Tradition inom flera trosinriktningar
Mysticism är inte en egen religion eller filosofi utan en tradition som finns inom många trosinriktningar. Vi hittar mystiska element och upplevelser inom både Kristendom, Islam, Buddhism och Judendom. För att beskriva sig som mystiker behöver man alltså inte tro på samma sak som andra mystiker. Några kända mystiker från vitt skilda religioner och delar av världen är Buddha, Teresa av Avila, Rumi och Meister Eckhart.
”The quieter you become, the more you are able to hear”
– Rumi
LÄS ÄVEN: Näras reporter testar Innerdance: "Jag längtar så efter nästa session"
Tre aspekter inom mystiken
- Mystiker strävar efter en egen upplevelse av det gudomliga via exempelvis meditation, bön eller fysisk yoga och andningstekniker.
- En del mystiker vill uppnå en känsla av enhet med det gudomliga och gå upp i detta större.
- Många mystiker har skrivit om sina upplevelser, till exempel den sufiska poeten Rumi.
LÄS ÄVEN: Jag mår dåligt – men vågar inte förändra mitt liv
Var Jesus mystiker?
Vissa beskriver Jesus som mystiker och det finns definitivt mystiska element i hans andlighet. Han betonade en nära och personlig relation till Gud, vilket inte visar den hierarkiska relation som betonas inom Kristendomen. Jesus utförde ju också mirakler och han använde ofta metaforiska uttryck för att beskriva sitt förhållande till Gud. Samtidigt är han enligt Bibeln Guds son vilket ger honom en status som inte är helt förenlig med det traditionella sättet att tolka mysticismen.
LÄS ÄVEN: Min partner hånar min andlighet – vad ska jag göra?
Yoga & mysticism
Yoga är den mystiska grenen inom hinduismen, där de fysiska rörelserna, meditationen och andningsteknikerna ska leda till det som kallas för moksha, att vi blir befriade från den eviga cykeln av återfödelse och blir ett med världssjälen Brahman.