Här kan du gå på spökvandring i höst

När höstmörkret lagt sig och de kalla vindarna sveper in händer det märkliga saker på många håll i landet. Bakom tjocka slottssmurar väntar mörka hemligheter, mystiska gestalter och oförklarliga händelser. Vågar du följa med på spökvandring?

Text: Ehva Löpp
Foto: Ehva Löpp, Domingo Leiva och Jonas Classon

Örebro har det skrivits många kapitel om i Sveriges historia och ända sedan 1200-talet döljer Örebro slott många ruskigheter. Det handlar om häxor och tjuvar, blodbad och förräderi. Här har människor torterats, steglats och avrättats. Snart är det halloween och nu väntar kvällar med kusliga vandringar. På natten kan du se mörka skuggor röra sig och höra märkliga ljud eka mellan väggarna …

Olyckliga själar

Spökguiderna Simon Ohm och Robin Wohlin hälsar gruppen av nyfikna gäster välkomna ute på den dunkla borggården. Guiderna är klädda i medeltida kläder och har lyktor i händerna. De kommer under vandringen att berätta om slottets hemska öden, både vittnesmål och uråldriga sägner. De ska ta med oss till den mörka och fuktiga tortyrkammaren, den obehagliga vinden och trollkonornas kammare.

Det kommer inte att dyka upp utklädda spöken på den här turen lovar de, men kanske kommer vi att möta olyckliga själar som dröjer sig kvar. Många som besökt slottet har känt sig iakttagna av osaliga andar.

Simon pekar upp mot taknocken och vi tittar nyfiket upp. Ska han visa oss mörka fladdermöss som sveper förbi ovanför våra huvuden? Nej, något mycket värre. Simon berättar att på 90-talet fick en av slottets guider, Maria, uppleva en av de kvarvarande andarna när hon var på väg hem efter ett arbetspass.

– Här på borggården hörde hon ett underligt ljud som kom uppifrån taket. I den gamla vinschen, som en gång använts för att hissa upp spannmål på vinden, såg Maria att någon hade hängt sig. Hon ringde förskräckt till polisen, men när de kom fanns den hängde mannen inte kvar.

– En tid senare hände samma sak igen. Maria tittade lite närmare, såg att mannen var klädd i knäbyxor, bar en väst av järnringar och ett glänsande svärd, sedan var han försvunnen. Maria förstod att hon mött ett spöke, kanske var det väpnaren Harald Pletting som visat sig. År 1499 hängdes han på precis den vinschen, ”utan laga förhör med stöflar och sporrar på”, som det står i anteckningarna.

Gruppen ryser till och fler horribla historier väntar när vi följer med upp till Engelbrektsrummet, döpt efter slottets herre.

20211004 spokvandring-orebro-slott.jpgÖrebro slott är beläget på en holme i Örebro där många upplever spökerier.

Huvudlös andegestalt

För att bli straffad behövdes inte mycket, berättar Robin:

– Det kunde vara något så enkelt som att bönderna inte kunde betala sin skatt enligt kungens lag, som gjorde att man blev straffad. Man kunde se stackars bönder bli bundna till händer och fötter och släpade bakom en springande häst på kullerstenarna.

En som stod upp mot de här orättvisorna var storbonden Engelbrekt Engelbrektsson, (ca 1390–1436), han samlade ihop en här på 50 000 man som slogs för att rädda sina egna liv. Till slut kom de fram till Örebro Hus, som slottet hette på den tiden. Efter att hären försökt inta befästningen och invaderat danskarna, slutar det med att Engelbrekt Engelbrektsson tar över Örebro Hus.

Engelbrekt var en frihetskämpe och blev ovän med adelssläkten Natt och Dag. De mördade honom genom att klyva hans huvud och sedan halshugga honom. Engelbrekt som var en folkets man, begravdes i S:t Nicolai kyrka mitt i Örebro.

Bönder började vallfärda till kyrkan och Engelbrekts grav i tron att han var ett helgon som kunde bota krämpor. Långt senare lät blivande kung Karl IX öppna kistan och mura in Engelbrekts kvarlevor i slottets väggar, så att de skulle förbli dolda och glömda. Men ack så fel han hade.

– Flera personer har genom åren berättat vad de sett och hört här på slottet och helt oberoende av varandra beskriver de samma upplevelse, en haltande och orolig herre som, med huvudet under armen, vandrar in och ut genom de tjocka kalla stenväggarna, säger Robin.

Vem spelade musik?

Robin berättar vidare att personalen på slottet skriver ner och sparar alla historier som olika gäster har berättat och det märkliga är att alla beskriver samma läte, stegen av en haltande man och ljudet när en käpp slår i marken. Robin har själv inte känt av den huvudlöse mannen men under en och samma vecka kom tre sällskap, vid helt olika tillfällen, fram till honom och berättade vad de sett. Det var exakt samma sak.

– Alla tre sällskapen berättade att de sett en svart skugga, stor som ett barn, som sprang onaturligt snabbt, i ett och samma rum, säger Robin.

Simon berättar om en annan oförklarlig händelse, den gången han stängde av ljudanläggningen till en utställning på slottet.

– När jag avslutat mitt arbetspass en kväll under fjolårets sommarutställning, så stängde jag av musiken som spelades. Jag släckte allt och låste. Sedan larmade vi på.

– Natten kom och gick och när jag kom till jobbet dagen därpå, konfronterades jag av min chef. När de hade larmat av för att gå in i slottet på morgonen var musiken på! Det är helt omöjligt att någon kan gå in i slottet, mitt i natten, utan att larmet visar det.
Kanske var det Engelbrekt Engelbrektssons energi som hade satt igång musiken när han oroligt haltade fram genom slottets väggar ...

Känner häxornas energi

Högt uppe på slottet finns en avdelning för häxor.

– På 1600-talet spreds en masshysteri i hela Europa, man var rädd för satan själv och att flera kvinnor hade valt att gå i förbund med honom. Överallt börjar oskyldiga kvinnor anklagas för att ha gått med i satans pakt, att ägna sig åt häxeri. Kvinnor kunde bli anklagade för att ha tjuvmjölkat grannens ko eller haft fester på Blåkulla.

Hysterin gjorde att man på bygden blev så rädd att man ställde sig i dörröppningen och svingade en yxa, ifall en häxa kunde göra sig osynlig och ta sig in i hemmet, berättar Robin.

Under den här tiden ansågs barn vara närmast Gud, därför kunde de inte ljuga. Ett barns anklagelse var själva huvudvittnet. Om någon tveksamhet fanns kring häxeri, gjordes makabra tester på de anklagade, som brännmärken, viktprov, nåltest och om man flöt i vattnet. I Sverige avrättades cirka 400 kvinnor och på Örebro slott förvarades ett 20-tal personer i häxrummet, trollkonekammaren. Här fick de oskyldigt anklagade kvinnorna sitta i fullständig förnedring i väntan på att erkänna sitt förbund med djävulen.

Vissa orkade inte längre än ett par år innan de till slut bad om att få erkänna, för att slippa tortyren. Då blev de halshuggna och brända på bål. Andra hade redan dött efter vattenprovet med bundna händer och fötter. Flöt man var man en häxa, men om kvinnan sjönk ansågs hon vara oskyldig, men dog av testet. De olyckliga kvinnornas energier sägs fortfarande märkas i slottet.

20211004 orebro-slott-spokvandring.jpgRobin Wohlin berättar med inlevelse om alla ruskigheter som har hänt på slottet.

Obehaglig överraskning

Vi går upp till vinden. Ju längre upp i slottet vi kommer, desto högre blir stegen i den kalla stentrappan. Dörrar gnisslar och vinden viner. Väl uppe skimrar det av silverfärgade rör i taket. Det sägs att ju mer man stör ett slott, desto mer spökar det. Speciellt under en renovering.

När det nya ventilationssystemet byggdes på den stora vinden 1993, fick arbetarna en mycket obehaglig överraskning. En sen kväll skulle byggledaren göra en sista kontroll på vinden, men plötsligt stelnade han till. Han kände sig iakttagen och ur dunklet trädde ett ansikte av en ung kvinna fram, hon kom emot honom.

Byggledaren blev chockad och backade snabbt. Han såg hur den unga kvinnans ansikte plötsligt förändrades, åldrades till en gammal dams rynkiga ansikte med spruckna, blodiga läppar. Han störtade ut i trapphuset och blev jagad hela vägen ner för alla trapporna, ut till borggården.

Nu känner alla vi i gruppen att vi helst vill gå ner från vinden, och det så fort som möjligt!

Men det är i tortyrkammaren som den obehagligaste energin finns, mellan fuktiga, mörka fängelsehålor och tortyrredskap som sträckbänkar, järnhjul och kotknäckare. De mörka, hemska historierna man försökt att glömma och förtränga har nu åter kommit i dager. Här har många själar lidit helvetets kval.

Ända sedan medeltiden användes både källaren och fjärde våningen på Örebro slott som fängelse, tortyrkammare och arrestlokaler. Här satt danska, ryska och sachsiska soldater, ryska och polska generaler och svenska småtjuvar. En av slottets kända fångar var Lasse-Maja.

I Sverige förbjöds tortyr 1735, men mycket hann hända innan dess ...

Spökerier på hotellet

Men det är inte bara på Örebro slott det spökar. På andra sidan Svartån ligger stadens äldsta hotell, Elite Stora Hotellet, från 1858. Här jobbar Annica Lindkvist som general manager. Hon berättar att i Restaurang Slottskällaren händer det spännande saker, närmare bestämt i ett litet rum som kallas Nyckelhålet, ett chambre séparée, som också är passagen till bakutrymmet. Här har flera gäster och även personal sett en kvinna, som absolut inte är en nutida människa, en gestalt med tom i blick.

– Tre från personalen har blivit riktigt rädda efter att de sett oförklarliga saker i Nyckelhålet, berättar Annica. För ett par veckor sedan uppfattade jag själv att någon var där, men jag såg ingen.

– Även en gäst som satt och åt i matsalen bredvid Nyckelhålet såg något som gjorde henne kritvit i ansiktet. Hon berättade att hon efter det inte sov en blund på hela natten, så vi var tvungna att erbjuda henne en senare utcheckning.

Det händer även oförklarliga saker i rum 327, som kallas spökrummet.

– Historien förtäljer att en mor tvingade sin dotter att gifta sig med en riktig drummel, berättar Annica. På bröllopsnatten förlustade sig mannen med andra kvinnor. I sin förtvivlan hängde sig den unga bruden i rum 327, på själva bröllopsnatten.

– Det går en sägen att hon visar sig som Vita frun och den ångerfulla modern som Svarta damen på hotellet. En gäst som bodde i rum 326 hörde att det spelades klassisk musik från rummet intill, nr 327, berättar Annica. Och det rummet var tomt!

Även receptionisten Amir Al-Azawi har upplevt märkliga saker. När han hade sitt första nattpass öppnades och stängdes ytterdörren flera gånger utan att någon kom in eller gick ut. Det hände bara den enda natten.

– Och jag själv, som Näras reporter, upplevde märkliga saker i rum 219 när jag bodde över på hotellet. De vita, tunna takplattorna i hallen lyfte plötsligt sig upp och ner och blottade ett gömt utrymme …

Spökvandring på Örebro slott

Pris: 100 kr/person före kl 21 och 170 kr/person efter kl 21.
Tid:
1 timme.
Hemsida: 
orebroslott.se
Spöknatt på hotellet:
elite.se

Spökvandringar på andra svenska slott:

Häringe slott utanför Nynäshamn, haringeslott.se

Vadstena slott, vadstenaslott.com

LÄS ÄVEN: Upplev andliga aktiviteter i Vadstena

Löfstad slott utanför Norrköping, lofstad.se

Kalmar slott, kalmarslott.se

Bäckaskog slott utanför Kristianstad, backaskogslott.se

Salsta slott utanför Uppsala, salsta-slott.se

Charlottenborgs slott i Motala, motala.se

Bjärsjölagårds slott i Skåne, bjarsjolagardsslott.se

LÄS ÄVEN: Det spökar på Bjärsjölagårds slott

20211004 spokvandring-glimmingehus.jpgVill du bli riktigt skrämd ska du besöka medeltidsborgen Glimmingehus i Skåne.

Andra spökvandringar:

Hemsökta.nu erbjuder spökvandringar i Umeå, Backen, Röbäck, Nordmaling, Grundsunda och Arnäs.

Upplevelse.com erbjuder spökvandringar i Göteborg, Malmö och Gamla stan i Stockholm.

Sundbyholms slott har teater med mordgåta kring halloween.

Natt på Nordiska museet i Stockholm, då vaknar allt till liv och besökarna möter människor och händelser från förr.

Medeltidsborgen Glimmingehus i Skåne har ett samarbete med Skräckfabriken AB. ”Du kommer in som en person och går ut som en annan.”

LÄS ÄVEN: Andarna som aldrig checkar ut - 8 spökhotell i Sverige

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.