket andlig person, så vem vet vem som har influerat vem när det gäller Lenas och hennes katt Lille Skutts meditationer. Att Lille Skutt har healingförmågor är inget jag tvivlar på efter att ha tillbringat en härlig sommardag i hans och hans mattes närvaro. Lille Skutt befinner sig hela tiden intill oss medan vi pratar, fikar och rör oss. Han sitter nära Lena och trycker då och då sitt huvud intill hennes kind.

– Lille Skutt är ofta med på mina yogapass och meditationskvällar. Alla deltagarna vill ha honom med. Han har en lugnande inverkan på alla runt omkring sig. Bara med sin närvaro sprider han harmoni, säger Lena.

Hon bor i Bjärred, vid havet i västra Skåne. I sitt förra hus hade hon sin egen yogastudio i en tillbyggnad. Inför varje yogapass begav sig Lille Skutt punktligt iväg och satte sig på hennes yogamatta och väntade in alla gästerna. Han strosade iväg till studion i god tid och när det slog om till vintertid varje höst var han en timme tidig och undrade bekymrat var alla var.
Under yogapassen gick han runt och la sig en liten stund var på de olika mattorna. Det var som att han ville välkomna var och en. Det här var uppskattat bland deltagarna. Alla kände av hans härliga utstrålning.

– Han är min lifeguru. Det är svårt att känna sig stressad när man har katter i närheten, man synkar in i deras lugn. När jag har meditationskvällar hemma är Lille Skutt med och bidrar med good vibes. Numera målar jag väldigt mycket. Det är också meditativt, man kommer in i ett flow där jag glömmer tid och rum. Lille Skutt är med som min musa och skulle helst vilja ligga uppe på paletten bland alla färgerna.

 

Lille Skutt älskar att ligga nära Lena när hon målar tavlor i sin ateljé.


Lille Skutt kom till Lena i en meditation

Lille Skutt kom till familjen Särnfors på ett speciellt sätt för drygt tio år sedan. Lena satt och mediterade i solen hemma och såg en liten vit kattunge hoppa runt, alldeles intill henne.

– Det kändes väldigt verkligt. Jag har alltid velat ha en vit katt. Jag har nämligen ett kattminne från då jag var tre år gammal och fick besök av en vit katt som kom till vårt sommarställe i norra Bohuslän. Sedan dess har jag önskat mig just en vit katt. Direkt efter meditationen kollade jag på Blocket och då hade det lagts upp en annons om tre vita kattungar precis i den stund då jag mediterade. Jag åkte till adressen där katterna fanns morgonen efter och Lille Skutt kom genast framhoppandes till mig. Sedan dess är vi bästisar. Han känner av stämningar och är väldigt själfull. När han spinner och jag mediterar sprider sig en lugn och ro-känsla.


Tavlor med andliga budskap
Lena driver eget företag, och är mångsysslare, alltid med andligheten som en grund för det hon gör. Hon målar tavlor utifrån sin intuition, hennes konstverk är färgstarka och fyllda av andliga budskap som ofta visar sig när målningen är klar, eller långt efteråt. Det ligger i betraktarens öga. Genom livets utmaningar har hon använt sig av meditation och yoga för att varva ner och hitta lugnet.

– Det kan ibland räcka med fem minuters meditation. Jag lägger mig i soffan, kopplar upp mig, släpper alla tankar, och då hoppar Lille Skutt upp nära mig. Där och då händer något bra, jag får idéer till mitt skapande.

Att försätta sig i ett annat sinnestillstånd känns naturligt för Lena, så har hon alltid gjort. Hon styr sin egen vardag, men menar att hon nog i slutändan jobbar väldigt mycket – men är extremt noga med att ta pauser. Ofta går hon ut på promenad, ner till havet eller ut i skogen. Hon har ett behov av att fylla på med ny energi.

– Jag har alltid känt mig annorlunda, jag har ett slags seende som jag inte vet om andra har. När jag vandrar ute känner jag mig som ett med naturen. Jag tar in allt som händer, fåglar som kvittrar, skogens ljud. Där ute blir jag ett med något större. Som liten sköt jag undan det där eftersom jag förstod att det var annorlunda, men nu ser jag det andliga som en stor tillgång. Jag har hittat mitt sätt att leva och att hantera livets möjligheter och utmaningar.

 

Lille-Skutt-i-Yogastudion.jpgLille Skutt kommer aldrig för sent till ett yogapass.


Lugnande vibrationer

Lena var tidigt ute med att utbilda sig till yogalärare. Redan 2004 gick hon en intensivutbildning på The White Lotus Foundation i Santa Barbara i Kalifornien under en månads tid, och har sedan dess lett yogapass och mediterat både tillsammans med andra och på egen hand.

Att det är något mycket behagligt med en katts spinnande som ger lugnande vibrationer har Lena länge varit medveten om. Och katters trampande är också speciellt, de känner in sinnesstämningar och när de trampar är det ett tecken på att de känner sig trygga. Trampandet hänger ihop med diandet och är ett minne från kattunge-tiden. Lille Skutt sträcker ofta ut sig på rygg och vill bli klappad på magen, det är ett tecken på förtroende, menar Lena.

– Jag instämmer helt med författaren och den spirituelle ledaren Eckhart Tolle: “I have lived with several Zen masters – all of them cats!” 

20210819-Katt3.jpg

Det här är Lena
Ålder: 55 år.
Familj: Två utflugna söner, 20 och 22 år.
Bor: I Bjärred och har målarstudio och galleri hemma, The Living Room.
Gör: Konstnär, grafisk formgivare, yogalärare, eventmanager; främst inom musik.
Instagram: @lenasarnfors_thelivingroom
Kontakt: lena@thelivingroom.se, www.thelivingroom.se
Katt: Lille Skutt, tio år, som är en korsning mellan norsk skogkatt och huskatt. Du hittar Lille Skutt på Instagram, @lilleskuttandfriends

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.